Nageltrång

Nageltrång är relativt vanligt förekommande och kan drabba vem som helst. Vanligtvis är det stortån som påverkas av nageltrång, men nageltrånget kan drabba alla tår. Du kan behandla nageltrång hemma med hjälp av ett nageltrångsverktyg. 

Nageltrång

När tånaglarna skär in i huden kan nageltrång uppstå. Det är vanligast att att få nageltrång i stortån men symptomet kan även uppstå på de andra tårna. Nageltrång orsakas vanligen av att du använder allt för trånga skor eller att du har klippt naglarna på fel sätt. Nageltrånget kan vara väldigt smärtsamt. Du kan i regel behandla nageltrång enkelt på egen hand hemma. Men om du får stora besvär kan du behöva uppsöka en läkare och i värsta fall operera nageltrång.

Symptom av nageltrång

Nageltrång kan göra väldigt ont. När nageln tränger in i huden kan nagelkanten bli öm och svullen. Det kan också komma vätska ur såret. Om det vill sig riktigt illa blir såret infekterat då smuts och bakterier tränger in i såret på huden. Ifall nageltrånget blir infekterat kan det bildas var och göra väldigt ont i hela tån.

Förebygg nageltrång

Om du har en tendens att få nageltrång på dina tår ska du se till att alltid använda rymliga skor samt använda strumpor som du kan röra dina tår i. Det är också viktigt hur du klipper dina tånaglar med en nagelsax. Du ska inte runda kanterna på dina tånaglar. Istället ska naglarnas hörn hamna utanför nagelbädden. Om dina naglar blir vassa kan du fila till dem med en nagelfil.

Behandla nageltrång

Du kan behandla nageltrång på egen hand hemma med hjälp av nagelfilar och andra verktyg mot nageltrång. Börja alltid att mjuka upp fötterna med ett ljummet fotbad. Du ska därefter försöka fila bort den del av nageln som trycker mot huden.

Om det är svårt att komma åt med en nagelfil kan du istället använda ett specialanpassat verktyg mot nageltrång (89 kronor). Med detta verktyg kan du lyfta nageln där den tränger in i huden och lätta på trycket. Du ska badda ditt nageltrång med vatten flera gånger om dagen och när du ska sova kan du peta in en bit bomullskompress under nageln.

Om din egenbehandling av nageltrånget inte försvinner kan du få hjälp av en läkare. I de allra flesta fallen går nageltrång över av sig självt med ovanstående behandling. Men i värsta fall kan du behöva operera bort nageln för att bli av med nageltrånget.