Pronation

Pronation uppstår då foten har ett nedsjunket längsgående fotvalv vilket leder till att den största delen av kroppsvikten läggs på fotens insida då du står eller går. Pronation kan orsaka smärta i så väl fötter som knän och hälar. Om du lider av pronation kan ett bra skoinlägg vara avgörande.

Vad är pronation? 

Pronation är ett vanligt fenomen. Faktum är att en majoritet av befolkningen har en lättare pronation, som inte leder till några direkta besvär. I grund och botten har pronationen som naturlig uppgift att dämpa stötar vid fötternas nedsättning i marken. Vissa har dock en mer överdriven pronation, vilket kan orsaka stora problem, där det värsta som kan hända är att det uppstår en felställning av benen.

Pronation tenderar att bli än värre vid användning av platta skor så som exempelvis tygskor eller sneakers. Genom att använda ett skoinlägg för pronation får hålfoten stöd och extrahjälp att absorbera hårda stötar när du står eller går.

Skoinlägg för pronation

Genom att använda ett par skoinlägg för pronation kan du avlasta foten och moterka dess överpronation. En pronationssula positionerar din fotställning till ett normalläge vilket ger ett rakare och mer naturligt steg. Skoinlägg för pronation kan användas i alla typer av skor. Oavsett om du vill använda skosulorna i arbetsskorna, vardagsskorna, löparskorna eller i dina festskor har vi nlägg för dig.

Överpronation kan leda till skador

Om du har ett pronerande steg är det viktigt att använda ett bra skoinlägg för att undvika överbelastningsskador. Det är nämligen vanligt att människor som pronerar med tiden drar på sig överbelastningsskador i form av benhinneinflammation och hälsporre. Dessutom riskerar man även att få knäroblem samt problem i ryggen om man inte gör någonting åt sitt pronerande steg.