Pronation

Pronation uppstår då foten har ett nedsjunket längsgående fotvalv vilket leder till att den största delen av kroppsvikten läggs på fotens insida då du står eller går. Pronation kan orsaka smärta i så väl fötter som knän och hälar. Om du lider av pronation kan ett bra skoinlägg vara avgörande.

Vad är pronation? 

Pronation är ett vanligt fenomen. Faktum är att en majoritet av befolkningen har en lättare pronation, som inte leder till några direkta besvär. I grund och botten har pronationen som naturlig uppgift att dämpa stötar vid fötternas nedsättning i marken. Vissa har dock en mer överdriven pronation, vilket kan orsaka stora problem, där det värsta som kan hända är att det uppstår en felställning av benen. Ibland kallar man även detta för plattfot. Att vara plattfotad kan i många fall leda till överbelastningsskador. Du kan läsa mer om plattfot här.

Pronation tenderar att bli än värre vid användning av platta skor så som exempelvis tygskor eller sneakers. Genom att använda ett skoinlägg för pronation får hålfoten stöd och extrahjälp att absorbera hårda stötar när du står eller går.

Överpronation

En lätt pronation är som sagt inte på något sätt farligt eller skadligt. Det är när pronationen blir allt för grov som det kan uppstå problem. Detta kallas för överpronation (eller plattfot). Du ser ofta på fotavtrycket, exempelvis från blöta fötter när du kommer ut ur duschen, om du överpronerar. Om fotavtrycket är helt eller delvis platt är risken stor att du har en överpronation i fotleden.

Överpronation kan leda till skador

Om du har ett pronerande steg är det viktigt att använda ett bra skoinlägg för att undvika överbelastningsskador. Det är nämligen vanligt att människor som pronerar med tiden drar på sig överbelastningsskador i form av benhinneinflammation och hälsporre. Dessutom riskerar man även att få knäroblem samt problem i ryggen om man inte gör någonting åt sitt pronerande steg. Det finns flera olika övningar som du kan göra för att minska pronation.   

Undvik platta skor vid pronation

Om du pronerar bör du undvika att använda platta skor så som exempelvis tygskor eller andra liknande skor som inte har någon dämpande innersula. Risken är annars stor att dina fötter tar skada. Istället bör du se till att använda ett par skor med en mjukare innersula. Om du ändå föredrar skor med platt sula bör du beställa ett par separata skosulor för att minska risken att få problem och smärta i fötterna.  

Skoinlägg för pronation

Genom att använda ett par skoinlägg för pronation kan du avlasta foten och moterka dess överpronation. En pronationssula positionerar din fotställning till ett normalläge vilket ger ett rakare och mer naturligt steg. Skoinlägg för pronation kan användas i alla typer av skor. Oavsett om du vill använda skosulorna i arbetsskorna, vardagsskorna, löparskorna eller i dina festskor har vi nlägg för dig.

Träning och övningar vid pronation

Det finns flera specialanpassade övningar du kan göra för att minska pronation. En sjukgymnast kan hjälpa dig med individanpassade övningar som hjälper dig att minska pronation. En bra övning är exempelvis att stå med fötterna ungefär lika brett som dina höfter. Rulla sedan sakta och kontrollerat din kroppsvikt till utsidan av fötterna, så att du endast har fötternas yttersidor i marken. Håll positionen i några sekunder och rulla sedan tillbaka kroppsvikten till normal position. Upprepa träningen fem gånger per tillfälle, två gånger om dagen.

Idrott och löpning med pronation

Vid löpning ökar belastningen på dina fötter och ben drastiskt. Man räknar med ungefär fem till sex gånger kroppsvikten. Det betyder att en kvinna som väger 60 kilo belastar sina fötter med omkring 300 kilo per steg. Det bästa sättet att undvika problem med pronation och på så sätt förbli en frisk idrottare eller löpare, är att välja ett par skor som känns bekväma. Om du upplever smärta eller obehag när du löper behöver du troligen göra en förändring. Genom att använda ett par sulor lämpade för ett pronerande steg kan du undvika skador. Vi har flera skoinlägg för idrott varav flera lämpar sig specifikt för pronation. 

Motsatsen till pronation är supination

Supination är kort och gott motsatsen till överpronation, nämligen att foten faller utåt när du står eller går. Jämfört med pronation är supination relativt ovanligt. Bara omkring fem till tio procent av befolkningen supinerar uppskattningsvis. Precis som vid pronation kan supination få allvarliga konsekvenser och leda till skador. Om du supinerar bör du pröva ett par specialanpassade sulor och se till att du undviker skador.