Hälseneinflammation är en relativt vanlig skada som kan kännas otroligt smärtsam. Förutom smärtan kan du uppleva att du känner dig stel i fotleden och hela vaden. Vanligt är även att en svullnad uppstår (likt en knöl), på hälsenan några centimeter ovanför hälen. Många upplever det vara skönt med en stödstrumpa som får ned svullnaden och minskar stelheten.
Hälseneinflammationen uppstår i senan på baksidan av hälen och är ett samlingsnamn som används när man har ont i hälsenan. Genom att använda ett mjukt och avlastande hälinlägg eller ett par skoinlägg med hälkudde kan du minska smärta från hälseneinflammationen.
Hälseneinflammation
Hälseneinflammation är en relativt vanlig skada som uppstår på hälsenan på hälens baksida. Hälsenan är kroppens längsta sena och har som uppgift att koppla ihop hälbenet med vadmusklerna bakom fotleden. Till skillnad från exempelvis hälsporre där smärtan är lokaliserad till just hälsporren, behöver hälseneinflammation inte alls handla om en inflammation, utan smärtan kan komma från andra typer av besvär kopplade till hälsenan så som förslitningsskador i senan eller överbelastningar av hälen.
Det gör i regel rejält ont när du har hälsenebesvär. Du kan känna dig stel i hälsenan, fotleden och i hela vaden. Ofta uppstår även en svullen knöl på hälsenan, några centimeter ovanför din häl.
Varför får man hälseneinflammation?
Hälseneinflammation kan uppstå av en mängd olika orsaker. Det är mycket vanligt att drabbas av hälseneinflammation i samband med fysiska aktiviteter. Ihållande påfrestning på hälsenorna orsakar irritation och inflammation som gör ont. Ofta kommer smärtan vid löpning eller vid sporter där man springer mycket så som exempelvis fotboll, handboll, basket eller innebandy. Även idrotter med snabba vändningar och hopp kan utlösa hälseneinflammation. Tennis, badminton eller volleyboll kan också orsaka smärta i hälsenan.
Men man kan även drabbas av hälseneinflammation av att bara leva ett vanligt liv. Vanliga promenader eller en aktiv livsstil med raska promenader kan räcka för att smärtan ska komma. Hälsenan kan också bli överansträngd om du har ett pronerande steg. Pronation gör nämligen att fötterna rullar inåt, vilket i sin tur gör att trycket blir högt på vadmusklerna som är direktkopplade till hälsenan.
Vem kan drabbas av hälseneinflammation?
Precis som du kunde läsa i ovanstående stycke är hälseneinflammation ett symptom som framförallt drabbar idrottande personer på olika nivåer. Hälseneinflammation är statistiskt sett mer vanlig för män. Men även kvinnor, ungdomar och barn kan drabbas av skadan.
Så minskar du smärtan
Om du upplever smärta i hälsenan ska du först och främst, i så stor utsträckning som möjligt, undvika att påfresta hälsenan. Undvik att promenera och se till att vila från träning under en tid. Det finns flera metoder för att minska smärtan vid hälseneinflammation. Du kan exempelvis tejpa foten och hälen så att fotleden och hälsenan blir stabil med en bra kinesiotape. Du kan också använda ett bra skoinlägg eller hälinlägg för att minska smärtan i hälsenan.
Skoinlägg mot hälseneinflammation
En god idé för dig som lider av hälseneinflammation är att beställa ett mjukt och avlastande skoinlägg med extra stöd och stötdämpning för hälen. Det gör att du undviker att överbelasta hälen samtidigt som fötterna får vila. Om du föredrar ett mindre hälinlägg framför ett större skoinlägg rekommenderar vi att du tittar under sektionen hälinlägg här på hemsidan.
Kompressionsstrumpor vid hälsenebesvär
Om du inte känner att ett skoinlägg kan hjälpa dig med dina besvär bör du testa att använda ett par kompressionsstrumpor. Kompressionsstrumpor kallas emellanåt även för stödstrumpor och genom att använda en stödstrumpa som har en stabiliserande effekt kan du minska dina besvär i hälsenan. En kompressionsstrumpa ökar blodcirkulationen i fötterna och bättre blodcirkulation hjälper samtidigt till att läka inflammationen snabbare och ger därmed en bra hjälp vid hälsensinflammationer.
Förebygg skador på hälsenan
För att undvika besvär med hälseneinflammation bör du förebygga skadan redan i ett tidigt skede. Du kan också använda ett skoinlägg i förebyggande syfte. Speciellt om du är en person som tycker om att röra på dig genom träning eller idrott. Genom att bara använda ett par stadiga och bra skor som gör att du går stabilt så har du kommit en bra bit på vägen. Genom att placera ett skoinlägg i dina skor kan du förebygga hälseneinflammation.
När ska man söka vård?
Om dina hälsenebesvär inte har blivit bättre efter 7-10 dagar bör du uppsöka en vårdcentral. Hälseneinflammation läker i regel av sig själv om du vilar och använder skoinlägg. En fysioterapeut eller sjukgymnast kan hjälpa dig om du tror att du har hälseneinflammation som inte blir bättre.