Knäskydd

Knäskydd används både i förebyggande syfte som vid rehab efter knäskada. Knäna är en av de kroppsdelar som utsetts för mest belastning, tryck och stötar. Det är en stor anledning till att knäskador är den vanligaste typen av idrottsskador. Skador kan uppstå genom felbelastning, överansträngning, svaghet eller inflammation i muskler.

Genom att använda ett knäskydd får du stöd och stabilitet i dina knäleder. Ett stabiliserande knästöd med behaglig kompression kan underlätta i såväl vardag som vid träning.

Knäskydd

Knäskydd används både i förebyggande syfte som vid rehab efter knäskada. Knäna är en av de kroppsdelar som utsetts för mest belastning, tryck och stötar. Det är en stor anledning till att knäskador är den vanligaste typen av idrottsskador. Syftet med knäskydd är att stabilisera och fixera knät i rätt riktning och läge.


Vilka knäskydd kan man välja mellan?

Det går att använda knäskydd såväl innan som efter knäskada. Knäskydd som används innan fokuserar främst på att ge stöd, kompression och värme. Vid träning där knät behöver stabilitet och det finns risk för skador bör knäskydd användas, gärna tillsammans med ett par stötdämpande skoinlägg. Knälederna utsätts för hög belastning vid träning och musklerna kring knät behöver hållas varma och mjuka för eliminering av skador. Knäskyddet kommer även hjälpa till att förhindra förslitningar och överbelastningarna av knät.

Vanliga knäskador

Knäskador är som tidigare nämnt en av de vanligaste idrottsskadorna. Skador kan uppstå genom felbelastning, överansträngning, svaghet eller inflammation i muskler. Det är viktigt att identifiera vilken typ av knäskada man drabbats av och försöka stabilisera knät igen.

Vanliga knäskador

 • Hopparknä – Överansträngning som har gett upphov till inflammation i yttre lårmuskelns fäste eller minskad styrka i främre lårmuskel. Vid behandling rekommenderas ett knäskydd med hål för knäskålen.
 • Löparknä – Inflammation och överbelastning på grund av ex. hög träningsintensitet. Kan också vara stela höfter och lårmuskler, dålig löpteknik eller dåliga skor. Vid behandling rekommenderas ett tunnare knäskydd för att gynna rörligheten men samtidigt ge stöd och smärtlindring.
 • Schlatter – En skada som ofta uppkommer i tonåren och beror på att knäskålens senfäste blivit inflammerat och irriterat. Vid behandling rekommenderas ett knäskydd med lätt eller medelhög support.
 • Meniskskada – Knät har blivit utsatt för en riktningsförändring (vridning) i böjt läge. Kan också uppkomma vid väldigt hög belastning. Vid behandling rekommenderas ett knäskydd med medelhög support.
 • Slemsäcksinflammation – Slemsäckarna har efter ett hårt slag/fall blivit inflammerade/irriterade. Vid behandling rekommenderas ett knäskydd med medelhög support som håller knät varmt och påskyndar återhämtningsprocessen.
 •  Patellaofemoralt smärtsyndrom (PFSS) – Intensiv, hög och kraftig belastning på knäleden, uppstår ofta vid hård ensidig träning, svag lårmuskulatur eller anatomisk eller genetisk felställning i knäled och fötter. Vid behandling använd ett knäskydd för att ge värme och stabilitet för knäskålen.
 • Ledbandsskada – Snabb riktningsförändring genom exempelvis en tackling från sidled. Vid behandling rekommenderas ett knäskydd med medelhög support för att ta bort belastning från knäleden.

Varför använda knäskydd?

 • Ökad prestationsförmåga
 • Förebygga skador
 • Smärtlindring
 • Ökad blodcirkulation
 • Skaderehabilitering

Knäskydd med lätt support

Knäskydd med lätt support har en lägre grad kompression och har ett relativt tunt material för optimal rörelsefunktion. Lätta knästöd lämpar sig bäst vid svagare smärta och ger värme och stöd vid aktivitet.

Knäskydd med medelhög support

Knäskydd med medelhög support är den mest förekommande typ av knäskydd. Materialet är tjockare och har en högre grad kompression än den lättare varianten.