Fotsvett

Alla människor svettas och fotsvett är väldigt vanligt. Faktum är att varje fot kan producera så mycket som en deciliter svett per dag. Genom att använda våra produkter mot fotsvett kan du minska risken för illaluktande fötter och eller illaluktande skor. Vi har sulor särskilt framtagna för att hålla dina fötter torra och deodorant som håller dina fötter fräscha och luktfria hela dagen.

Genom att regelbundet ta hand om dina fötter minskar du risken för att de ska börja lukta illa. Vi har produkter för alla fotbehov så som mjukgörande krämer och fotfilar. Om du brukar få mycket fotsvett kan ett fotspray eller en fotkräm mot fotsvett göra underverk för dina fötter. 

Fotsvett

Alla människor drabbas av fotsvett. Illaluktande fötter är i regel ingenting man vill prata om, men att människor svettas är helt naturligt och är därför ingenting man ska behöva skämmas för. Däremot finns det några enkla knep att ta till för att bli av med dålig lukt från fotsvett. Dessutom minimerar man samtidigt risken för andra typer av symptom som kan förvärras vid fotsvett, så som fotsvamp eller andra hudåkommor på fötterna.

Vad är fotsvett?

Våra kroppar producerar svett via svettkörtlar, som finns över hela kroppen. Bara på fötterna finns omkring 250,000 svettkörtlar. Därför är det inte speciellt konstigt att ibland drabbas av fotsvett. Att svettas är kroppens sätt att reglera kroppstemperaturen. Att svettas är helt enkelt en signal om att kroppen är för varm och därför behöver kylas ner. Det är väldigt praktiskt egentligen. Nackdelen med svett är att kroppsvätskor kan lukta illa. Den dåliga lukten frodas av bakterier som trivs bra i fuktiga och varma klimat.

Fotsvett tenderar att trivas extra bra i täta och varma skor och fotsvetten fastnar lätt i strumporna.- Vissa människor svettas väldigt mycket om fötterna. Faktum är att varje fot kan producera så mycket som en deciliter svett per dag.


Varför får man fotsvett

Olika människor svettas olika mycket. Det beror bland annat på genetik och kostvanor men även på andra faktorer så som hur aktiv man är. En person som arbetar i tjocka skor på ett lagergolv i en varm fabrik löper av en uppenbar anledning större risk att drabbas av fotsvett än en person som använder tunnare skor och arbetar på ett svalt kontor. 

Fötterna kan producera så mycket som en deciliter svett per fot om dagen vilket gör fötter, strumpor och framförallt skor till en perfekt grogrund för bakterier som trivs i varma och fuktiga miljöer.

Fotsvett tenderar att trivas extra bra i täta och varma skor. Speciellt under varma vår och sommardagar när man i regel brukar vara ute och promenera mer än under vintern. Om du dessutom använder tjocka och täta strumpor är risken att drabbas av fotsvett stor. Ett par tunnare sockor kan därför räcka för att bli av med fotsvetten.

Minska dålig lukt från fötterna

Genom att hålla fötterna i trim minskar du risken att dina fötter och skor börjar lukta illa. Se till att hålla tånaglarna i trim och att fila bort fotförhårdnader från hälar och tår. När hård och död hud blir fuktig tenderar den att dra till sig bakterier som snart börjar lukta illa.

Använd tunna bomullsstrumpor om du brukar bli varm om fötterna. Tjockare strumpor så som exempelvis tubsockor är dåliga på att släppa igenom luft och fötterna blir ofta rejält varma i tjocka strumpor. Om du har problem med fotsvett i tjockare skor bör du istället välja ett par tunnare skor som andas bättre.

Ta bort fotsvett

Använd ett fotspray mot fotsvett ett par gånger i veckan på dina fötter. Smörj in eller spraya fötterna med ett antiperspirant fotspray för att hålla bakterier borta och skydda fötterna. Ett fotspray mot fotsvett och dålig lukt från fötterna bör användas direkt i anslutning till att du har duschat eller badat. Glöm inte att verkligen gnugga fötterna när du rengör dig. Låt inte bara tvål och vatten från övriga kroppen rinna ner över fötterna. Du kan också prova en fotdeodorant, den motverkar dålig lukt och håller dina fötter torra hela dagen.