Falsk hälsporre

En väldigt vanlig anledning till att man får ont i hälen är hälsporre. Till skillnad från ”falsk hälsporre” uppstår det vanliga symptomet, då senan som går från hälens främre kant och fäster i framfoten vid tårna blir överbelastad. Ofta gör detta väldigt ont, speciellt vid hälens främre kant. Smärtan kan kännas extra tydligt när du går upp från sängen på morgonen. Namnet kommer från att senan med tiden kan bildas en påbyggnad vid hälen som ser ut som en sporre och där av kommer också namnet. Läs mer om hur du behandlar hälsporre.

Falsk hälsporre  - Symptom, hjälpmedel & behandling

Givetvis finns det fler orsaker till att man kan få ont i hälarna och ett samlingsnamn för detta brukar ibland benämnas som att man har drabbats av ”falsk hälsporre”. Några tecken på att du har drabbats av falsk hälsporre kan exempelvis vara att du inte känner smärta i framkanten av hälen där senan fäster mot hälbenet, utan längre bak på hälen. Om du känner smärta över hela hälen kan din falska hälsporre istället bero på att du har trampat sönder fettkudden under hälen och att du därför har ont.

Fyra tips på populära hjälpmedel vid falsk hälsporre:

Falsk hälsporre kan vara ett förstadium

Falsk hälsporre kan också vara ett förstadium till symptomet hälsporre. Det vill säga att senan har blivit inflammerad som ett resultat av överansträngning, men att själva sporren vid hälbenet ännu inte har bildats. När du har en falsk hälsporre känner du i regel endast smärta under tiden du belastar foten. Medan smärtan är mer permanent när sporren vid hälbenet väl har bildats.

Falsk hälsporre är ett symptom som kan drabba dina hälar. Falsk hälsporre gör i regel ont, men kan behandlas.- Falsk hälsporre gör ofta ont, men smärtan minskar om du använder ett hjälpmedel så som exempelvis ett mjukt hälinlägg.


Vem kan drabbas av falsk hälsporre?

I princip så kan alla drabbas av falsk hälsporre med smärta i hälen som resultat. Både kvinnor, män och barn som överbelastar fötterna kan drabbas. Det är därför viktigt att vila ordentligt och se till att ta det lite lugnare, speciellt vid de tillfällen då fötterna känns överansträngda.

Så kan du behandla falsk hälsporre

En falsk hälsporre behandlas på samma sätt som ifall du verkligen hade drabbats av hälsporre. Ett mjukt hälinlägg som ger stötdämpning för hälen är att föredra för att avlasta smärtan under hälen. Du kan med fördel också använda ett par kompressionsstrumpor eller varför inte ett extra mjukt skoinlägg med hälkudde. Tillräckligt bra blodcirkulation är viktigt vid alla typer av skador, så även vid falsk hälsporre. En god blodcirkulation hjälper kroppen att läka. Du kan därför väldigt försiktigt se till att massera området kring hälen som gör ont. Detta är speciellt viktigt vid vila – då benen och fötterna inte på ett naturligt sätt används och blodcirkulationen i fötterna därför är lägre än vanligt.

  • Vila fötterna från överansträngning
  • Massera fötterna och hälarna för ökad blodcirkulation
  • Använd ett par mjuka hälinlägg för att minska smärtan
  • Falsk hälsporre läker i regel av sig själv under vila

Undvik att överanstränga fötterna vid falsk hälsporre

Det är viktigt att vila fötterna vid falsk hälsporre, för att på så sätt undvika risken att smärtan förvärras ytterligare. De finns de som hävdar att det går att träna bort smärtan, men risken är stor att det bara blir värre. Passa istället på att ta det lugnt ett par veckor – och konsultera med en läkare ifall det inte blir bättre.


Denna artikel publicerades 2021-11-02

Skribent: Philip Lexander