Severs skada

Severs skada är en överbelastningsskada i hälbenet som drabbar främst barn och ungdomar. Severs skada ger smärta i bakre delen av hälen, framförallt vid aktivitet så som lek eller idrott där mycket löpning och hopp ingår. Symptomen läker i regel av sig själv med tiden. Ett par mjuka och stötdämpande hälkoppar i kombination med tejpning av hälen kan avlasta smärtan under tiden.

Severs skada: vad det är och hur du behandlar det

Att ha problem med fötterna är något som drabbar många. Speciellt yngre barn kan få fotproblem, då de växer mycket och snabbt. Det finns många olika typer av problem och sjukdomar som kan drabba barn i tidig ålder. En av sjukdomarna är severs sjukdom, eller severs skada som det också kallas. 

Vad är severs skada?

Severs skada, eller apofysit som det också kallas, är en åkomma som vanligtvis drabbar barn som är på väg in i puberteten, ofta mellan 8–15 år gamla. Det är i korta drag en belastningsskada som skapar smärta i hälen. Generellt sett drabbas ofta barn som är aktiva lättare av severs skada, på grund av att de ofta överanstränger benen och fötterna. Det kan handla om barn som idrottar mycket, eller som av andra anledningar är tämligen mer aktiva än genomsnittet.

Severs skada är i grund och botten en typ av inflammation som sitter i bakre delen av hälen. Fötterna har olika tillväxtzoner, som vid överansträngning kan bli inflammerade och börja göra väldigt ont. Det är ofarligt och ingenting som man egentligen behöver oroa sig för, men besvären kan vara jobbiga och det kan kräva hjälpmedel.

Varför får man severs skada?

Som vi nämnde tidigare är severs skada en följd av överansträngning, och något som ofta drabbar barn som är väldigt aktiva. Det är vanligt att barn som spelar fotboll, utövar friidrott eller andra påfrestande sportaktiviteter drabbas av severs skada. På grund av att barn under puberteten växer väldigt mycket kan tillväxtzonerna i fötterna bli inflammerade när barnet anstränger sig för hårt, och därmed orsaka smärta och problem.

Vilka symptom ger severs sjukdom?

Severs skada kan förekomma på en eller båda fötterna och symptomen är vanligtvis densamma för alla som drabbas. Följande symptom är ofta tecken på severs sjukdom hos barn:

  • Smärta på baksidan av hälen.
  • Smärta vid belastning av hälen.
  • Ökad smärta i hälen vid aktiviteter.
  • Minskad smärta vid vila.

Severs sjukdom ger alltså smärta på hälbenet och det kan vara en smärta som känns mest på baksidan, eller på sidorna av hälbenet. I regel blir smärtan lindrigare av att vila ett par dagar, men det är vanligt att den blir mer intensiv vid aktiviteter eller när man lägger tyngd på hälen.

Hur behandlar man den?

I regel finns det inte någon vidare behandling för severs sjukdom utöver fysioterapi, vila och hjälpmedel. I vissa fall kan läkarvård vara nödvändig, men det är generellt sett en åkomma som går över av sig självt. Severs skada är inte farligt, men det kan vara obekvämt och skapa problem när barnet ska utföra aktiviteter. Om det är så pass illa att barnet inte kan gå ordentlig, eller om barnet behöver utesluta aktiviteter är det alltid bra att uppsöka en läkare eller en sjukgymnast som kan hjälpa till med övningar eller hjälpmedel som kan underlätta smärtan.

Finns det hjälpmedel som kan underlätta sjukdomen?

De flesta barn som lider av severs sjukdom anser att smärtan blir lindrigare av att använda hjälpmedel i form av skoinlägg eller hälkopp – som är ett annat typ av inlägg. För att få hjälp med att hitta rätt inlägg eller hjälpmedel kan en sjukgymnast kontaktas, för en konsultation och en utprovning av inlägg.

Det som inlägget eller hälkoppen gör är att skapa stöd åt foten. Skoinlägg används i princip alltid som första lösning för alla typer av problem med fötter eller ben, och det är alltid bäst att testa med dessa typer av hjälpmedel innan man ser över mer drastiska åtgärder. Som vi nämnde tidigare är severs skada inte något som är farligt för barnet, och det försvinner ofta av sig själv i takt med att barnet slutar växa. Det är dock jobbigt att lida av sjukdomen och om möjligheten för hjälpmedel finns är det alltid bäst att prova.

Kan träning hjälpa mot severs skada?

I och med att severs skada ofta uppkommer till följd av överansträngande aktiviteter kan det vara bra att se över vilka typer av träningsformer som fungerar, och vilka som skapar mer smärta. Aktiviteter som fotboll, innebandy, handboll eller andra typer av sporter som kräver explosiva rörelser kan ge ökad smärta. Barnet ska såklart inte behöva stå över sina aktiviteter på grund av severs skada, men det kan vara bra att ta det lite lugnare och förstå sina gränser. Om aktiviteten inte skapar smärta är det bara att köra på – men var noggranna med att inte överanstränga foten ytterligare.

Att promenera, jogga eller genomföra lättare träning brukar ofta kännas bättre för hälen och det kan vara bra att prova sig fram för att hitta en träningsform som fungerar bäst. Skulle smärtan vara så pass intensiv att barnet inte kan genomföra fysiska aktiviteter alls är det lämpligt att kontakta en läkare.

När ska man söka läkarvård och vilka ingrepp kan man göra?

Om barnet börjar uppleva smärta i hälen är det alltid bra att kontakta en läkare eller en sjukgymnast. På så vis kan en diagnos ställas, och barnet kan få hjälp att hitta ett hjälpmedel som passar bra och som minskar smärtan. Det är i regel alltid hjälpmedel och sjukgymnastik som används för att behandla severs skada och man genomför sällan ingrepp eller andra procedurer för behandlingen.

Om barnet har feber i samband med smärta, eller om smärtan är så pass intensiv att barnet inte kan gå är det viktigt att söka akut hjälp. Det kan i dessa fall handla om frakturer eller andra besvär som kräver akut läkarvård. Så håll alltid koll på barnet och se till så att smärtan inte är utom kontroll. Och kom ihåg! Vid minsta osäkerhet är det alltid bättre att kontakta en läkare. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan, så att ditt barn kan få den hjälp det behöver inte behöv lida i onödan