Hallux valgus

Minska smärta vid Hallux Valgus snabbt och enkelt. Hallux valgus kan vara smärtsamt och kan förebyggas med en tåseparerare. Ett tecken på Hallux Valgus är när stortån pekar inåt mot de andra tårna. Det är vanligt att knölen vid stortån då trycks utåt viket kan skapa tryck och skav. Då kan det vara bra med ett mjukt skydd som minskar trycket från skon.

Hallux Valgus

Hallux valgus kommer från det latinska språket och betyder sned stortå. När hallux valgus utvecklas börjar den främre delen av foten blir bredare och plattare. Därefter börjar stortån vinklas mot de andra tårna och det kan bildas sår mellan tårna. Hallux valgus ett vanligt fotproblem och kan bero på ärftlighet eller att man har använt för trånga skor under en lång tid. Nio av tio som får hallux valgus är kvinnor.

Hallux valgus betyder sned stortåled.Hur uppstår Hallux Valugs?

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pressas mot de andra tårna. Snedställningen av stortån kan leda till att tåleden trycks ut och bildar en knöl på fotens insida. Detta beror på att det finns en slemsäck under huden som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Besvären behöver inte vara smärtsamma men det kan vara svårt att hitta skor som inte klämmer foten på grund av förvrängningen av stortån och knölen. Knölen kan ha varierande storlek. 

Man kan uppleva en trötthetskänsla i fotens främre del samt känna smärta i fästet till stortån. Smärtan kan kännas värre om tån blir belastad och den ömmande knölen blir inflammerad.Det kan också leda till att de andra tårna kröks eftersom de får mindre plats. Trånga skor kan skapa och kraftigt förvärra hallux valgus. Hallux valgus förekommer inte lika ofta i länder där man inte använder skor så ofta. Oftast behöver du inte uppsöka läkare om du använder bra skor och stöd som inte förvärrar symtomen. 

Förebygg och lindra smärta vid hallux valgus

För att förebygga och lindra Hallux valgus kan du använda rymliga skor och stöd. Det kan vara bra att komplettera med ett inlägg som stödjer fotvalvet mellan stortån och lilltån, en så kallad främre pelott. För att stödja foten finns också så kallade tryckavlastande ringar samt specialgjorda bandage som rätar ut stortån. 


Skydd mot Hallux valgus

Med hjälp av ett skydd mot Hallux valgus kan du minska smärtan.Vårt stöd för Hallux valgus (69kr) avlastar det främre fotvalvet och ger ett effektivt skydd. Skyddet träs över din stortå, och minimerar trycket på leden vid stortån. Du kan köpa stödet här. Under natten kan du använda nattspjälk/nattstöd som passar båda fötterna samt är flexibelt så det är lätt att gå med. Fördelen med det vårt nattstöd jämfört med tidigare modeller som funnits på marknaden är flexibiliteten. Stödet passar både vänster/höger fot samt att det är följsamt och flexibelt så det är lättare att gå med. Korrigeringsstödet är enkelt att sätta på och justeras och fästes lätt med hjälp av kardborrband. Du finner nattstödet här. Man kan lindra smärtan i fötterna genom fotvård. Om man har förhårdnader så är det bra att mjuka upp dem i fotbad för att sedan fila ner dem försiktigt med en fotfil exempelvis ensom tar bort förhårdnader och gör fötterna mjuka. Avsluta med en mjukgörande elektronisk fotfil kräm. Vid svåra problem kan man behöva opereras.

Förebygg Hallux valgus med träning & töjning

Om du ser tendenser till Halux valgus bör du i allra högsta grad använda ett hjälpmedel för att töja / stretcha stortåleden i motsatt riktning.  Genom att töja stortåleden med hjälp av detta hjälpmedel mot Hallux valgus (129kr) förebygger du enkelt problemet. Du bör göra övningen varje kväll i minst 20-30 minuter för bästa resultat.