Skoskav

Skoskav är både smärtsamt och irriterande. Därför bör du se till att förebygga symptomet innan din skoskav uppstår. Våra skoskavsinlägg gör att du slipper den skavande känslan mot huden. Om du redan har skoskav rekommenderar vi dig att köpa våra skoskavsplåster.

Skoskav

Skoskav på hälarna är vanligt. Skoskav uppstår på fötterna när dina skor sitter dålig på foten. Skoskav visar sig allt som oftast i forma av rispor, skav eller blåsor på fötterna och uppstår när det blir friktion mellan över och underhuden på fötterna. När skorna skaver eller skapar ett tryck mot huden brister vävnaden mellan över och underhuden vilket gör att bindväven brister och det bildas vätska. Det är också denna vätska som gestaltar sig i form av en blåsa.

Så undviker du skoskav

Det absolut viktigaste för att undvika risken för skoskav är att se till att dina skor sitter bra mot foten. Tänk på att fötterna tenderar att svullna upp till en halv storlek när de blir varma. Det är därför många får skoskav i nya sommarskor. Genom att förebygga skoskav slipper du både smärtan som skoskav ger och de förskräckligt fula märken skaven bildar på fötterna. 

Se till att dina strumpor inte veckar sig och var noga med att undvika strumpor som suger åt sig svett. Exempelvis har bomullsstrumpor en tendens att suga åt sig svett och fukt vilket kan vara förödande för skoskav då våta strumpor ökar friktionen med huden på fötterna. Därför är det viktigt att välja strumpor som är fuktavvisande. Speciellt under varma sommardagar eller om du utför idrottsaktiviteter så som fotboll, vandring eller löpning. Du bör även vara ta hand om fötterna väldigt noggrant. Se till att fila bort död hud och smörja in fötterna med en fet kräm. 

Fotförhårdnader som spricker kan nämligen göra otroligt ont och när fotsprickorna väl har börjat öppna sig är de nästan omöjliga att bli av med och det kan ta flera veckor innan fötterna har läkt igen. Skoskav på hälar, under fötterna eller på framfoten Skoskav kan uppstår över hela fötterna där skorna skapar friktion mot huden. De vanligaste områdena där skavet uppstår är på tårna, på insidan eller utsidan av foten samt på hälarna. Skoskav kan i många fall göra lika ont oavsett var på foten skoskaven har uppstått och det är därför viktigt att behandla skoskaven redan i ett tidigt skede innan skadan är skedd.

Förebygg skoskav

Du kan förebygga skoskav genom att använda olika typer av skoskavsinlägg. Vår mest populära produkt som förebygger skoskav i hälen är skoskavsinlägg för häl (99kr). Skoskavsinlägget passar i princip i alla typer av skor och ger en behagligt mjuk yta för dina hälar. Vi säljer även andra typer av produkter som hjälper dig att förebygga problemet med skavande fötter. Skoskavskuddar (49kr) kan användas och placeras på de områden av foten där skorna skaver som värst oavsett om det är hälen, på framfoten eller på fotens sida. Om du tenderar att få skoskav på eller mellan dina tår rekommenderar vi dig att prova en tåhätta (39kr). Om friktionen uppstår under fötterna kan du använda ett par mjuka skoinlägg för att minska friktionen med huden.

Så behandlar du skoskav

Om skadan redan är skedd och skoskaven har fått fäste på dina fötter bör du först och främst sluta använda de trånga skor som har orsakat skoskaven. Du bör låta dina fötter vila så mycket som möjligt. Stick inte hål på blåsan eftersom vätskan hjälper skadan att läka snabbare. Om blåsan däremot gör ont kan du sticka hål på den och tömma blåsan på vätska. Se till att använda en steril nål så att du inte sprider bakterier i såret. Skydda området med ett plåster eller linda in såret med en gasbinda.