Nagelsvamp

Nagelsvamp är den vanligaste nagelsjukdomen och uppskattningsvis 50 procent av alla nagelproblem utgörs av nagelsvamp. Nagelsvamp är vanligare bland män än hos kvinnor och de vanliga symtomen på nagelsvamp är missfärgningar samt sköra och tjocka naglar som vittrar sönder längs med kanterna. Nagelsvampen beror på samma typ av svampangrepp som sker vid fotsvamp.

Det går att förebygga nagelsvamp med några enkla knep. Det viktigaste är att ha en god fothygien genom att tvätta och torka sina fötter regelbundet. Att använda en bra strumpa som andas är en annan förebyggande åtgärd, ett alternativ kan vara att använda en strumpa med öppen tå. Har du redan drabbats av svamp på naglarna finns det lyckligtvis också metoder för att bli av med nagelsvamp. 

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp är den vanligaste nagelsjukdomen och uppskattningsvis 50 procent av alla nagelproblem utgörs av nagelsvamp. Nagelsvamp kommer troligtvis i samband med fotsvamp som spridit sig. När väl svampen har fått fäste i huden eller i tånaglarna kan den spridas genom enbart beröring. De vanliga symtomen på nagelsvamp är missfärgningar samt sköra och tjocka naglar som vittrar sönder längs med kanterna. Nagelsvamp är vanligare bland män än hos kvinnor och förekommer oftast på tånaglarna.

Nagelsvamp kan vara smärtsamt men det finns metoder för att bli av med besvären.Risken för nagelsvamp ökar med åldern eftersom äldre personer har sämre blodcirkulation samt att naglarna blir tjockare. 50 procent av alla över 70 år uppskattas ha nagelsvamp. Personer som lider av diabetes, nedsatt immunförsvar och psoriasis drabbas oftast av nagelsvamp. Nagelsvamp kan även uppkomma vid överdriven handtvätt och om man håller sina händer i vatten under längre perioder. Nagelsvampen kan lättare tränga igenom eftersom det naturliga skyddet kring naglarna rubbas på grund av allt vatten. Därför är åkomman vanligare bland atleter och simmare eftersom den fuktiga miljön är optimal för svampen att frodas i.

Generellt om svampinfektioner på tånaglarna

Det tar en längre tid för nagelsvampen att utvecklas och är i början helt smärtfri. Detta kan resultera i att man lätt missar symtomen för nagelsvamp, symtomen kan också variera. Den vanligaste typen av svampinfektion är dermatofyter som står för ungefär 90 procent av alla nagelsvampinfektioner. De första tecknen du kan se är oftast en liten vit eller gul fläck under nagelns ytterkant. När svampen sprider sig får man tjocka och sköra naglar samt att nageln kan bli missfärgad och tappar lyster. En mörkare färg börjar utvecklas och nageln bli infekterad och mjuk. Infektionen kan förvärras så pass att nageln släpper från nagelbädden, detta kallas för onykolys. En obehandlad svampinfektion kan sprida sig till andra tår och smitta andra människor.

Nagelsvamp kan vara svårbehandlad eftersom infektionen ligger under nageln och är svåråtkomlig. Resultatet från din behandling ser du när den infekterade nageln växt ut och ersatts av en ny nagel. För bästa resultat bör du påbörja behandlingen i så tidigt skede som möjligt och inte avbryta behandlingen i förtid. Det finns olika typer av behandlingar av nagelsvamp. Exempelvis kan du använda dig av ett fotbad som är speciellt utvecklat för att motverka fot- och nagelsvamp eller Scholl Nagelsvampbehandling som är en vätska som tränger in i nageln och har svampdödande effekt. Behandlingen dödar 99,9% av nagelsvampen i en fyra veckors intensiv behandlingsfas där svampen dödas i den infekterade delen av nageln. Behandlingen hjälper också till att förhindra spridning av svampinfektionen och att besvären kommer tillbaka.

Som tur är finns det behandling mot nagelsvamp

- Det finns som tur är behandling mot nagelsvamp, bland annat nagelskyddsstift men också olika krämer. 


Vem får nagelsvamp?

Svampangrepp på tånaglarna orsakas många gånger som en följd av att man har eller har haft fotsvamp eftersom det är dermatofyter som ger båda besvären. Man kan även smittas av nagelsvamp från en annan människa eller utveckla det om man är långvarigt fuktig om fötterna. Har man en skadad nagelplatta har svamparna lättare för att få fäste och således lättare att orsaka en skada och ett svampangrepp. Vi människor är olika känsliga för att drabbas, har man ett sämre immunförsvar eller om man lider av diabetes löper man större risk att utveckla nagelsvamp. Infektionen är dock sällsynt hos barn. Nagelsvamp är mer vanligt hos personer över 60 år och drabbar oftare män än kvinnor. Är man simmare löper man också högre risk att drabbas av nagelsvamp eftersom de personerna vistas i en varm och fuktig miljö som svamparna trivs i. Även de som utövar andra idrotter och tillbringar lång tid i varma och fuktiga skor kan ha en högre benägenhet att få nagelsvamp.

Drabbar nagelsvamp barn?

Trots att barn ofta kan vistas i miljöer där svampangrepp kan tänkas vara vanligt, så som exempelvis dagis, skola, idrottshallar och liknande, är nagelsvamp relativt ovanligt hos barn. Givetvis kan det nagelsvamp även drabba barn. Men faktum kvarstår att symptomen är ovanligare hos barn än hos vuxna.

Symtom på nagelsvamp

Man får sällan några fysiska symtom vid nagelsvamp utan det är mer ett kosmetiskt problem. Sjukdomen utvecklas under lång tid och i början kan det vara lätt att missa symtomen då det kanske endast visar sig som en liten vit eller gulaktig fläck under nagelns ytterkant. Tånaglarna brukar efterhand bli tjockare samt förändrade i sin struktur och form. De kan också få en gulaktig färg och se allmänt missfärgade ut. Nageln blir ofta porös och kan smulas sönder. I sällsynta fall orsakar svampangreppet smärta och kan om man har otur även göra så att hela nageln lossnar från nagelbädden.

Vanliga orsaker till nagelsvamp

Nagelsvamp är en smittsam sjukdom och smittar via direktkontakt. Du kan alltså få infektionen om du går barfota i en miljö där det redan finns svampar eller om du lånar någon annans skor eller smutsiga strumpor. Eftersom svamparna trivs i fuktig miljö drabbas du lättare om du bär för trånga skor och svettas mycket om fötterna. Det är därför viktigt att tvätta fötterna regelbundet och använda strumpor som håller dina fötter torra. Personer med nedsatt immunförsvar, dålig blodcirkulation och diabetes har lättare för att utveckla nagelsvamp. Har du en pågående obehandlad fotsvamp finns det också en risk att den angriper dina tånaglar med en nagelsvampinfektion som följd.

Förebygg nagelsvamp

Det finns flera saker man kan göra för att undvika nagelsvamp. Det viktigaste är att ha en god fothygien genom att tvätta och torka sina fötter regelbundet. Att använda en bra strumpa som andas är en annan förebyggande åtgärd. Bomulls eller ullstrumpor har en god andningsförmåga. Ett bra tips är att använda strumpor med öppen tå, vilket gör att tårna hela tiden kan hållas torra och risken för svampinfektioner under tånaglarna minskar.

Man bör undvika strumpor i syntetmaterial som ofta gör fötterna varmare och därmed även svettigare. Att använda luftiga skor som andas är en annan bra förebyggande åtgärd, detta är särskilt viktigt om man går i sina skor under en längre tid. Vistas man i allmänna utrymmen som simhallar eller gym bör man använda badskor/träningsskor eller något annat skydd så man inte blir smittad.

Så ska du behandla nagelsvamp

Det finns olika lösningar och salvor att köpa receptfritt för att behandla nagelsvamp. Gemensamt för dessa produkter är att de alla i regel har en svampdödande effekt samt innehåller ämnen som förbättrar nagelns utseende. De ger också nageln ett stärkande skydd samtidigt som behandlingen skapar en ogynnsam miljö för svamparna att fortsätta växa i. Med hjälp av dessa behandlingar kan nagelsvamp även förebyggas och man kan även hejda en spridning av sjukdomen. Har man tidigare varit drabbad kan dessa produkter hindra att infektionen kommer tillbaka. Behandlingen kan göras hemma och är enkel att utföra.