Liktornar och vårtor

Vårtor och liktornar är vanligt förekommande fotproblem. Vårtor kommer från HPV-viruset som smittar vid hudkontakt och uppkommer oftast på fotsulan. Vårtor är smittsamt och du bör behandla dem så fort som möjligt. Liktornar liknar vårtor och är upphöjda knölar och eller grova hudområden på tårna, hälarna eller fotsulorna. De kan vara gula, vaxartade eller fjälliga och är vanligtvis ömma om du har hårt åtsittande strumpor eller skor. 

Vi har vad du behöver för att få smärtlindring och bli av med problemen. Vi har bland annat liktornsplåster och tåskydd som skyddar mot tryck från skor.

Vårtor

Vårtor kommer från HPV-viruset som smittar vid hudkontakt och uppkommer oftast på fotsulan. Med tanke på att vårtor är väldigt smittsamt bör man behandla det så fort som möjligt. Det är oftast enklast att behandla vårtor i ett tidigt stadium innan de växt till sig. Fotvårtor är ofarliga men på grund av belastningen under fötterna kan du uppleva smärta och obehag. Vårtor försvinner oftast av sig själva men det tar lång tid att bli av med dom utan behandling. Idag finns det behandlingar som du kan göra själv hemma. Det finns några olika alternativ idag för att bli av med dina vårtor. 

Meda VårtFri Vårtmedel är ett effektivt och skonsamt vårtmedel för barn och vuxna. VårtFri torkar ut vårtorna genom att man behandlar vårtorna en gång i veckan. VårtFri har en medföljande tops som doppas i lösningen och fuktas på vårtorna. VårtFri kladdar inte och du kan bada direkt efteråt. Det syns ingenting på vårtan och du behöver inga plåster. Behandlingstiden beror bland annat på vart vårtorna sitter, hur stora de är och hur länge du har haft dem. 

Wortie Vårtborttagare fryser vårtan och oftast räcker det med en behandling. Du behöver inte montera eller vänta på att Wortie blir kall - du kan vända Wortie direkt ur förpackningen. Behandlingen är enkel att kontrollera med det precisa frysstiftet som enbart fryser vårtan utan att skada huden. 

Skulle inte den valda behandlingen fungera bör du gå till en läkare som kan hjälpa dig att bli av med besvären. 

Vårtor och Liktornar kan vara plågsamt men det finns receptfria läkemedel som hjälper mot besvären och motverkar att det kommer tillbaka

Liktorn

En liktorn uppstår på grund av en tidigare förhårdnad i huden. Förhårdnader kan till exempel bildas av hammartå, då huden utsätts för tryck i till exempel trånga skor. Huden blir hård för att skydda sig mot trycket som uppstår. Om detta sker under en längre tid kan en liktorn bildas. En liktorn ser ut som en tagg av förhårdnad hud som pressas in mot huden och kan vara mycket smärtsam. De vanligast drabbade områdena är fotens undersida och på/mellan tårna. Dessvärre kan det ta lång tid och vara svårt att bli av med liktornar. Börja med att använda rymliga och bekväma skor så att trycket på huden minskas. Det finns olika typer av smärtlindrade och behandlade medel, bland annat liktornsplåster

Scholls Avlastningskuddar är ett dermatologiskt testat häftplåster som ger omedelbar smärtlindring. Plåstret består av en självhäftande dyna i skumgummi som minskar trycket och friktionen på liktornarna. 

Liktornsolja används för att ta bort liktorn och bekämpa hård hud. Smörj in liktornen med liktornsolja varje dag, vilket minskar smärtan samt tar bort liktornen. Liktorn ska behandlas redan medan de håller på att utvecklas. Denna växtbaserade olja är tillverkad av Cosborg och hjälper din hud att mjukgöras och lösa upp den hårda huden.

Liktornsplåster indrar tryck från liktornar direkt och bidrar till att de försvinner snabbt och lätt. Den mjuka, integrerade filtringen dämpar det drabbade området medan salicylsyran mjukar upp liktornen så att det blir lättare att ta bort den.

Undvik att få liktornar genom att ta hand om dina fötter. Använd skor som är rymliga och bekväma för fötterna. Använd bra fotfilar och fotkrämer som hjälper fötterna att hålla sig mjuka och fräscha. Unna dig en fotskrubb någon gång ibland för att få bort döda hudceller!