Hälsprickor

Hälsprickor är ett vanligt fenomen som drabbar de allra flesta någon gång. De orsakas främst av att huden kring hälarna blir så pass torr och hård att den slutligen spricker. Hälsprickor kan i vissa fall bli missfärgade och fula. De bör behandlas med en mjukgörande fotkräm så snart som möjligt, för att minimera risken att de blir infekterade. 

Hälsprickor uppstår ofta av torr hud och fotförhårdnader som spricker som resultat av att de utsätts av ett konstans friktionstryck. Spruckna hälar kan kännas väldigt smärtsamt. Det är inte ovanligt att sprickorna börjar blöda.

Behandla spruckna hälar

Hälsprickor uppstår oftast på torr hud och fotförhårdnader vid hälen. För att undvika att hälsprickor uppstår bör man behandla hälarna redan innan sprickorna uppstår. Spruckna hälar kan behandlas mycket enkelt med hjälp av olika typer av fotkrämer. Det är också relativt lätt att fila bort överbliven torr hud på hälarna. Effektivast är en kombination av de båda metoderna. Du hittar våra fotkrämer här!

Slipa bort fotförhårdnader

Genom att slipa eller fila bort fotförhårdnader på hälarna, får den nya friska huden i det undre hudlagret en möjlighet att träda fram. Genom att behandla hälsprickorna blir huden mjuk och slät igen. För att ta bort hälsprickor bör kan du använda fotfilar som är anpassade för att användas vid just hälsprickor. Det är dock viktigt att inte fila på öppna sår eller hälsprickor som blöder. Det ska inte göra ont att fila hälarna och om det uppstår smärta är någonting fel. Det är är också viktigt att  avbryta behandlingen om huden blir öm eller inflammerad.

Med en elektrisk fotfil kan du enkelt slipa bort förhårdnader på dina spruckna hälar. En elektrisk fotfil är anpassad för att ta bort fotförhårdnader. Den drivs av batterier och när du beställer en elektrisk fotfil medföljer också ett extra utbytbart filhuvud. 

Fotkrämer för spruckna hälar

Det finns många olika fotkrämer som är speciellt framtagna för att motverka hälsprickor. Vi har ett flertal olika fotkrämer som är skonsamma mot fötterna och som bidrar till att göra huden på fötterna mjuk och len igen. De fuktgivande krämerna tillför huden en naturlig fuktighet som tränger in djupt i huden och behandlar den.

Kom ihåg att ge dina fötter regelbunden vård och omtanke med riktigt bra fotvårdsprodukter. Genom att använda fotvårdsprodukter så håller du fötterna fräscha och friska hela året. Det finns en hel uppsjö av olika produkter du kan använda för att behandla spruckna hälar - både när det gäller fotfilar och fotkrämer.


Femton vanliga frågor och svar kring hälsprickor

 • Vad orsakar hälsprickor?
  Svar: Hälsprickor orsakas oftast av torr hud på fötterna. Det kan bero på faktorer som torrt klimat, att gå barfota eller bära öppna skor, samt hudtillstånd som eksem. Även långvarigt stående kan bidra till att huden på hälen spricker.

 • Är sprickor på hälarna farliga?
  Svar: Sprickor på hälarna är oftast inte farliga, men om de inte behandlas kan de fördjupas, bli smärtsamma och i värsta fall leda till infektioner. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam om du har diabetes eller nedsatt cirkulation.

 • Hur förebygger jag spruckna hälar?
  Svar: För att förebygga spruckna hälar bör du hålla fötterna återfuktade, undvika att gå barfota för ofta, och använda skor som stödjer fötterna väl. Regelbunden fotvård och att undvika extrema temperaturer kan också hjälpa.


 • Kan jag använda en fotfil på spruckna hälar?
  Svar: Ja, du kan använda en fotfil för att försiktigt ta bort torr hud, men var försiktig så att du inte filar för hårt. Det är bäst att fila fötterna när de är torra, för att undvika att skada den mjuka huden.

 • Vad ska jag göra om en hälspricka blir infekterad?
  Svar: Om en hälspricka verkar infekterad, vilket kan märkas genom rodnad, svullnad, värme eller varbildning, bör du söka läkarvård. Tills dess, håll området rent och undvik att belasta foten onödigt.

 • Kan diabetes påverka hälsprickor?
  Svar: Ja, personer med diabetes löper större risk för komplikationer från hälsprickor, eftersom de ofta har nedsatt blodcirkulation och känsel i fötterna. Det är därför viktigt att de tar extra hand om sina fötter.


 • Är det bra att vara barfota, så att fötterna exponeras för luft?
  Svar: Att vara barfota kan vara bra för att låta fötterna andas, men det kan också göra huden på hälarna torrare och mer benägen för sprickor. Om du går barfota, gör det på mjuka underlag och inte för länge.

 • Kan jag träna trots hälsprickor?
  Svar: Du kan träna trots hälsprickor, men välj aktiviteter som inte belastar hälarna för mycket. Cykling och simning är bra alternativ. Använd också skor som ger bra stöd och dämpning.

 • Hur kan jag snabbt lindra smärta från hälsprickor?
  Svar: För att snabbt lindra smärta från hälsprickor, prova att återfukta området med en tjock kräm och täck med en icke-klibbig förband. Undvik att gå barfota och använd skor som ger bra stöd.


 • Finns det några huskurer mot hälsprickor?
  Svar: En populär huskur är att blöta fötterna i varmt vatten och sedan applicera en blandning av glycerin och rosenvatten. Även att använda kokosolja över natten kan vara effektivt för att mjuka upp torra hälar.

 • Hur lång tid tar det för hälsprickor att läka?
  Svar: Tiden det tar för hälsprickor att läka beror på deras djup och orsak. Med rätt vård, som regelbunden återfuktning och skydd av fötterna, kan lätta sprickor läka inom några veckor.

 • Vilken typ av skor rekommenderas om man har hälsprickor?
  Svar: Välj skor som har bra stötdämpning och stöd, särskilt runt hälen. Undvik högklackade eller mycket platta skor och se till att skorna inte är för trånga.


 • Påverkar årstiderna förekomsten av hälsprickor?
  Svar: Ja, årstiderna kan påverka förekomsten av hälsprickor. På vintern kan kallt, torrt väder göra huden på fötterna särskilt torr, vilket ökar risken för sprickor. På sommaren kan att gå barfota eller använda öppna sandaler också leda till torr hud och sprickor. Därför är det viktigt att anpassa fotvården efter säsong för att förebygga och behandla hälsprickor.

 • Är det bra att använda fotbad för hälsprickor?
  Svar: Fotbad kan vara avkopplande och hjälpa till att mjuka upp huden, men undvik att blöta fötterna för länge eftersom det kan torka ut dem. Ett kort, varmt fotbad med några droppar mjukgörande olja kan vara till hjälp.

 • Vilka ingredienser ska jag leta efter i produkter för att behandla hälsprickor?
  Svar: Sök efter produkter som innehåller urea, salicylsyra, sheasmör, kokosolja eller aloe vera. Dessa ingredienser är effektiva för att mjuka upp och återfukta torr hud på hälarna.


Texten på sidan uppdaterades: 2024-02-21