Skoskav

Skoskav är både smärtsamt och irriterande. Därför bör du se till att förebygga symptomet innan din skoskav uppstår. Våra skoskavsinlägg gör att du slipper den skavande känslan mot huden. Om du redan har fått skoskav på fötterna, rekommenderar vi dig istället att köpa våra skoskavsplåster.

Om du har en tendens att lätt få skoskav och vill prova en produkt som förebygger skoskav, kommer du bli överlycklig över hur väl våra skoskavskuddar fungerar. De mjuka och sköna inläggskuddarna är självhäftande och placeras längst bak mot hälen i dina skor och gör att du slipper hälskav för all framtid. 

Skoskav

Skoskav uppstår på fötterna när dina skor sitter dålig på foten. Skoskav visar sig allt som oftast i forma av rispor, skav eller fotblåsor på fötterna och uppstår när det blir friktion mellan över och underhuden på fötterna. När skorna skaver eller skapar ett tryck mot huden brister vävnaden mellan över och underhuden vilket gör att bindväven brister och det bildas vätska. Det är också denna vätska som gestaltar sig i form av en blåsa.

Ett skavsår från skoskav kan i vissa fall bli infekterat. Att ditt skavsår har utvecklats till en infektion märker du  genom att huden runt såret blir röd, varm och i vissa fall svullen. Det gör i regel också mer ont när skavsåret blir infekterat och det bildas dessutom ofta var i såret.

Skoskav kan göra ont. Genom att använda ett skoskavsplåster kan du lindra smärtan.- Genom att använda ett skoskavsplåster kan du minska smärtan från skoskav.


Så undviker du skoskav

Det absolut viktigaste för att undvika risken för skoskav är att se till att dina skor sitter bra mot foten. Tänk på att fötterna tenderar att svullna upp till en halv storlek när de blir varma. Det är därför många får skoskav i nya sommarskor. Genom att förebygga skoskav slipper du både smärtan som skoskav ger och de förskräckligt fula märken skaven bildar på fötterna. 

Se till att dina strumpor inte veckar sig och var noga med att undvika strumpor som suger åt sig svett. Exempelvis har bomullsstrumpor en tendens att suga åt sig svett och fukt vilket kan vara förödande för skoskav då våta strumpor ökar friktionen med huden på fötterna. Därför är det viktigt att välja strumpor som är fuktavvisande. Speciellt under varma sommardagar eller om du utför idrottsaktiviteter så som fotboll, vandring eller löpning. Du bör även vara ta hand om fötterna väldigt noggrant. Se till att fila bort död hud och smörja in fötterna med en fet kräm. 

Skoskav på hälarna är vanligt. Fotförhårdnader som spricker kan nämligen göra otroligt ont och när fotsprickorna väl har börjat öppna sig är de nästan omöjliga att bli av med och det kan ta flera veckor innan fötterna har läkt igen. Skoskav på hälar, under fötterna eller på framfoten Skoskav kan uppstår över hela fötterna där skorna skapar friktion mot huden. De vanligaste områdena där skavet uppstår är på tårna, på insidan eller utsidan av foten samt på hälarna. Skoskav kan i många fall göra lika ont oavsett var på foten skoskaven har uppstått och det är därför viktigt att behandla skoskaven redan i ett tidigt skede innan skadan är skedd.

Förebygg skoskav

Du kan förebygga skoskav genom att använda olika typer av skoskavsinlägg. Vår mest populära produkt som förebygger skoskav i hälen är skoskavsinlägg för häl. Skoskavsinlägget passar i princip i alla typer av skor och ger en behagligt mjuk yta för dina hälar. Vi säljer även andra typer av produkter som hjälper dig att förebygga problemet med skavande fötter. Skoskavskuddar kan användas och placeras på de områden av foten där skorna skaver som värst oavsett om det är hälen, på framfoten eller på fotens sida. Om du tenderar att få skoskav på eller mellan dina tår rekommenderar vi dig att prova en tåhätta. Om friktionen uppstår under fötterna kan du använda ett par mjuka skoinlägg för att minska friktionen med huden.

Så behandlar du skoskav

Om skadan redan är skedd och skoskaven har fått fäste på dina fötter bör du först och främst sluta använda de trånga skor som har orsakat skoskaven. Du bör låta dina fötter vila så mycket som möjligt. Stick inte hål på blåsan eftersom vätskan hjälper skadan att läka snabbare. Om blåsan däremot gör ont kan du sticka hål på den och tömma blåsan på vätska. Se till att använda en steril nål så att du inte sprider bakterier i såret. Skydda området med ett plåster eller linda in såret med en gasbinda.


Unika FAQs om skoskav

1. Kan jag använda ett bandage istället för en plåster för att skydda skoskavet?

Ja, ett bandage kan fungera bra för att skydda skoskavet och förhindra vidare irritation.

2. Vilken typ av strumpor ska jag använda för att undvika skoskav?

Använd högkvalitativa strumpor som andas och absorberar fuktighet för att undvika skoskav.

3. Är det säkert att klippa en blåsa som har uppstått på grund av skoskav?

Nej, det är inte säkert att klippa en blåsa som har uppstått på grund av skoskav. Låt den läka naturligt och skydda den med en plåster eller mjuk kompress.

4. Kan skoskav orsaka infektioner?

Ja, om skoskavet inte behandlas ordentligt kan det leda till infektioner.

5. Hur länge tar det vanligtvis för skoskav att läka?

Tiden det tar för skoskav att läka beror på hur allvarligt det är. Mindre skoskav kan läka på några dagar medan större och värre skoskav kan behöva upp till ett par veckor på sig för att läka ordentligt. 

6. Är det bättre att använda skor utan strumpor för att undvika skoskav?

Nej, det är faktiskt tvärtom. Att använda högkvalitativa strumpor som andas och absorberar fuktighet kan hjälpa till att minska risken för skoskav.

7. Kan jag träna med skoskav?

Det är inte rekommenderat att träna med skoskav eftersom det kan öka risken för vidare skador och infektioner.

8. Vad ska jag göra om skoskavet blir infekterat?

Om skoskavet blir infekterat bör du söka läkarvård så snart som möjligt. Du kan behöva ta antibiotika för att behandla infektionen.

9. Kan jag använda skoband för att justera passformen på mina skor och undvika skoskav?

Ja, skoband kan hjälpa till att justera passformen på dina skor och minska risken för skoskav.

10. Vilka är de vanligaste platserna för skoskav på fötterna?

De vanligaste platserna för skoskav på fötterna är mellan tårna, på hälarna och på utsidan av foten.