Mortons neurom

Mortons neurom, även kallad mortons symptom eller mortons sjukdom, är ett tillstånd som drabbar den främre delen av fotvalvet och som uppstår då nerven i framfoten blir klämd. Mortons neurom kan göra fruktansvärt ont. Genom att använda ett skoinlägg eller ett framfotsinlägg så som en pelott för framfoten kan du minska smärtan från mortons neurom.

I vissa fall kan det hjälpa att köpa ett par skor med mjuk stötdämpning - du minskar nämligen risken för besvär genom att minska på trycket vid framfoten. 

Mortons neurom

Mortons neurom (mortons syndrom) är en skada som uppstår då en nerv i framfoten hamnar i kläm eller skadas. Mortons neurom kan vara väldigt smärtsamt och med tiden kan mortons neurom faktiskt leda till nedsatt känsel i tårna om inte sjukdomen behandlas ordentligt. I regel uppstår smärtan mellan tårna eller i en alternativt flera tår. Det kan finnas flera orsaker till mortons neurom men den vanligaste anledningen till att bekymret uppstår är nedsjunkna främre fotvalv, vilket i sin tur leder till ett ökat tryck på nerven. I dessa fall kan en fotmassage minska trycket på framfoten och lätta på smärtan i området kring nerven.

Symptom vid mortons sjukdom

Den som drabbas av mortons syndrom upplever som sagt ofta en kraftig smärta i framfoten eller tårna. Smärtan kan upplevas som brännande, huggande eller som pulserande. I vissa mer extrema fall kan känseln delvis försvinna i tårna. Smärtan är inte alltid konstant. I vissa falls så som vid vila behöver smärtan knappt märkas av över huvud taget medan det kan göra väldigt ont vid exempelvis fysisk aktivitet så som promenader eller vid löpning.

Vem kan drabbas av Mortons neurom?

Alla kan drabbas av Mortons neurom, men faktum är att medelålders kvinnor löper störst risk att få problem med smärta i framfoten. Det är absolut inte ovanligt att även män drabbas av sjukdomen. Däremot är det ganska ovanligt att barn och ungdomar får problem.

Hur behandlas Mortons neurom?

I regel kan mortons neurom behandlas för att reducera smärtan relativt enkelt, med hjälp av ett par riktigt bra skoinlägg, så som ett par mjuka sulor. Det finns också ett flertal olika typer av framfotsinlägg och mjuka pelotter speciellt anpassade för att behandla mortons neurom. I vissa fall kan det även underlätta att köpa ett par skor med mjuk stötdämpning. Genom att minska på trycket vid framfoten minskar också risken för besvär. Högklackade skor är av självklara anledningar inte speciellt bra att använda för den som lider av mortons neurom.

Hjälpmedel vis mortons neurom finns hos fotbutiken.se

- Det finns hjälp att få vid mortons neurom. I vissa fall behöver man söka vård men oftast kan man själv behandla tillståndet. 

Bör jag söka vård?

Om besvären inte blir bättre med hjälp av ovanstående behandling kan du behöva ta kontakt med sjukgymnast, fysioterapeut, naprapat eller i värsta fall vården. De kan hjälpa dig att ställa korrekt diagnos och ge dig övningar som du kan träna på för att på sikt bli av med problemet.