Benhinneinflammation

Smärta i benhinnorna känns som en dov och molande, eller stark och intensiv värk längs med underbenets fram och insida. Ofta upplevs smärtan cirka fem till femton centimeter ovanför den inre fotknölen. Om du har problem med benhinneinflammation är det första du bör göra att vila och rehabträna. Som komplement bör du använda ett par mjuka skoinlägg. Prova också att använda vadskydd eller ett par stödstrumpor som ökar blodcirkulationen och som ger stöd till dina benhinnor.

Något annat som brukar kunna hjälpa (men som är otroligt smärtsamt) är att gå till en utbildad massör och få vadmassage. Du kan också prova att trycka försiktigt på vaderna själv för att hjälpa blodcirkulationen igång. 

Benhinneinflammation & Benhinnesmärta

På utsidan av skelettet sitter en tunn hinna som kallas benhinna. I benhinnan finns bland annat små blodkärl som har till uppgift att transportera syre och näring till benet. Benhinnan innehåller också många små nerver vilket förklarar varför en överansträngning av muskler och senor i benen leder till smärta. Benhinnesmärta är således en överbelastning av dina muskler och senor som sitter på insidan av ditt skenben, även kallat smalben, vid muskel och senfästena. Trots namnet är benhinneinflammation ingen inflammation utan det är en belastningsskada eller en förslitningsskada som i medicinska termer heter medialt tibiasyndrom eller medialt tibiaperiostit. Benhinneinflammation är en av de vanligaste belastningsskadorna hos idrottare men skadan läker vanligtvis ut av vila och med hjälp av ortopediska skoinlägg och förebyggande åtgärder kan man helt eller delvis förhindra smärtan.


Vem som helst kan drabbad av benhinneinflammation men det finns hjälpmedel och hjälp att få.Hur känns benhinneinflammation? 

Smärta i benhinnorna känns som en dov och molande eller stark och intensiv värk längs med underbenets fram och insida oftast cirka 5 till 15 centimeter ovanför inre fotknölen. Smärtan kan bli mer intensiv ju längre du tränar men den kan också avta efter en stunds rörelse. Du kan även uppleva benhinneinflammation som en molande värk eller som smärta och stelhet vid vila. En del beskriver känslan som en slags trötthet i benen och ibland ses även en liten svullnad längs med framsidan av underbenet. Oavsett hur du upplever din smärta är det en överansträngning av dina muskler och senor som orsakar det onda.


Hur uppstår benhinneinflammation? 

Du kan få ont i dina benhinnor när du överansträngt dem. Kanske har du promenerat eller sprungit längre än du brukar eller tränat på ett sätt som du inte är van vid. Många gånger är det nya motionärer som drabbas, du kanske har börjat med en ny träningsform som belastar dina vader på ett sätt som du inte brukar. Benhinneinflammation är starkt förknippat med löpning men även andra motionsformer där man belastar ben och vader extra mycket kan bidra till att man får benhinnesmärta. Även en van motionär kan få överansträngda ben med ont i benhinnorna som följd om träningspasset blev hårdare än vanligt. Att gå eller springa på ett hårt och ojämnt underlag en längre sträcka kan också leda till smärta i benhinnorna.


Vem drabbas av benhinneinflammation? 

Alla kan drabbas av smärta i sina benhinnor. Både män och kvinnor, barn och gamla, professionella idrottare och vanliga motionärer. Har man överansträngt sina ben och vader kan man få ont i benhinnorna som följd. Men det finns de som drabbas oftare än andra. Har man höga fotvalv, är plattfotad eller har en felställning, så kallad pronationsställning i sina fötter har man lättare för att få benhinneinflammation. Vet man om att man tillhör en grupp som oftare blir drabbad gör man sig själv en tjänst genom att förebygga besvären.


Vad kan jag själv göra vid benhinneinflammation? 

Har du överansträngt dina benhinnor och lider av benhinneinflammation är vila en första åtgärd. Du kanske kan motionera utan att belasta dina ben genom att till exempel cykla eller simma. Att använda sig av en så kallad crosstrainer är också en skonsam träningsmetod då man har ont i sina vader. Dina benhinnor får då en chans att återhämta sig och du ger dem tid att läka. Det kan också kännas skönt med en värmande och åtsittande strumpa på vaden. Viktigt att tänka på är att all träning bör trappas upp i en lagom hög dos. Detta gäller såväl nybörjare som mer erfarna motionärer och idrottare. Om man succesivt ökar tiden man motionerar och ser till att man har bra skor eventuellt med ett par ortopediska inlägg i så har man goda chanser att slippa problem med benhinneinflammation. Det finns också övningar man kan göra för att stärka upp sina muskler och leder som i sin tur gör att benhinnorna klarar mer belastning. Dessa övningar kan kännas behagliga även för den som redan har överansträngt sina benhinnor. En övning för att förebygga eller lindra smärta i benhinnorna är att göra cirklar med foten i luften både medsols och motsols, en minut på vardera fot. En annan bra övning är att stretcha ut vaderna genom att stå med främre fotvalvet i en trappa eller liknande och sedan pressa ner en häl i taget. Behåll trycket i cirka en minut på vardera fot. Dessa övningar kan med fördel göras dagligen.

Massera vaden för att lindra besvären av din benhinneinflammation

- Att själv massera och trycka lite längs ankeln och bak i vaden kan vara smärtsamt men ett bra sätt att hjälpa blodcirkulationen igång.

Hjälpmedel för att förebygga benhinneinflammation: 

Det finns flera bra produkter för att förebygga benhinneinflammation. Är du en person som ofta får smärta i benhinnorna efter ansträngning eller har du problem i dina fötter som bidrar till att du får ont i benhinnorna så kanske ett par ortopediska skoinlägg kan hjälpa dig. Dessa används som komplement till ett par fotriktiga skor. Vi har flera bra skoinlägg att välja mellan. Man kan också pröva att använda vadskydd eller ett par stödstrumpor. Båda dessa alternativ hjälper musklerna i vaden att hålla värmen samt främjar blodcirkulationen vilket i sin tur gör att muskler, leder och senor klarar mer belastning och återhämtar sig snabbare.


Söka vård vid benhinneinflammation: 

Om du har drabbats av benhinneinflammation bör du i första hand vila från den aktivitet som utlöst dina besvär så du ger dina vader en chans att läka och återhämta sig. Viloperioden kan vara allt från ett par dagar till någon eller några veckor. När du känner att smärtan avtagit kan du succesivt börja träna igen men tänk då på att ta det väldigt varsamt i början så besvären med benhinneinflammation inte återkommer. Under viloperioden kan du försiktigt träna och stretcha dina vader en eller ett par gånger per dag. Träning som inte belastar vadmuskulaturen går naturligtvis också bra att utföra. Benhinneinflammation är inte farligt men skulle dina besvär inte försvinna helt efter ett par veckor och du är orolig kan du kontakta din vårdcentral eller en sjukgymnast. Det går också bra att ringa sjukvårdsupplysningen för att få råd och tips.