Hälsporre

Hälsporre kan vara mycket smärtsamt och är en av de vanligaste orsakerna till att ha ont i hälen. Hälsporre beror på överbelastning av plantar fascia-senan i hålfoten och att det bildas en påbyggnad under hälen som liknar en sporre, därav namnet hälsporre. Smärtan du upplever vid hälsporre beror på små bristningar i senan mellan hälbenet och tårna.

Genom att använda ett mjukt och stötdämpande hälinlägg avlastar du hälsporren direkt. Med det populära hälsporre-paketet (4st) får du olika hjälpmedel som minskar hälsporre.

Hälsporre, vad är det?

Linda din smärta vid hälsporre med ett mjukt skoinläggHälsporre än ett besvär som uppstår i eller under hälen och som kan göra mycket ont. Hälsporre beror på överbelastning av plantar fascia-senan i hålfoten och att det bildas en påbyggnad under hälen som liknar en sporre, därav namnet hälsporre. Symptomet kallas ibland även för plantar fasciit. Denna överbelastning kan ge kraftig smärta under hålfoten, på insidan av foten och under hälen. Ett mjukt skoinlägg kan avlasta smärtan. Den smärta som uppkommer vid hälsporre beror på små bristningar i senfästet mellan hälbenet och tårna. Hälsporre är en av de vanligaste orsakerna till att man känner smärta i hälen och minst två procent av befolkningen lider av hälsporre.

Symptom vid hälsporre

Att drabbas av hälsporre gör i regel att du får väldigt ont i hälen. Smärtan brukar vara tydligast under hälen. Framför allt under den inre halvan av hälbenet, men smärtan kan även lokaliseras rakt under hälen och ibland på framkanten av hälbenet mot hålfoten till.

När du står upp förläggs mer än hälften av din kroppsvikt på hälarna och hälsporre tenderar därför smärta som allra mest då du står upp eller när du promenerar. Vid större besvär kan hälsporren kännas även vid vila. Hälsporre kan drabba båda fötterna på samma gång, men det vanligaste är att det bara är ena foten som drabbas.

De största besvären brukar uppstå på morgonen efter en lång natts vila. Det gör  att många som har drabbats av hälsporre börjar gå mycket på framfoten eller på utsidan av foten för att undvika smärtan under hälen. Det  kan uppkomma en obehaglig smärta när hälen belastas på morgonen eller när man går barfota. Smärtan blir ofta värre under dagen när foten belastas eller när man går på hårt underlag.


Så förebygger du hälsporre

Det är olika hur man upplever värken vid hälsporre. Symtomen kan variera och vissa kan uppleva obehag efter en promenad medan andra knappt kan stå på hälen. Problemen kan uppstå om du belastar din fot på ett annat sätt än tidigare till exempel vid byte av skor. För att dämpa smärtan finns det bra behandlingar som syftar till att ge minskat lidande exempelvis hälinlägg

Smärtan kan lindras genom att använda skor eller hälinlägg som avlastar den ömmande punkten. Du kan använda ett par mjuka hälinlägg för hälsporre som avlastar dina hälar och minskar smärtan. Dessa hälinlägg är mjuka och tillverkade i silikongel. Den inbäddade blå zonen i hälkudden är extra mjuk och är avsedd att ge extra tryckavlastning. 

Det kan kännas lindrande att gå i mjuka skor. Så byt till skor som är stadiga och inlägg som ger bra stötdämpning för foten. Sulan ska vara mjuk under hälen och det är bra med inlägg som kan användas både inne och ute. Du kan använda ett par  mjuka hälskydd  som avlastar dina fötter när du står eller går. Hälskyddet kan användas med eller utan skor och är idealiska för att exempelvis minska smärta vid hälsporre eller smärta i hälen. Hälskydden kan användas i alla typer av skor. Du kan även använda dem under dina strumpor.

Vid hälsporre känner du en kraftig smärta precis framför hälbenet på hälen.

- Hälsporre kan göra väldigt ont. Att vila hälen samt använda skoinlägg kan minska smärtan.


Fyra övningar vid hälsporre

Hälsporre och hälsmärta kan ha flera olika orsaker, men faktum är att en stor del av behandlingen för att bli av med symptomet är relaterat till rehabiliteringsträning. Givetvis ihop med ett mjukt och behagligt hälinlägg som kan avlasta den värsta direkta smärtan. Det är därför viktigt att veta vad man kan göra på egen hand för att snabba på läkeprocessen av hälen och för att minska smärtan i foten. Kom ihåg att du alltid bör vila från fysiska aktiviteter såsom löpning eller ens längre promenader, om du märker att detta är något som provocerar smärtan i hälen.

1. Stretcha hälsenan 

Du har förmodligen aldrig ens tänkt på din hälsena (eller plantar fascia som den heter på latin) förens du väl har skadat dig och upplever den smärta i hälen som senan kan ge upphov till. Smärtan är ofta som starkast där plantarfascian fäster vid hälsporren som sitter vid hälbenet. Genom att stretcha hälsenan kan du minska den upplevda smärtan. Ställ dig mot en vägg och placera hälen på golvet, samtidigt som du placerar framfoten upp mot väggen. Närma dig sakta väggen med överkroppen och känn hur trycket ökar både under foten i hälsenan och i baksidan av vaden.

Samma övning kan göras sittande på en stol genom att du trär något, exempelvis en handduk, över din framfot. Håll ut benet i luften och dra sedan i handduken så dina tår pekar mot dig. Detta gör att du skapar ett tryck i hälsenan.

2. Massageboll under foten 

När du har ont i hälarna kan en massageboll göra underverk för att minska smärtan. Genom att massera fotsulan och hälsenan under dina fötter kan du underlätta symptomen från hälsporren. Sätt dig ner på en stol eller i soffan och placera en massageboll på golvet under din ena fot. Rulla bollen under foten i cirka fem minuter och byt sedan fot. Detta är en enkel övning som kan göras varje kväll, exempelvis framför TV-apparaten.

3. Använd en nattstrumpa 

En nattstrumpa är precis vad det låter som, nämligen ett effektivt hjälpmedel som behandlar problem med hälsporre under natten medan du sover. Genom att fixera din fot med nattstrumpan under natten när du sover, stretchar du hälsenan, vilket kan göra att smärtan känns betydligt lindrigare redan nästa morgon. Med en nattstrumpa får en kontinuerlig, långsam och skonsam sträckning av den smärtande senan under foten.

4. Stärk hälsenan med träning 

Genom att stärka hälsenan minskar du risken för hälsporre i framtiden. Precis som kroppens övriga senor och muskler kan du givetvis också träna upp din hälsena. Med en starkare hälsena minskar du risken att drabbas av smärtor i hälen och under foten i framtiden. En av de absolut bästa och mest effektiva övningarna som finns för att träna hälsenan är att göra så kallade tåhävningar. Precis som vid armhävningar handlar tåhävningar om att lyfta kroppsvikten från marken. När du gör en tåhävning ska du helt enkelt bara ställa dig jämfota, för att sedan lyfta dig upp tills du står på tå.

När tåhävningarna blir för lätta att genomföra direkt från marken kan du enkelt gå upp en nivå i intensitet. Använd ett trappsteg eller en fotpall och ställ dig med framfoten på pallen så att hälen hänger utanför. På så sätt kan du gå djupare med hälen innan du häver dig upp. När också detta blir för enkelt kan du göra precis samma övning med skillnaden att du håller en vikt med händerna.


Så ska du behandla hälsporre

Att drabbas av hälsporre kan begränsa vardagslivet till stor del. Den allra simplaste aktivitet som att ta sig till affären eller sköta arbetet kan bli problematiskt. Lyckligtvis är det i många fall väldigt enkelt att behandla hälsporre. Genom att avlasta den överbelastade vävnaden i hälen får hälen lugn och ro så att hälsporren kan läka. Avlastning av plantarfascian görs antingen med hjälp av ett mjukt hälinlägg eller avlastande hälkoppar, ortopediska skoinlägg med bra sidostöd för hälkudden samt stöd för hålfoten eller tejpning av häl och hålfot.

Fem tips för att minska hälsporre

  • Använd ett par mjuka skoinlägg i dina skor med stötdämpning för hälarna 
  • Använd en strumpa med mjuk gel vid hälarna när du vistas inomhus
  • Stretcha ut plantarfascian med en nattstrumpa eller ett streatchband
  • Utför cirkulationsövningar för att öka blodflödet i foten
  • Använd hälsporrestrumpor med kompression för snabbare läkning

Vad är hälsporre?

Hälsporre är ett fotbesvär som kan vara mycket smärtsamt. Smärtan beror på en irritation, ofta kopplad till överbelastning, i senan i hålfoten som kopplar samman hälbenet med tårna.

Vad orsakar hälsporre?

Hälsporrar orsakas av långvarig belastning av muskler, senor och ligament i hälen och under foten. Så småningom stressar belastningen hälbenet (calcaneus) vilket i sin tur ger upphov till symptomet hälsporre. Exempel på sådan belastning av hälen är bland annat löpning och träning. Det kan också bero på att man använder för hårda och platta skor under långa dagar i stående position på hårda ytor, exempelvis i arbetet.

Är hälsporre smärtsamt?

Ja, hälsporre gör i regel mycket ont. Speciellt smärtsamt kan det vara på morgonen då du tar dagens första steg, eller när du reser dig upp efter att ha suttit en längre stund på kontorsstolen, i bilen eller i TV-soffan.

Hur känns hälsporre?

Hälsporre kan kännas på olika sätt och smärtan utvecklas över tid, från mild till värre smärta. Vissa upplever en skarp smärta, som om en vass kniv eller syl trycker in i hälen när man står upp på morgonen. Andra beskriver istället symptomen som en mer molande och ömmande värk precis under hälen, eller strax framför hälen. Det kan också kännas som att värme och smärta strålar ut från det drabbade området, ofta från den bakre delen av hälen och framåt.

Finns det någon behandling av hälsporre?

Ja, det finns flera sätt att behandla hälsporre. Ofta kommer du långt med vila, rehabiliteringsövningar och ett par mjuka och stötdämpande hälinlägg för att minska smärtan från hälsporre. Att vila fötterna får inte bara den akuta smärtan att försvinna, det förhindrar även att tillståndet förvärras. Vila kombinerat med rehabiliteringsövningar och att du använder ett par mjuka skoinlägg som ger stötdämpning för hälarna brukar räcka. I sällsynta fall kan det krävas operation.

Kan man behöva operera foten vid hälsporre?

Ja, i sällsynta fall kan det behövas en operation för att minska besvären av hälsporre. I de fåtal fall där operation behövs, skär man helt enkelt bort senan under foten (plantarfascian). En operation ger oftast en god effekt, men det är som sagt mycket ovanligt att en operation behöver tillgripas.

Kan man använda skoinlägg vid hälsporre?

Ja, absolut! Genom att använda ett mjukt skoinlägg kan du få avlastning när du rör dig utomhus. Det finns flera typer av mjuka skoinlägg som lämpar sig väl för symptom som hälsporre eller smärtor i hälarna. Det finns olika varianter av stöd där vissa modeller har en upphöjd mjuk hälkudde, men också varianter där hälen är formad som en krater med syfte att omsluta och ge stöd till dina hälar.

Tejpa hälsporre - går det?

Ja, absolut. Att tejpa foten vid hälsporre är en vanlig metod för att ge extra stöd till hälen och för att minska smärta. Vid tejpning av hälsporre kan man antingen tejpa endast hälen, för att stödja hälkudden. Men det ger ofta ännu bättre resultat och avlastning om även hålfoten blir upptejpad. Detta för att stödja även fotvalvet och plantarfascian som löper där. Att tejpa hälsporre kräver dock en del övning för att det ska bli riktigt bra. Ett fullgott alternativ till tejpning är att istället använda en kompressionsstrumpa för hälsporre, som egentligen förser foten med precis samma stöd och avlastning som en tejpning ger.

Bör man använda speciella skor vid hälsporre?

Svaret på frågan är egentligen både ja och nej. Hälsporre uppstår och förvärras ofta på grund av för hårda och platta skor. Därför är det viktigt att du använder skor med en mjuk och stötdämpande sula till vardags. Om dina favoritskor är platta och hårda, kan du köpa ett extra mjukt skoinlägg för att minska risken att drabbas av hälsporre på grund av dina skor.