Tågång

När vi tänker på att gå på tå, kanske vi först och främst föreställer oss små barn som utforskar sina första steg. Tågång, när man går på tåspetsarna utan att först sätta ner hälen, är faktiskt ganska vanligt bland de yngsta. Oftast är det bara en del av deras utveckling och något de växer ifrån. Men ibland, särskilt i vuxen ålder, kan tågång vara ett tecken på mer komplexa tillstånd, såsom neurologiska eller muskulära problem. Symptomen kan vara subtila – en ovanlig gångstil eller en känsla av obalans. Även om det inte alltid är direkt skadligt, kan det leda till ytterligare besvär, som muskelspänningar eller balanssvårigheter. Att förstå orsakerna bakom tågång är nyckeln till att hitta rätt behandling.

Orsaker till tågång

Orsakerna bakom tågång varierar och är inte alltid tydliga. För barn är det ofta en del av deras normala utveckling. Hos vuxna kan det indikera neurologiska tillstånd som cerebral pares eller muskeldystrofi. Det kan också kopplas till sensoriska bearbetningsstörningar och autism. Ibland kan det bero på fysiska begränsningar, som till exempel förkortade akillessenor. Att identifiera orsaken är avgörande för att kunna erbjuda den mest lämpliga behandlingen.

Behandlingsmetoder för tågång

Behandling för tågång varierar beroende på den underliggande orsaken. För barn som inte naturligt växer ifrån tågång kan fysioterapi vara en hjälpande hand. Övningar som fokuserar på att stärka och stretcha ben- och fotmuskler kan vara till stor hjälp. För mer komplexa fall, där tågången är kopplad till neurologiska tillstånd, kan behandlingsalternativen inkludera mediciner eller i sällsynta fall, kirurgi för att förlänga akillessenorna. Ett teambaserat tillvägagångssätt är ofta bäst för att hantera både fysiska och neurologiska aspekter av tågång.

Det finns hjälpmedel och behandlingsmetoder för tågång.- Tågång är vanligt hos barn och betyder att personen i fråga går på tå.


Hjälpmedel vid tågång

Det finns olika hjälpmedel som kan lindra och förbättra gångstilen för dem som upplever tågång. Ortoser som fotledsstöd kan hjälpa till att korrigera fotpositionen och uppmuntra en mer normal gångstil. Skoinlägg kan ge stöd och uppmuntra en häl-till-tå-gång. Sensoriska mattor och balansövningar är också användbara för att förbättra proprioception och balans. Dessa hjälpmedel är mest effektiva när de används tillsammans med andra behandlingsformer, som fysioterapi.

Hälinlägg:

Eälinlägg kan ibland användas för att minska tågång hos barn. Hälinlägg (även kända som hälkuddar) höjer hälen i skon, vilket kan minska tendensen att gå på tårna. Genom att öka höjden under hälen kan hälinläggen bidra till att barnet känner sig mer bekvämt med att sätta ner hälen först när de går.

Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Användning av hälinlägg bör övervägas som en del av en större behandlingsplan och helst efter samråd med en läkare eller fysioterapeut. 

När ska man söka läkarhjälp?

Om du eller någon närstående upplever tågång som inte försvinner eller dyker upp utan klar anledning, är det viktigt att prata med en läkare, särskilt om det finns andra symtom som stelhet, balansproblem eller försenad motorisk utveckling. En läkare kan ge en omfattande utvärdering, identifiera eventuella underliggande orsaker och vid behov hänvisa till en specialist. Tidig upptäckt och behandling är nyckeln till att hantera eventuella komplikationer och säkerställa en sund utveckling. Om du är osäker eller orolig är ett läkarbesök alltid det bästa alternativet.


Artikeln publicerades 2024-02-13