Stödstrumpor

Du kan bära stödstrumpor av olika anledningar, för bekvämlighet, för att prestera bättre vid fysisk aktivitet eller för att förebygga allvarliga medicinska tillstånd. Stödstrumporna förbättrar blodflödet samtidigt som de minskar smärta och svullnad i ben och fötter. Stödstrumpor som används under fysisk aktivitet brukar också kallas kompressionsstrumpor

Hälsofördelarna med stödstrumpor är alltså många, de har även en riktigt bra förebyggande effekt mot åderbråck, klaffsvikt och blodproppar i benen. Ett populärt tips är att använda flygstrumpor med kompression till resan. Det kan vara skönt för benen och fötterna med extra stöd eftersom resor ofta innebär långa stunder sittandes i trånga säten.

Stödstrumpor

Personer bär stödstrumpor av olika anledningar, för bekvämlighet, för att prestera bättre vid fysisk aktivitet eller för att förebygga allvarliga medicinska tillstånd. Stödstrumporna förbättrar blodflödet samtidigt som de minskar smärta och svullnad i ben och fötter. Strumporna minskar också risken för djup venetrombos (DVT), en typ av blod koagulering, och andra blodcirkulations problem. Strumporna tillverkas i olika storlekar och styrkor av kompression, för att ge individuell passform och funktion.

Vad är stödstrumpor?

Stödstrumpor är specialtillverkade elastiska strumpor med snygg passform som försiktigt trycker (komprimerar) benen. Största trycket från strumpan är runt fot och ankel efter att sedan gradvis avta längre upp på benet.

Vem använder dem?

  • Personer med eller med risk för att drabbas av cirkulations problem, som DVT, åderbrock eller diabetes.
  • Personer som precis genomgått en operation.
  • Personer som inte kan komma upp ur sängen eller har svårt att röra sina ben.
  • Personer som står upp en hel dag på jobbet.
  • Atleter och fysiskt aktiva.
  • Gravida kvinnor.
  • Personer som flyger långa sträckor, exempelvis piloter.

Varför använder man stödstrumpor?

Trycket (kompressionen) strumporna ger mot benen hjälper blodkärlen att fungera bättre. Artärerna, som pumpar syrerikt blod till musklerna, avlastas av trycket och blodet kan flöda fritt. Processen hjälper venerna att lätt pumpa tillbaka blod till hjärtat.

Stödstrumpor hindrar benen från att bli trötta och ömma. De lindrar även svullnad i fötter och anklar samtidigt som strumporna förebygger och behandlar ytliga blodkärl och åderbrock. Ökad blodcirkulation förhindrar också i sin tur huvudvärk och trötthet.

Om blodet är i rörelse minskar risken för blodkoagulering i venerna och att blodproppar bildas. Blodproppar gör det svårare för blod att flöda runt, detta kan orsaka svullnad, missfärgad hud och andra allvarliga problem. Proppar har blivit allt vanligare och kan leda till livsfara om de fastnar intill viktiga organ och stoppar blodtillförseln.


Stödstrumpor under fysisk aktivitet ökar blodflödet

- Stödstrumpor har många hälsofördelar - en av dom är förbättrat blodflöde under fysisk aktivitet. 

Stödstrumpor för idrott och löpning

Många atleter som exempelvis löpare, basketspelare och triathlon atleter bär stödstrumpor runt ben och armar. Teorin är att man under aktivitet vill förbättra blodflödet och öka syretillförseln till musklerna för att på så sätt maximera den fysiska prestationen. Processen förbättrar också återhämtningen genom att förebygga vävnadsskador. Blodkroppen samt lymfcirkulationen hjälper musklerna att återhämta sig snabbt.

Stödstrumpor fungerar utmärkt för dig som tycker om att löpa och idrotta. Tack vare kompressionen i löparstrumporna får benen ett bra stöd under löprundan. Dessutom får dina ben bästa möjliga förutsättningar till återhämtning med hjälp av ett par stödstrumpor.

Stödstrumpor under graviditet

Ett annan stor grupp som bör använda stödstrumpor är gravida kvinnor. Stödstrumpor, eller graviditetsstrumpor som de också kallas, minskar svullnader i benen, anklarna och fötterna när magen växer och tyngden på benen blir större. Stödstrumpor för gravida är ett utmärkt hjälpmedel för att minska trötthet i benen under graviditeten.

Vilka varianter av stödstrumpor finns det?

Stödstrumpor finns i olika längder och täcker olika delar av fötter och ben. För DVT, rekommenderas exempelvis strumpor som slutar precis under knät. Strumporna har olika nivåer av kompression som mäts i mm Hg. De ska vara åtsittande, men absolut inte göra ont. Mild kompression, med lägre nummer, är vanligtvis tillräckligt vid daglig användning. Högre nummer används främst vid förebyggande av DVT. Trombo-embolisk avskräckande (TED) strumpor eller anti-embolism strumpor är designade för att användas efter operationer eller vid sängliggande. Vid rörelse och aktivitet fungerar graderade kompressionsstrumpor mycket bättre.

Om stödstrumpor används av medicinska anledningar rekommenderas att prata med läkare.

Klasser för stödstrumpor (Klass 1 och Klass 2)

Det finns två olika kompressionsklasser för stödstrumpor, klass 1 och klass 2.

Stödstrumpor i kompressionsklass 1 (CCL1) har en kompressionsgrad (som mäts vid ankeln) på 15-21 mmHg. Kompressionsklass 1 rekommenderas vid lättare besvär som exempelvis åderbrock, trötta ben eller för att motverka vätskeansamling i benen och svullna ben.

Stödstrumpor i kompressionsklass 2 (CCL2) har en kompressionsgrad (som mäts vid ankeln) på 23-32 mmHg. Kompressionsklass 2 rekommenderas vid lite grövre besvär som exempelvis svåra åderbrock, flebit, lymfödem, efter kirurgi för kronisk venös insufficiens, svåra trötthetsbesvär i benen och blodproppar. Vid användning av stödstrumpor i kompressionsklass 2 bör läkare kontaktas.

Hur använder man stödstrumporna?

Dra ut strumporna så att de ligger slätt längst din fot. Undvik att tyget veckar sig. Se till att strumpan inte är för lång. Vik/rulla inte upp strumpan då det kan leda till att den sitter för hårt runt benet och förhindrar blodcirkulationen.

Du kan bära skor och andra strumpor över kompressionsstrumpor men undvik att duscha eller bada med strumporna.

Hälsofördelar med stödstrumpor

...är alltså många!