Barfotaskor

Med barfotaskor kommer du närmare marken och får en mer naturlig löp- och gångstil. Dina fötter och dina tår får möjligheten att breda ut sig precis som när du går barfota. Genom att använda barfotaskor så tvingar du din kropp att bygga upp små muskler som du annars knappt använder. 

Tack vare den smarta utformningen som en barfotasko har, så behöver du inte tvinga dina fötter att formas efter smala eller trånga skor. Samtidigt som du får en barfotakänsla, så skyddas även fötterna mot vassa underlag så som stenar eller grenar. Hos oss hittar du barfotaskor i olika färger så som lila och grön.

Barfotaskor

Eftersom skorna och skosulorna är tunna så får dina fötter chansen att aktivera sina muskler. Det finns många olika varianter att välja mellan. Dels finns det skor med ett klassiskt utseende som liknar vanliga skor. De är skapade för alla tillfällen, allt från löparskor till vandringskängor. Dels så finns det även moderna FiveFingers som separerar alla tår.

Hur är barfotaskor uppbyggda?

Det som skiljer barfotaskor och vanliga skor åt är hur skorna är byggda. Det finns bland annat två viktiga skillnader, nämligen sulans höjdskillnad och tåboxens utformning.

Skosulor utan höjdskillnad

I vanliga skor finns det ofta ett så kallat drop som gör att hälen hamnar högre upp än tårna i dina skor. Denna höjdskillnad kan ge en brant vinkel mellan häl och framfot. Om du köper en sko utan drop, då får du ett naturligt löp- och gångsteg tack vare att fotisättningen inte sker med hälen först.

Barfotaskor har en minimalistisk uppbyggnad och målet är att du ska känna att du går barfota. Därför saknar skorna drop och den tunna sulan har samma jämna tjocklek. Tack vare den tunna sulan så upplever du en sensorisk återkoppling. När du går ”barfota” så får fotsulans nerver nämligen möjlighet att plocka upp information och skicka till hjärnan. Det ger dig bland annat bättre balans.


Med barfotaskor kommer du närmare marken och får en mer naturlig löp- och gångstil.

- Med barfotaskor får dina fötter och dina tår får möjligheten att breda ut sig, precis som när du går barfota.


Bred tåbox med plats för tårna

Med barfotaskor behöver du aldrig mer känna att du behöver klämma in dina fötter i ett för tajt utrymme. Därmed minskar din risk att du ska få hallux valgus av för trånga skor. När du går ”barfota” så får dina tår nämligen ta all plats de vill i skorna och därmed får du en naturlig gångstil.

Tåboxen är bredare än i vanliga skor och har inte samma snäva vinkel i framänden. Tåboxen är helt enkelt utformad efter hur din fot faktiskt ser ut när du sätter ner den på marken, snarare än hur modet vill att den ska se ut. Med en bred tåbox får du bättre rörlighet och står stadigare på jorden. Om du kan vifta med tårna inne i skorna, då är det antagligen en bra modell för dig.

Därför ska du använda barfotaskor

Skor som ger dig en barfotakänsla är tillverkade i ett material som andas och de är mycket flexibla och böjliga. Du kommer inte att få samma stöd som av vanliga skor. Skorna saknar nämligen både vaddering och stötdämpning. Det är dock något mycket positivt för dina fötter och din kropp.

Eftersom du inte får något extra stöd av dina skor, så måste kroppen själv bygga upp sin styrka. Med hjälp av minimalistiska skor får dina fotmuskler arbeta och foten kommer efter en tids användning att bli starkare. Du kommer även att få en starkare höftmuskulatur och sätesmuskulatur med skor utan höjdskillnad i sulan.

Andra fördelar med följsamma barfotaskor är att du minskar risken för smärtsam hallux valgus med en snedställd tåled. Du minskar även risken för förslitningsskador om du springer i skor utan ett högt drop. Det beror på att du sätter i foten i marken på ett korrekt sätt och därmed minskar risken för att skada bland annat knäna.

Vilka skor ska jag välja?

Barfotaskor slog igenom och blev populära när "Vibram FiveFingers" lanserades. Det är så kallade tåskor som separerar tårna och därför kallas de ofta för tåskor. Dessa skor ger verkligen en känsla av att du är barfota.

Du behöver dock inte välja tåskor, utan idag finns det även gott om skor som har ett mer klassiskt utseende. När du ska köpa nya skor så bör du fundera på när du ska använda dem. Alla skor har liknande sulor. De är platta och tunna. Däremot varierar skornas utseende beroende på om du vill ha kängor, sandaler eller liknande. Dessutom skiljer sig skosulornas mönster.

Välj rätt modell

Barfotaskor är lättviktiga och kommer i alla sorters modeller och varianter. Det gemensamma är den otroligt tunna sulan. Eftersom du knappt känner att du har några skor på dig, så får du en äkta barfotaupplevelse och en naturlig gångstil.

Givetvis bestämmer du själv om du vill vara barfota i skorna eller inte. Det går bra att använda strumpor i skorna. Termen ”barfota” syftar till den naturliga gångstilen, inte till att du måste vara barfota i skorna.

Barfotaskor för löpning

När du springer är det viktigt att din sko sitter bra på foten. Foten ska inte kunna glida runt inne i skon. Med löpning behöver du ett par skor med bra grepp som ger dig fäste oavsett om du springer på gräs och asfalt eller stock och sten.

Det finns ett stort utbud att välja mellan. Tåskor är extra populära vid just löpning eftersom de ger dig ett naturligt löpsteg och en härlig löpkänsla.

Förutom vanliga löpskor finns det även terrängsskor för dig som springer i tuffare terräng. De ger dig ett extra bra grepp ute i skog och mark. Om du däremot ska springa ute på vintern så är trailrunningskor ett bra val. Med rätt mönster och dubbar får du grepp om allt från is till lera.

Fina barfotaskor för vardagen

För vardagen är fotriktiga barfotaskor alltid ett bra val. Genom att låta dina fötter aktiveras även i matbutiken och på jobbet så får du till en naturlig gångstil och bra hållning hela dagarna. Du kan hitta både ballerinaskor, sandaler och lätta vardagsskor med en barfotasula. Dessutom finns det även fina vinterskor med bra grepp och tunn sula.

Barfotaskor för barn

Att använda barfotaskor är det bästa för barns fötter. Då får de en chans att träna upp sin stabilitet och fötternas muskler redan från början. Tack vare det faktum att fötterna inte trycks ner i tajta skor så får de en chans att utveckla sin anatomi och fötterna utvecklas på rätt sätt. Skorna har en bred tåbox och låg eller ingen höjdskillnad på sulan.

Missa inte invänjningsperioden

Oavsett vilken skomodell du köper så kan din kropp behöva tid att vänja sig vid de nya skorna. Barfotaskor saknar som sagt stöttning och därför behöver din kropp få tid att utveckla och stärka såväl muskler och vävnader som din balans.

Gångstilen förändras och du sätter i tårna istället för hälen i marken både när du springer och när du går. Dina sätesmuskler kommer därför att behöva arbeta mer, något som kan ge dig träningsvärk i början.

För en smidig övergång till minimalistiska barfotaskor är det bra att använda dem under kortare perioder i början. Sedan ökar du tiden du använder dem och till slut kommer dina fötter, ben och höfter att tacka dig för ditt val av skor.