Droppfot

Har du drabbats av droppfot är det ofta en nerv som förlamats eller som ligger och klämmer. Mer specifikt är det nervus peroneus som bråkar. Detta resulterar i att kroppen har en nedsatt förmåga att lyfta foten, delvis eller så har du svårt att alls lyfta foten. Utifrån kan det se ut som att personen släpar med foten och ens gångstil kan påverkas kraftigt.

I och med allt detta krävs extra ansträngning vilket gör att benets knä drabbas. Tyvärr är droppfot en skada som kan skapa ytterligare problem med nerver som klämmer, speciellt om personen i fråga inte är särskilt aktiv.

Vem kan drabbas av droppfot

Det finns en uppsjö av anledningar till att någon drabbas av droppfot. Ofta rör sig om att det är en nerv som kommer i kläm, denna nerv är den som styr diverse muskler som lyfter foten.

I och med detta kan musklerna inte slutföra sitt jobb. Den rätta termen för denna typ av muskler är dorslaflexorer. Mindre vanliga anledningar till droppfot, dock mer allvarliga, kan vara att personen har drabbats av en stroke eller så kan det vara en sjukdom som påverkar nervsystemet. Ett exempel är diskbråck där nerverna kopplade till ryggmärgen har påverkats.

Det finns en uppsjö av anledningar till att någon drabbas av droppfot. Ofta rör sig om att det är en nerv som kommer i kläm,

- Det finns olika typer av stödprodukter och hjälpmedel för dig som har drabbats av droppfot.


Droppfot – symtom

Det allra vanligaste tecknet på att man har drabbats av droppfot är att foten släpar efter eller inte riktigt hänger med när kroppen tar kliv med benen. Du kan även känna av att muskelförmågan runt knä och höfter är nedsatt. I slutändan handlar det om hur allvarlig din droppfot är. Om det tyvärr är så, kan du uppleva smärtor när du vilar, nervsmärtor och nedsatt motorik.

Symptom droppfot

  • Smärta i foten när den belastas
  • Ostadig när du går
  • Oförmåga att lyfta/böja foten
  • Släpande fot
  • Obalans av musklerna runt foten

Varför drabbas man?

Som vi var inne på tidigare så har det att göra med peroneus-nerven som drabbats av förlamning eller som kommit i kläm. Vad kan då ligga bakom detta?

  • Nedsatt njure
  • Om personen drabbats av stroke eller diskbråck
  • Använt gips som skapat tryck mot knät
  • Kroppens ischiasnerv har skadats
  • Drabbats av borrelia

Du ska söka vård via en vårdcentral så snart du känner av någon av de symtom som vi nämnde ovan. Beroende på hur allvarlig din droppfot är så varier behandlingen. Vanligtvis kommer du att få hjälp av en allmänläkare på vårdcentralen som sedan skickar en remiss till en specialist som kommer kunna starta en utredning.

När skadan väl har bekräftats kan du räkna med att en sjukgymnast kommer att tilldelas dig så att du kan få ordentlig hjälp med sjukgymnastik.

Lyckligtvis är droppfot en skada som du i de flesta fall kan träna bort. Om du mot all förmodan skulle vara ett undantag här kommer en neurolog med största säkerhet att kopplas in.

Var noga med att behandla droppfot om du är medveten om sjukdomen. Om problemet lämnas åt sitt öde finns det risk att din hälsena kortas och man kan då utveckla spetsfot.

Finns det övningar/går det träna foten

Målet med övningar för att behandla droppfot är att använda sig av sjukgymnastik som gör att Peroneuys-nervern och låsningen släpper. Det bästa är att du får hjälp som är anpassad efter ditt specifika fall och får hjälp baserat på det.

Det viktigaste är att du dagligen sträcker på knä och höfter och rör på kroppen. Gåträning är något som du kommer att bli ombedd att göra och är väldigt viktigt för att motverka skadan.

Övningar

Som tur är kan du göra många utav de rekommenderade övningarna i hemmet. För att behandla din droppfot hemma kan du göra tålyft, höftvridningar, höftlyft som alla är väldigt effektiva. Om du har droppfot kan det kännas väldigt krävande med de hör övningarna medan det får någon utomstående så ser det ut som väldigt enkla övningar.

Skulle det uppstå smärta eller att du får ont i någon del av foten eller benet kan det vara överansträngning och du bör då vila. Det som är så smidigt med de här övningarna är att du inte behöver ta hjälp av några redskap. Utan du kan istället börja när som helst i ditt hem.

Till sist kan du även använda dig av stretchning av din vadmuskulatur. Detta för att förebygga kontraktur vilket hjälper kroppen att läka din droppfot.

Träning & tips

Med en släpande fot kan det komma många begränsningar i din vardag. Du kanske känner nedsatt fysisk förmåga eller riktig värk eller generella besvär i ben eller fot. Träning och rörelse är grundarbetet när det kommer till behandling av droppfot.

Du kan använda dig av droppfotsskydd och fotledsstöd om du drabbats av droppfot och letar efter att underlätta din vardag. Med denna typ av redskap kan du underlätta för dig själv i vardagen och vara ett steg närmre en komplett rehabilitering.

Hjälpmedel och stödprodukter

Du kan få ta del av hjälpmedel och stödprodukter hos en fysioterapeut eller hos en ortoped. Vad du då kommer att få är ett droppfotsskydd som provats ut innan. Tanken är att detta skydd skall användas tillsammans med din sko.

Det finns olika typer av det här skyddet. Vanligtvis så skiljer sig skydden genom olika nivåer av styvhet. Dessutom finns det band som man kan sätta i skon och på underbenet och på så vis hjälper det foten att få markfri gång när kroppen tar och svingar fram den drabbade foten.

Använd fotförband

Om du vill stabilisera lederna utan att begränsa rörelseförmågan kan du använda ett fotförband. Ett fotförband består oftast av ett flexibelt material vilket gör att du kan bära denna produkt utan att känna dig alltför begränsad.

Förbandet är dock tillräckligt kompakt för att det skall sitta stadigt på leden och ha en främjande effekt för din fot.

Hur förebygger jag droppfot

Först och främst är det viktigt att du rör på dig. Speciellt benen och fötterna. Egenvård är alltså nyckelordet här. Var noga med vilka skor du använder dig av så att du inte belastar fötterna för mycket. Ha alltså stabila skor tillhands och känn efter hur dina fötter och ben känner sig efter en hel dags användning.