Stödstrumpor för graviditet

Stödstrumpor för gravida blivande mammor. Under din graviditet tenderar dina ben att bli svullna, trötta eller få åderbråck. Genom att bära ett par stödstrumpor som är ämnade för gravida ger du kroppen en bättre blodgenomströmning i hela kroppen under din graviditet.

Graviditetsstrumpor – Stödstrumpor för dig som är gravid

Under en graviditet tenderar dina ben att bli svullna och trötta. Förutom svullna ben kan ibland också åderbråck uppstå. Genom att använda ett par stödstrumpor kan du lindra besvären. Nedan finner du flera olika modeller av stödstrumpor som underlättar vardagen under din graviditet.

Därför blir dina ben svullna när du är gravid

En graviditet utsätter din kropp för påfrestningar den inte är van vid. Det är vanligt att svullnader i framförallt anklar, fötter, ben och händer uppstår. I regel försvinner besvären väldigt snart efter förlossningen. Men under tiden du är gravid kan ett par stödstrumpor underlätta din vardag och minska symptomen. Det finns flera olika förklaringar till varför svullnader och trötthet i benen uppstår under graviditeten. En delförklaring är dels de rent hormonella förändringarna kroppen går igenom under en graviditet. Kroppen börjar producera extra kroppsvätskor och blod till barnet i magen samtidigt som kroppen blir större för att göra plats åt barnet. Att kroppen blir större rent fysiskt bidrar givetvis också till en viktuppgång vilket i sig ökar trycket på ben, anklar och fötter som kroppen inte är van vid. Detta i kombination med mer stillasittande gör att du behöver använda ett par riktigt bra stödstrumpor för att avlasta dina ben under graviditeten.

Graviditetsstrumpor lindrar dina besvär

Genom att använda ett par graviditetsstrumpor hjälper du kroppen att lättare pumpa runt blodet i kroppen. Under en graviditet blir nämligen blodflödet till och från hjärtat sämre. Ju tyngre du blir desto större är risken att få svullna ben vader och fötter. Problemen brukar vara värst under dagtid. Graviditetsstrumporna ger ett jämt tryck kring benens vener och artärer och det ökade trycket hjälper kroppen att få en jämnare och bättre blodgenomströmning. . Graviditetsstrumporna hjälper också ådrorna att motstå det höga tryck som bildas när du sitter, står och går mycket.

Ska man använda stödstrumpor direkt när man blir gravid?

Generellt sett är det aldrig för tidigt att börja använda stödstrumpor. Kompressionsstrumpor kan med fördel nämligen även användas även när du inte är gravid. Därför rekommenderar vi att du beställer dina graviditetsstrumpor redan dag ett av din graviditet. Men om du av någon anledning inte vill använda stödstrumpor direkt kan det åtminstone vara en god idé att sätta på dig graviditetsstrumporna när du vet att du ska bli stillasittande under långa stunder. Exempelvis vid tåg, buss eller bilresor eller varför inte under långa dagar i kontorsstolen.

Stödstrumpor eller strumpbyxor vid graviditet?

Både vanliga stödstrumpor och strumpbyxor med kompression fungerar bra för dig som är gravid. Stödstrumpbyxor ger ofta inte bara en skön och bra kompression till anklar, fötter och ben utan ger även stöd för resten av benen och för magen.