Fotvårtor

Har du drabbats av vårtor på fötterna? Det är en mycket vanlig åkomma och många människor får minst en under sin livstid, oftast på fötterna eller händerna. Även om fotvårtor är ofarliga kan det ibland kännas pinsamt att ha dem och ingenting man vill prata högt om. I många fall kan de sitta på ställen som belastas mycket och som är väl synliga vilket kan skapa obehag. Fotvårtor försvinner oftast av sig själv, men ibland behövs hjälp på traven och då finns det bra behandling att få.

Vad är vårtor och hur ser vårtor på fötterna ut?

En vårta är en liten upphöjd utväxt i huden. Vårtor på fötterna är oftast runda och något upphöjda, med en mjuk kant och hårdare mitten och ibland syns små svarta prickar i vårtans centrum som är blodkärl som har förtätats. De kan ömma och göra ont. Vårtor på fötterna är oftast ljusare eller mörkare än den kringliggande huden och färgen kan variera från vitt till grått eller brunt.

Den finns olika typer av vårtor. Den vanligaste typen kallas Verruca Vulgaris. De syns oftast på fötterna och händerna och kan uppkomma både i grupp eller ensamma. En annan vanlig typ av fotvårta kallas Verruca Plantaris, som uppkommer under fötterna på fotsulan och under tårna. De växer oftast i grupp och trycks in i huden av tyngden på fötterna.

Fotvårtor kan drabba alla. Ofta dyker de upp på hälarna på tårna eller mellan tårna.


- De allra flesta drabbas någon gång av fotvårtor. De försvinner allt som oftast av sig själv med tiden. 


Varför får man vårtor på fötterna?

Vårtor på fötterna orsakas av ett virus som kallas humant papillomavirus (HPV). Viruset kan tränga igenom små skärsår på huden. Det kan smitta via direkt hudkontakt eller indirekt kontakt via våta golv i duschar och omklädningsrum. Då kan det vara bra att använda ett bar badskor för att förhindra smittspridning.

Hur får jag bort vårtor på fötterna?

Fotvårtor försvinner oftast av sig själv, men det kan ta lång tid, ibland flera år. En del vårtor försvinner lättare än andra. Som tur är kan du behandla dem mest envisa med olika vårtmedel för att bli av med dem snabbare. Vätmedlen hindrar vårtorna från att bli större och smitta andra. För att undvika smittspridning är det bra att börja behandla vårtorna så fort de uppstår, då är de även lättare att få bort.

Hur behandlar jag vårtor på fötterna?

Det finns olika effektiva sätt att behandla fotvårtor på. En del medel behöver du använda flertals gånger, andra medel används enbart en gång. De vanligaste sätten att behandla vårtor på är att applicera fotvårtsmedel, som i regel kan köpas receptfritt.

Vi rekommenderar Acetocaustin vårtmedel mot fotvårtor, som är ett effektivt medel för behandling mot vårtor. Den innehåller monoklorättiksyra som är ett väl beprövat ämne för behandling av vårtor. 

Hur förebygger jag vårtor på fötterna?

Det finns mycket du kan göra för att undvika att få vårtor på fötterna. Att inte gå barfota bland allmänna duschar och omklädningsrum är ett bra sätt att förhindra smittspridning. Undvik även att låna strumpor, skor och fuktiga handdukar av andra. Det är bra om du håller din fötter rena och torra för att förebygga fotvårtor. Har du fått en vårta är det bra om du låter bli att röra och klia, eftersom att du kan smitta dig själv från ett ställe till ett annat.

  • Undvik att låna strumpor eller handdukar av andra
  • Håll dina fötter rena och torra
  • Använd badtofflor eller badskor i allmänna duschar / våtutrymmen

Behöver jag söka vård och i så fall när?

Om dina vårtor skulle börja blöda eller bli såriga bör du söka hjälp. Har du fått vårtor på andra ställen än på händerna eller fötterna är det också bra att söka vård, likaså om du har diabetes och behöver hjälp med att behandla dina vårtor. Är du osäker på om det är fotvårtor du har fått bör du söka vård för att få hjälp med bedömning.

I regel behöver du inte söka vård om du har vårtor, men i vissa fall är det bra att söka vård för bedömning. Det kan vara till exempel:

  • Om dina vårtor skulle börja blöda eller bli såriga
  • Du har fått vårtor på andra ställen än på händerna eller fötterna
  • Om du har diabetes och behöver hjälp med att behandla dina vårtor
  • Om du är osäker på om det är fotvårtor du har fått bör du söka vård för att få hjälp med bedömning