Lider du av smärta i stortån? Då kan du ha drabbats av diverse olika problem, men alla behöver inte vara långvariga. Att ha ont i stortån är inget ovanligt och oftast går det över av sig självt. Kanske har du felbelastat din tå och därför fått ont. Smärtan kan dock även bero på olika sjukdomar såsom artros, gikt eller hallux valgus. Om du har ont i stortån, då finns det mycket du kan göra på egen hand. Vad du bör göra beror på vilken sorts problem du har. Om du är osäker på smärtans ursprung, då finns det bra, generella riktlinjer som passar.
Ont i stortån - Symptom, hjälpmedel och behandling
Oavsett vilken smärta du känner så finns det saker du kan göra för att motverka den. Det går även att förebygga smärta så att du slipper få ont i framtiden. Genom att använda rätt sorts skor och ta väl hand om dina fötter kan du undvika värk. Hos oss hittar du ett stort utbud av hjälpmedel och produkter som underlättar vardagen, minskar smärtan och förebygger framtida stortåproblem.
Fyra tips på hjälpmedel som minskar smärta i stortån.
-
Hallux valgus stöd (2st)Korrigerar och ger stöd åt stortåleden vid hallux valgus.
-
-
-
Olika typer av problem som kan orsaka smärta
Om du har ont i stortån så är det vanligt att du har felbelastat eller överansträngt, eller rent av ha brutit tån. Det kan till exempel ske om du har tränat på fel sätt. Du kan även få ont i stortårna om du har gått runt i för smala eller trånga skor. Det gäller framförallt kvinnor som går runt i smala klackskor där tårna pressas ihop. Ett annat exempel är om du går runt i skor som är något för små och därmed trycker på tårna.
- Att ha ont i stortån är inte roligt. Men det finns hjälp att få för att minska smärtan.
Artros/hallux rigidus
En annan anledning till smärta i stortån är artros. Om du har drabbats av artros så känner du ofta en smygande smärta i tån och dessutom kan den kännas stel. Det beror på att leden i stortån har påverkats och börjat bli nedbruten. Ett annat namn för artros i stortån är hallux rigidus (stel stortå), inte att förväxla med hallux valgus (sned stortå). Hallux rigidus kan även bero på naturligt åldrande.
Hallux valgus
Vid hallux valgus har du inte ont i själva stortån, utan strax nedanför. Stortån har då blivit snedställd och pekar in mot de andra tårna. Vid kraftig hallux valgus är det mycket tydligt att stortån pekar inåt eftersom stortåleden börjar bukta utåt, vilket ger en knöl som är synlig för ögat.
Gikt
Du kan även få ont i stortån om du har drabbats av gikt. Det är en smärtsam ledinflammation som orsakas av kristaller i urinsyran nära den led som har påverkats. Gikt i stortån är vanligt och du känner igen det på att smärtan kombineras med andra symtom såsom rodnad, svullnad och ökad värme runt leden.
Så förebygger du smärta i stortån
Det finns sätt att förebygga smärta i stortån. På så sätt minskar du risken för framtida problem. Det första du bör göra är att byta ut dina trånga, smala skor mot breda skor som låter dina tår få gott om utrymme. Tårna ska inte tryckas ihop så att foten får en onormal form.
Om du vill köpa riktigt bra skor för dina tår, då ska du satsa på barfotaskor. Med hjälp av barfotaskor får dina tår en chans att breda ut sig lika mycket som när du går barfota. Det är även bra att vila dina fötter regelbundet, speciellt om du har tränat eller gått långt.
Om du har artros i släkten, då kan det vara bra att verka förebyggande för att skydda lederna i dina tår. Som förebyggande åtgärder bör du hålla en sund kroppsvikt som ger mindre slitage och belastning på lederna. Du bör även använda rymliga skor med bra dämpning och skippa höga klackar som ger hög belastning på tårna. Det finns även hjälpmedel såsom sulor och skodon som ger dig bra stöd för tårna.
Hur kan jag rehabilitera smärta?
Om du har fått ont i stortån på grund av artros, så kallad hallux rigidus, då rekommenderar vi att du satsar på att använda ett par MBT-liknande skor. De har en stel ”rullsula” vars teknik hjälper dig att belasta stortårna mindre när du går. Att stortårna belastas mindre beror på att steget blir mer flytande.
Det är även bra att vara aktiv när du har drabbats av artros. Diagnosen innebär att brosket vid leden bryts ner i en snabbare takt än det förnyas. Ibland säger man att artros beror på ”förslitning” men det är något missriktande. Du ska alltså inte vara orolig för att vara aktiv eftersom inaktivitet snarare kan påverka både dina tår och din hälsa på ett negativt sätt.
Med rätt träning kan du dessutom stärka musklerna som finns runt om den drabbade leden. Det är mycket bra eftersom leden då avlastas. Träningen kan inte förvärra din ursprungliga smärta, men det kan göra lite ont i foten när du börjar träna upp musklerna. Så, om du har ont i stortårna – fortsätt att röra på dig! Ett tips är att prova träningshjälpmedel för stortåleden, som du använder för att träna, töja och tänja dina stortåleder.
Ont i stortån - Vad kan jag göra på egen hand?
Om du har ont i stortån, då finns det mycket du kan göra på egen hand. Vad du bör göra beror på vilken sorts problem du har. Om du är osäker på smärtans ursprung, då finns det bra, generella riktlinjer som passar.
Det du bör börja med är att vila dina fötter och byta ut dina trånga skor. Skippa högklackade skor som trycker ihop tårna. Gå barfota så mycket som möjligt så att tårna får så mycket utrymme som de behöver. När du använder skor, då bör du satsa på skor med en tjock och något stel sula. Då håller sig leden på plats när du går och sjunker inte ner i sulan.
Om du misstänker att du har ont i stortån på grund av träning och/eller överbelastning, då gör du bäst i att vila och avlasta tårna. Om du däremot känner att tån är varm eller svullen, då bör du söka vård.
Behöver jag söka vård och i så fall när?
Om du lider av ont i stortån under en längre period och det inte går bort, då bör du söka hjälp. Det gäller speciellt om det inte finns några uppenbara orsaker till smärtan, såsom trånga skor. Då kan en läkare, ortoped eller fysioterapeut undersöka din tå och hjälpa dig att upptäcka artros eller gikt.
Gikt är vanligt hos människor som är överviktiga, har diabetes eller har ett högt alkoholintag. Även vissa läkemedel kan ge gikt. Om du lider av artros finns det läkemedel som kan lindra din smärta. Du kan även få hjälp av anatomiska skoinlägg som avlastar din stortå. Vid större problem kan du bli hjälpt av kortison eller en steloperation.
Sammanfattningsvis finns det många sätt att bli hjälpt på när du har ont i din stortå. Det gäller både när du har överansträngt den och när du har drabbats av gikt eller artros. Det bästa är alltid att ta hand om dina fötter redan från början genom att använda rätt sorts skor. Då kan du förebygga framtida smärta.
Denna artikel publicerades 2022-01-23