Hammartå

Hammartå kan vara mycket smärtsamt och är en av de vanligaste orsakerna till att man har ont i framfoten eller tårna En vanlig orsak är att man under en lång tid använt för trånga skor, men det kan också vara ärftligt. Om en eller flera av dina tår är krökta i en båge nedåt mot marken och du samtidigt har ont under framfoten så har du förmodligen drabbats av hammartå. 

Du kan minska en smärtsam hammartå med ett mjukt, avlastande och behagligt framfotsinlägg. När du använder ett bekvämt framfotsstöd så minskar smärtan från hammartå i princip direkt. Du kan också hjälpa dina tår på traven genom att använda hammartåband som stabiliserar och avlastar dina tår vid hammartå.

Hammartå

Hammartå är ett begrepp som används för att beskriva ett fotproblem där en eller flera tår bredvid stortån är krökta. Ordet kommer ifrån att de små lederna i tårna är böjda så att tån ser ut som en hammare. Hammartå kan i många fall vara väldigt smärtsamt. Eftersom det kan göra ont att lida av hammartå är det viktigt att få rätt behandling redan från början så att man kan minska smärtan.

Varför får man hammartå?

Det finns flera olika anledningar till att man får hammartå så som exempelvis ärftlighet. En vanlig orsak till symptomet är att man har ett nedsjunket främre fotvalv, vilket gör att ledhuvudena förlorar sin naturliga välvda position och tårna kröker sig nedåt. Det kan exempelvis orsakas av att man använder för trånga skor under långa dagar. Det kan också bero på andra typer av sjukdomstillstånd så som artos eller Reumatoid artrit (RA). Det är också mycket vanligt att hammartå uppstår hos personer som lider av snedställda stotår (även kallat hallux valgus) eller hos personer som har tår som är längre än andra, vilket gör att den längre tån kommer i kläm mot skon.

Symptom för hammartå

När du har hammartå är en eller flera av dina tår krökta i en båge nedåt mot marken. Att tån kröker sig gör samtidigt att ovansidan av tårna kan trycka mot dina skor, vilket ofta gör mycket ont. När detta händer är det vanligt att det uppstår en förhårdnad av trycket och att förhårdnaden på tårnas ovansida ömmar. Vid hammartå är det också vanligt att den som drabbas får ont under framfoten.

Hammartå kan vara väldigt smärtsamt. Men du kan minska smärtan med hjälp av ett anpassat skoinlägg.- Hammartå kan vara mycket smärtsamt och är en av de vanligaste orsakerna till att man har ont i framfoten eller tårna.Minska smärtan vid hammartå

Det viktigaste för att ta bort smärtan och underlätta för personer som har hammartå är att lätta på trycket vid de krökta tårna. Det kan man göra på flera olika sätt. En god idé är exempelvis att använda ett par framfotsinlägg speciellt framtagna för att lindra hammartå. En vanlig typ av framfotsinlägg till hammartå är en så kalla pelott eller framfotspelott. Hos oss köper du framfotsinlägg och pelotter som hjälper dig att minska smärtan från hammartå. Några andra viktiga faktorer som du ska ta hänsyn till ifall du lider av hammartå är att undvika att använda trånga skor. Använd hellre en storlek för stora skor än tvärt om, för att ge tårna tillräckligt med utrymme. Eftersom hammartå ofta leder till förhårdnader på tårnas ovansida kan det kännas skönt att bada fötterna i ett varmt fotbad emellanåt. Använd samtidigt en mjukgörande salva och vid behov, fila bort de fotförhårdnader som kan bildas på tårnas ovansida.

För att själv enkelt och smidigt behandla och förbygga hammartå kan du ta ett fotbad i minst 20 minuter för luckra upp förhårdnader och göra huden mer behandlingsbar, för att sedan fila fötterna och förhårdnaderna. Använd gärna en elektrisk fotfil som hjälpmedel. Du kan köpa en elektrisk fotil med utbytbara sliphuvuden här. Efteråt smörjer du in fötterna med en återfuktande kräm som sedan görs dagligen för att förbygga. Kolla över skovalet, är skon lämplig för din fot? I många fall kan ett riktigt bra skoinlägg göra susen för de flesta fotproblemen. Se till att försöka använda skor som ger mycket utrymme till tårna.

Kan man behöva söka läkarvård?

I regel behöver man inte söka läkarvård för hammartå, men om du får stora besvär eller smärtor kan ett besök hos vårdcentralen vara en god idé. I extrema fall kan det krävas en mindre operation för att få bukt med problemet. Då kan läkaren operera bort en bit av benet i tån, och ibland även en bit av förhårdnaden på tårnas ovansida. Innan operationen får du lokalbedövning och du får oftast åka hem direkt efteråt. När operationen är färdig kan du få gå på smärtstillande i några dagar. Tån kan kan vara ganska svullen och göra ont ett tag.