Stukad fot

Att stuka foten tillhör en av de vanligaste skadorna bland privatpersoner i Sverige. Man räknar med att över 45,000 fotledsskador uppstår per år bara i Sverige. Att stuka foten kan göra fruktansvärt ont. Som tur är finns det hjälpmedel som dels förebygger skador, men också som stabiliserar foten och ökar läkeprocessen för en redan stukad fot.

Genom att använda ett ankelstöd till fotleden minskar du risken att stuka foten när du tränar. Vi har flera olika modeller av fotledsskydd som lämpar sig väl för en aktiv livsstil. 

Stukad fot

Att stuka foten tillhör en av de absolut vanligaste skadorna bland både idrottare på olika nivåer och motionärer. Man räknar med att över 45,000 fotledsskador uppstår per år – bara i Sverige. När man trampar snett och stukar foten skadas ofta ledbandet i fotleden. En stukad fot kan också innebära att det uppstår bristningar i fotledens stabiliserande ledband. Vid en stukning i fotleden kan det även uppstå en mindre blödning i ett närliggande muskelfäste, vilket i sin tur kan göra att det uppstår en svullnad i foten. För att minska risken att stuka foten är det viktigt att använda ett bra fotledsstöd

Att stuka foten kan vara väldigt smärtsamt.- Att stuka foten gör fruktansvärt ont. Genom att använda ett fotledsskydd när du tränar minskar du risken för stukningar.


Orsaker till en stukad fot

För att foten ska kunna böjas och vara rörlig behövs leder och ledband. Fotleden består av två leder och stabiliteten i lederna säkerställs genom ledband både på utsidan och insidan av foten. På fotens utsida finns tre olika ledband som kallas för främre ledbandet, mittersta ledbandet och bakre ledbandet. På fotens insida finns fyra olika ledband, vilka går ihop till en vävnad och mer eller mindre fungerar som en enhet. Ledbanden i fotleden har som funktion att stabilisera fötterna när vi står, går eller vrider på dem. Dessutom hjälper även våra muskler i ben och fötter till att stabilisera våra fotleder.

En stukad fotled uppstår nästan alltid som resultat av att man kliver snett så att fotleden vrids in mot kroppen, vilket gör att ledbanden på utsidan av foten tänjs ut. Den vanligaste typen av stukad fotled uppstår på ledbandet som förbinder vadbenet med språngbenet. Denna typ av stukning gör mycket ont och vid en sådan typ av stukning kan det vara svårt att ens stödja på foten eftersom språngbenet utgör en stabiliserande grund för hela foten. Att stuka utsidan av foten är alltså vanligast, men det kan också hända att man kliver snett så att foten vrids utåt vilket gör att det uppstår en sträckning av ledbandet på fotens insida.

Att stuka foten är mycket vanligt vid idrotter med snabba vändningar och fotnedsättningar så som fotboll, innebandy, basket, volleyboll eller andra typer av bollsporter. Det finns givetvis också risk för att stuka foten vid andra typer av sporter så som löpning i terräng, orientering eller bara vid vanliga promenader i ojämn terräng.

Diagnos av stukad fot

Om du har råkat ut för en olycka och stukat foten är det viktigt att först och främst ta reda på vilken typ av stukning som har uppstått. Det är också viktigt att ta reda på ifall det rör sig om en lättare stukning eller ifall stukningen är kraftig. Eftersom fotleden i regel svullnar upp direkt efter olyckan kan det vara svårt att snabbt avgöra stukningens omfattning. I värsta fall kan man nämligen råka ut för benbrott.

Genom att känna på foten och fotleden kan man i regel konstatera ifall det rör sig om en stukning eller om det har uppstått skelettskador. Vid en stukning är fotknölarna på insidan och utsidan av fötterna vanligtvis intakta och du kan klämma på dem utan att det gör ont. Däremot brukar ledbanden kring fotleden vara rejält ömma och det gör ofta extremt ont att klämma kring fotens mjukdelar. Om det rör sig om en lättare stukning av foten kan man i regel behandla skadan på egen hand utan att besöka läkare. En normal stukning läker i regel av sig själv inom en till två veckor med hemmabehandling så som att använda fotledsstöd eller tejpa fotleden. Men om smärtan skulle sitta i över en längre period råder vi dig att besöka en läkare.

Såhär behandlar du en stukad fotled - Fotbutiken.se

- Det är viktigt att du säkerställer att det är en stukning och inte skelettskador innan du själv behandlar foten vid en eventuell stukning. 

Behandla en stukad fotled

En stukad fot bör behandlas så snart som möjligt efter skadetillfället. Foten bör snabbt placeras i högläge för att minska risken att fotleden svullnar upp. Fotleden bör gärna lindas rejält för att skapa kompression och ökad blodcirkulation i fotleden. Till att börja med kan du linda foten relativt kraftigt, men inte så hårt att foten domnar bort. Efter ungefär femton minuter kan du lätta lite på bandaget. Kyl gärna fotleden med is eller med en kylklamp för att minska blödningen. När den akuta smärtan har lagt sig bör du så snart som möjligt införskaffa ett stabiliserande bandage eller fotledsstöd som ger ett permanent stöd och kompression till fotleden under dagen. Det är viktigt att fotleden och ledbanden i fötterna ligger så still som möjligt för att snabba på läkeprocessen i fotleden. Dessutom bör du flera gånger under dagen fortsätta att lägga foten i högläge med hård kompression från bandage i femtonminutersintervaller och mellan varven kyla fotleden med is.

Hur lång tid tar det innan stukningen läker

Beroende på hur omfattande stukningen är kan det ta olika lång tid innan skadan är läkt, smärtan lättar och symptomen försvinner. En lättare stukning i foten kan läka på under en vecka med kontinuerlig behandling och lite tur. Symptomen från en kraftigare stukning av fotleden kan vara besvärliga i upp till en månad och vill det sig riktigt illa kan du känna smärta i flera månader efter att du har stukat foten. Det är viktigt att så fort som möjligt komma igång med rörligheten i foten efter stukningen, utan att för den delen överanstränga den. Efter cirka ett dygn kan du börja att försiktigt vrida och vicka på foten för att känna ifall det smärtar. Om det gör ont bör du inte fortsätta, utan istället vila foten. När du känner att fotleden börjar bli starkare igen och att du kan stödja på foten utan att det gör ont, bör du försöka träna upp styrkan i fotleden igen. Det gör du ofta automatiskt eftersom du börjar använda foten som vanligt, men i vissa fall kan du också få övningar av din sjukgymnast.

Förebygg risken att stuka foten

Risken att råka ut för en stukning är givetvis som störst när du är aktiv. Vid idrotter och sporter med hög intensitet är risken av självklara anledningar större för skador än vid lugna aktiviteter. Om du är rädd för att stuka foten bör du alltid använda ett stabiliserande fotledsskydd när du idrottar. Ett tunt skydd med lätt kompression räcker ofta lång eftersom det ger foten extra stöd. Ett fotledsskydd kan vara extra viktigt om du använder skor med en smalare bottenplatta, så som exempelvis fotbollsskor eller löparskor. Tänk på att ju hårdare du spänner fotledsstöden kring fotleden desto mindre blir risken för stukningar. Men se upp – du vill inte spänna så hårt att känseln och blodcirkulationen försvinner. Även underlaget påverkar risken för att få en stukad fot. Högintensiv träning på ojämna underlag är väldigt roligt, men kan samtidigt vara ödesdigert för fotlederna. Därför är ett ankelstöd en billig försäkring som kan förebygga skadade fotleder effektivt.

Fem hjälpmedel när du har stukat foten

Hos oss kan du beställa hjälpmedel och fotvårdsprodukter som lindrar dina symptom, som påskyndar läkeprocessen och som förebygger smärta när du har stukat foten. Vi har ett brett sortiment av produkter som ger din fotled stöd oavsett om du har råkat ut för en lättare stukning eller om du har stukat foten kraftigt.

1. Ankelskyddsband – Med hjälp av ett ankelskyddsband kan du snabbt och enkelt linda din fotled och skapa kompression direkt när du råkar ut för en fotledsskada. Det stödjande bandet ger stöd till anklarna och ger en kraftig kompression vilket gör att blodflödet genom foten ökar.
Se ankelskyddsband här.

2. Ankelstrumpor med kompression (2st) – Dessa ankelstrumpor använder du under natten för att ge ett stabiliserande tryck över fotleden när du sover. Dessa sockor ökar kompressionen i fotleden och ger ett ökat blodflöde vilket gör att kroppen får bästa möjliga förutsättningar till att läka den stukade foten.
Se ankelstrumpor här.

3. Fotledsskydd (2st) – Dessa fotledsskydd kan du dels använda i förebyggande syfte för att förhindra att stuka foten när du idrottar. Fotledsskydden fungerar även utmärkt till att stabilisera fotleden när du redan har råkat ut för en stukning. Det smarta bandet som medföljer gör att du kan spänna fotledsskydden efter din individuella känsla.
Se fotledsskydden här.

4. Fixerande fotledsstöd – Detta smarta fotledsstöd fixerar din fot så att den ligger hundra procent still. Det medföljer nämligen en metallskena som du böjer till det läge du önskar. Du placerar sedan skenan mellan din fotled och fotledsstödet, vilket gör att du får precis rätt vinkel på din fotled. Detta fixerande fotledsstöd kan med fördel användas både under natten och på dagen utan att fotleden rör sig.
Se de fixerande fotledsstöden här.

5. Stabilt fotledsskydd (2st) – Detta är vår ”värstingmodell” när det kommer till fotledsstöd. När du köper dessa fotledsskydd får du två stycken riktigt stabila skydd i god kvalité. Skydden stabiliserar din ankel väldigt bra. Oavsett om du har en lätt stukad fot eller en kraftigt stukad fot kan du räkna med att detta fotledsstöd ger dig bästa möjliga förutsättningar för en skonsam läkning.
Se våra stabila fotledsskydd här.