Nästan alla människor drabbas någon gång i livet av en svampinfektion och de allra flesta utvecklar då någon form av fotsvamp. Ett första tecken på fotsvamp är ofta att området mellan tårna börjar klia och svida. Som tur är finns det bra hjälp att få och mycket du kan göra själv för att förebygga och motverka besvären. Vi har både antibakteriella lösningar och kylande fotbalsam.
Fotsvamp som på läkarspråk heter tinea pedis är en av de vanligast förekommande infektionerna hos vuxna och orsakas mestadels av trådsvampar (dermatofyter). Dessa dematofyter är samma sorts svamp som även ger upphov till nagelsvamp.
Hudbakterier och svampar
Alla människor har bakterier och svampar så kallade mikroorganismer som lever på huden. Detta är naturligt och till viss del även nödvändigt för att vi ska hålla oss friska. Men ibland händer det att bakterierna och svamparna växer sig för många och kan då orsaka besvär hos oss människor. Den vanligaste orsaken till att det bildas kolonier av svampar och bakterier är att miljön de lever i, alltså vår hud, blir extra gynnsam för inkräktarna eller att vi invaderas av ett stort antal bakterier eller svampar vid ett och samma tillfälle. Vi kan bli smittade helt enkelt.
Vad är fotsvamp?
Fotsvamp är en väldigt vanlig infektion och kan drabba de flesta människor någon gång i livet. Fotsvamp beror på en infektion av vissa svampsorter i det så kallade hornlagret i huden som är vårat yttersta hudlager. Vad som händer när vi fått en infektion där är att de börjar växa och sprida sig på på områden runt tårna. Den vetenskapliga beteckningen av fotsvamp är Tinea pedis (tinea=hudsvamp, pedis=fot). Fotsvamp har en tendens att sprida sig över hela fötterna. Ofta sprider sig svampinfektionen till tånaglarna och bildar nagelsvamp.
Fotsvamp heter som sagt tinea pedis på läkarspråk och är en av de vanligast förekommande infektionerna hos vuxna och orsakas mestadels av trådsvampar (dermatofyter) som tillhör släktet Trichophyton. De är oftast lokaliserade till huden mellan tårna (med början mellan lilltån och tån jämte) men kan sprida sig till andra trånga och fuktiga delar av kroppen som till exempel ljumskar och armhålor om man inte håller efter fotsvampen. Nästan alla människor drabbas någon gång i livet av en svampinfektion och de allra flesta utvecklar då någon form av fotsvamp
- Fotsvamp tycker om fukt och uppstår ofta mellan tårna, där det kan ge upphov dels till dålig lukt men även till att det börjar klia.
Symptom på fotsvamp
Ett första tecken på fotsvamp är ofta att området mellan tårna börjar klia och svida. Efterhand blir det fuktigt och vitaktigt med ännu mer klåda och ibland även hudfjällning som följd. I vissa fall kan även sprickor förekomma. Det finns två stadier av fotsvamp:
Akut fotsvamp
Akut fotsvamp börjar oftast med klåda och irritation mellan tårna. Efter ett tag blir huden vit och svampaktig och börjar vätska sig. Det kan också förekomma blåsor. Behandlar man inte området blir det till slut infekterad. Denna typ av fotsvamp kan man i ett tidigt stadie många gånger behandla själv. Den akuta fotsvampen kan ge en obehaglig klåda, vätskefyllda sår och allmänt irriterad hud. Det är vanligt att den uppstår mellan lilltån och tån bredvid. Det är viktigt att du behandlar dig så fort du får in en misstanke om fotsvamp, annars finns där en stor risk att den sprider sig eller utvecklas till kronisk fotsvamp.
Kronisk fotsvamp
Kronisk fotsvamp visar sig istället som klåda, torrhet och fjällning mellan tårna. Denna typ av fotsvamp är svårare att behandla och få bukt med. Där krävs det ofta receptbelagda läkemedel för att bli kvitt besvären. Har man en gång drabbats av fotsvamp är det stor risk att man får tillbaka det och då är det särskilt viktigt att man försöker förebygga svampangrepp genom att skapa en ogynnsam miljö för svamparna.
Dermatofyter kan också angripa dina tånaglar. De blir då missfärgade, sköra och förvrängda. Om det lämnas obehandlat kan delar av nageln lossna och infektionen sprida sig till tån med fotsvamp som följd. Kontakta läkare om du misstänker att du drabbats av svampangrepp på dina tånaglar.
Hur uppstår fotsvamp?
Eftersom fotsvamp är smittsamt och smittar genom direktkontakt kan det överföras mellan människor i utrymmen där man är barfota. Simhallar är typiska områden där man kan få smittan men du kan även bli smittad av att använda någons skor eller strumpor.
Du kan också få fotsvamp av att gå i för trånga och varma skor en längre tid. Har du dessutom ett litet sår på någon tå ökar risken ytterligare eftersom svamparna då får en gynnsam miljö att växa i.
Människor som har en tendens att svettas mycket om fötterna och där fukt bildas mellan tårna kan utveckla fotsvamp. Fotsvamp kan alltså uppstå av sig själv om mikroorganismerna som du har naturligt på din hud får en chans att föröka sig i en onormal takt.
Vem får fotsvamp?
Alla kan få fotsvamp. Antingen blir man smittad eller så förökar sig av någon anledning mikroorganismerna du har naturligt på din hud till ett sådant antal att besvär uppstår.
Sjukdomen är vanligare bland män än kvinnor. Vad detta beror på vet man inte men en förklaring kan kanske vara att män svettas mer om fötterna än kvinnor. Tonåringar är också överrepresenterade bland dem som drabbas och där finns också förklaringen att man som tonåring producerar mer svett än när man är vuxen. Även idrottare får oftare besvär med fotsvamp eftersom de tillbringar mycket tid i trånga och varma skor. Sedan finns det också människor som utan någon specifik anledning lättare utvecklar fotsvamp, det är ju så att vår genetik spelar roll när det gäller vilka åkommor vi drabbas av.
Det som förutom att man blir smittad kan bidra till att man får fotsvamp är alltså när man av någon anledning blir varm om fötterna och fukt bildas mellan tårna. Det är i sådan miljö som svamparna trivs och börjar växa. Låter man dem gro och det dessutom kanske finns något litet sår för dem att växa i blir det till slut ett problem. I början kanske mest som klåda men efterhand kan man få obehag med sveda och irritation som senare övergår i att huden luckras upp och blir svampaktig.
Hur förebygger man fotsvamp?
Det viktigaste att tänka på för att undvika att drabbas av fotsvamp är att hålla dina fötter rena och torra. Det är särskilt viktigt att området mellan tårna inte utsätts för fukt under någon längre tid. Du kan för att undvika att bli fuktig mellan tårna använda tåstrumpor. Dessa strumpor hjälper till att hålla fukten borta och separerar tårna så inte skav uppstår. Du bör tvätta strumporna dagligen så att de hålls rena och fräscha så om du vill förebygga fotsvamp så bör du införskaffa dig ett par tåstrumpor.
Du bör också använda badskor om du vistas i allmänna utrymmen. Det är i sådana miljöer du oftast blir smittad av fotsvamp. Ett skydd på dina fötter gör då att du undviker smitta.
Är du idrottare eller av någon annan anledning går i trånga skor under en längre tid bör du lite då och då under dagen lufta och torka dina fötter och tår. Du kan med fördel också använda tåstrumpor och en absorberande skosula.
Det finns även ett fotspray man kan använda i skorna och på fötterna. Detta spray har en antibakteriell egenskap samt en fräsch doft som motverkar dålig lukt samt hjälper till att hålla dina fötter torra. Även en skosula med egenskaperna att suga upp fukt kan hjälpa till att förebygga fotsvamp.
Hjälpmedel vid fotsvamp
- Tåstrumpor- Separerar tårna och håller dem torra
- Fotspray- Har en antibakteriell funktion och en fräsch doft
- Skosula- Hjälper till att hålla miljön i dina skor torr så du inte blir fuktig om fötterna
- Lugnande kräm innehållandes bla kamomill, ringblomma och menthol.