Hålfotsinlägg

Smärta i hålfoten är ett relativt vanligt fotproblem som kan ha flera olika orsaker. I vissa fall handlar det om en obalans i foten men det kan också bero på en permanent skada. Smärta under hålfoten orsakas i vissa fall även av till exempel en sträckning eller ett slitage på den stora sena som löper under foten, från hälen fram till tårna. Oavsett anledning kan ett hålfotsinlägg hjälpa dig att bli av med smärtan.

Bli av med smärta i hålfoten

Det är viktigt att notera att hålfoten fyller en viktigt funktion för oss människor. Faktum är att hålfoten fungerar som en sorts stötdämpning för kroppen och att pronation (rullande inåt) absorberar stötar samtidigt supination (rullande utåt) driver våra fötter framåt. Problemet med smärtor under hålfötterna uppstår först när pronationsrörelsen går allt för djupt eller varar för länge. Kroppen hinner då inte återhämta sig utan  smärtan förvärras istället med varje enskilt steg. Ditt naturliga gångmönster förändras vilket orsakar en obalans i kroppen. Därmed blir det också överdrivet slitage i leder, muskler och ligament.

Om du har problem med smärtor i hålfoten är smärtorna, vanligtvis, värst på morgonen. Det beror på att senan under hålfoten är stel då vi först stiger upp ur sängen på morgonen efter en längre tids vila.  Smärtan ökar oftast om du står, går eller promenerar mycket om dagarna - speciellt i fel skor. Om symptomet inte behandlas och påfrestningen under hålfoten fortsätter utan behandling, finns risken att det utvecklas till hälsporre. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt avlasta hålfoten med ett inlägg. 


Vem kan använda hålfotsinlägg?

Alla kan använda hålfotsinlägg. Användning av hålfotsinlägg är ett bra alternativ för att ge extra stöd till foten och kan användas av både vuxna och barn.

Varför använda hålfotsinlägg?

Hålfotsinlägg kan användas för att förebygga eller behandla fenomenet ”plattfot”. Fötterna ska ha ett naturligt hål (hålfoten) på undersidan. Hålfotsinläggen hjälper till att balansera foten och skapar en bekväm position för sina fötter. Inläggen ger även en jämn belastning för fötterna och förebygger överbelastningar på antingen häl eller framfot.

Ett par hålfotsinlägg avlastar fötterna

Hålfotssmärtor kan uppstå av en mängd olika orsaker. Människor som är aktiva löper givetvis en större risk för att få ont i fötterna än människor som sitter still. Vanliga orsaker kan exempelvis vara att jogga eller löpa i fel sorts skor. Det kan också bero på att du står eller går mycket på arbetet i plana arbetsskor.

Vi rekommenderar ett par komfortabla inläggssulor till dina vardags -eller arbetsskor (269:-). Dessa inläggssulor ger extra stöd för hålfoten och bra stötdämpning i hälen. Sulorna är beklädda med ett täcke av mjuk bomullsyta innehållandes aktivt kol, vilket gör att dålig lukt försvinner. Dina hälar ligger bekvämt och stabilt i sulornas hälkopp. Undersidan på skoinläggen har en yta av non-slip gel och är mönstrade vilket gör att sulan ligger stadigt klistrad mot skon utan att glida runt. 


Nedsjunkna fotvalv kan orsaka smärta i din hålfot

Våra fötter utsätts dagligen för stor belastning vilket naturligtvis kan göra att smärta uppstår i fötterna. Människor som har nedsjunkna fotvalv löper extra stor risk för att få smärtor i hålfoten. Nedsjunkna fotvalv kan vara medfött eller bero på att hålfoten kollapsar av belastningen från kroppens vikt. Valet av skor och stödjande skoinlägg med stöd för hålfoten blir då ännu viktigare.

För vem passar ett skoinlägg för hålfoten

Ett skoinlägg för hålfoten kan användas av alla män, kvinnor och barn. Det kan finnas olika orsaker till att man behöver använda ett hålfotsinlägg. Genom att använda ett inlägg med stöd för hålfoten kan du korrigera din fotnedsättning och få en mjuk och behaglig avlastning för hålfoten vilket kan minska belastningen på senor och trampdyna. 

Beställ ett hålfotsinlägg 

Ett hålfotsinlägg avlastar hålfoten och minskar smärtan under dina fötter. Med hjälp av ett hålfotsinlägg får dina fötter en mjuk och behaglig avlastning som lättar på trycket under foten och gör att smärtan under hålfoten dämpas. Det finns flera olika typer av hålfotsinlägg, som ibland även kallas för valvstöd. Vissa fungerar som en vanlig strumpa med ett stöd under fotvalvet som fyller upp hålrummet och avlastar hålfoten medan andra ser ut mer som traditionella skoinlägg eller skosulor.