Benlängdsskillnad

Att ha olika långa ben kan leda till en lång rad olika symtom såsom värk i rygg och nacke. Längdsskillnaden kan ha olika orsaker, men som tur är finns det ofta en lösning på problemet. Genom att korrigera din benlängdsskillnad (BLS) med övningar eller diverse hjälpmedel så kan du snart känna dig bättre.

Se till att söka hjälp om du har diffus värk någonstans i kroppen. Den kan nämligen bero på att du har olika långa ben, antingen från barndomen eller från någon nyare anledning såsom olika ledrörlighet. Det finns hjälp att få både genom övningar och hjälpmedel.

Vad är benlängdsskillnad?

En benlängdsskillnad innebär att din kropp är obalanserad. På grund av att det ena benet är lite längre än det andra så lutar kroppen snett åt det kortare benets sida.

Det finns olika orsaker till benlängdsskillnad och därför finns det även två olika benämningar beroende på vad ursprungsorsaken är.

  • Strukturell BLS - Innebär att själva benen är olika långa från höft till fotled. Kan bero på ett benbrott, knäledsbyte eller ojämn växt under barndomen.
  • Funktionell BLS – Innebär att benen i grunden är lika långa, men att något på ena sidan resulterar i oliklånga ben. Detta något kan vara en bäckensänkning, snedhet i foten, olika höjd i hålfötterna, förkortning i muskler, skillnad i rörligheten i leder med mera. De möjliga orsakerna till funktionell BLS är många.

Oavsett om du har ett kortare ben eller om du har ett ojämnt bäcken så kan du uppleva värk och smärta i kroppen. Eftersom vi människor står och går upprätt hela dagarna så blir det helt enkelt en felaktig belastning om benen inte är exakt lika långa. Det beror på att kroppens tyngdpunkt förskjuts åt den kortare sidan.

Tänk dig att du går 10 000 steg varje dag och vid varje steg så blir viktfördelningen och tyngdpunkten ojämn. Då är det enkelt att förstå att kroppen börjar göra ont.

Symptom på oliklånga ben

Du kan känna många olika symtom på olika långa ben. De är dock oftast förknippade med just värk och smärta. Var i kroppen du känner värken kan dock variera. Andra symtom är att du har en haltande gång.

Den sneda tyngdpunkten och den felaktiga belastningen kan bland annat leda till smärta i nacke, rygg, axlar, höfter, knän och fötter. Helt enkelt ända från topp till tå. Värken är individuell och om du misstänker att den beror på benlängdsskillnad så bör du söka hjälp. Det finns nämligen hjälp och behandling att få.

Benlängdsskillnad hos barn

Även barn kan drabbas av benlängdsskillnad. Du kanske har märkt att ditt barn ofta står på tå på ena benet? Det kan vara ett symtom på oliklånga ben.

Generellt brukar det inte leda till besvär hos barnet om skillnaden inte är mer än två centimeter. Hos barn går det dessutom att hjälpa kroppen att korrigera skillnaden. Barn med olika långa ben kan få hjälp att stoppa tillväxten i den längre benet. De kan även få hjälp att förlänga det kortare benet.

Om du misstänker att ditt barn har olika långa ben så kan du kontakta BVC eller vårdcentralen. Då kommer barnet att bli undersökt för att se om benen bör korrigeras eller inte. Ibland räcker det med löpande kontroller för att se om längdskillnaden ökar eller minskar. Det kan nämligen vara så att skelettet i de båda benen fortsätter växa tills dessa att benen är lika långa.

Behandling för olika långa ben

Om du misstänker att du lider av olika långa ben så kan du kontakta en sjukgymnast, kiropraktor, naprapat eller ortoped. Vem som kan hjälpa dig på bästa sätt beror på orsaken till att dina ben är olika långa. Behandlingen brukar ofta bestå utav olika hjälpmedel eller övningar.

Om dina olika långa ben beror på en funktionell skillnad så kan du få hjälp att behandla den obalans som finns i kroppens leder och muskler. Här kan du bland annat få hjälp av en kiropraktor.

Hjälpmedel för benlängdsskillnad

Du kan ta hjälp av olika hjälpmedel för att minska benlängdsskillnaden. Ett hjälpmedel som många börjar med är ett skoinlägg eller specialanpassade skor. Det är även vanligt att få en hälkil i skon. Du kan få hjälp av en ortopedtekniker för att få specialanpassade skoinlägg. Även sjukgymnaster och arbetsterapeuter kan vara behjälpliga.

Det är svårt att själv mäta om man har en skillnad i benlängd och hur stor den är. Det är därför bäst att inte själv experimentera med olika inlägg, utan be om professionell expert hjälp. Om du använder ett för högt inlägg så kommer längdskillnaden bara att byta ben.

Övningar för benlängdsskillnad

När du söker hjälp för din smärta så kan du få olika övningar som ska göras regelbundet. Ju längre tid du har haft din smärta, desto längre tid kan det ta att justera kroppen.

Det finns inga övningar som passar för alla, utan du kommer att få ett schema med övningar som är speciellt framtaget för dig och dina besvär.

När behöver man söka vård?

Om du ständigt har ont i knän, rygg, nacke eller någon annan del av kroppen så kan du vända dig till en sjukgymnast, naprapat eller liknande. Då kan du få kroppen undersökt för att se om värken kommer från oliklånga ben.

En benlängdsskillnad kan uppstå när som helst under livet. Det är inte alltid något som finns med från dess att skelettet växte när du var barn. Du kan även drabbas av en benlängdsskillnad om du har gjort ett höftled- eller knäledsbyte på äldre dar. Även en infektion i höftkulan eller ett benbrott kan orsaka olika långa ben.