Tvätta skor

Oavsett hur rädd du är om dina nya skor kommer du förr eller senare till en punkt där du behöver tvätta dina skor. Det i princip oundvikligt att de nya och fräscha skorna förr eller senare blir smutsiga och börja lukta. Med rätt verktyg i kombination med riktigt bra rengöringsmedel kan du skonsamt återuppliva slitna, smutsiga och illaluktande skor.

Att regelbundet tvätta skorna bidrar förutom den rent visuella aspekten även till en ökad livslängd och förbättrad funktion på skorna. Oavsett om du grundligt vill tvätta dina smutsiga sneakers eller om du föredrar att försiktigt rengöra dina läderskor inför festen, har vi det du behöver för rena och snygga skor. Vi erbjuder ett stort utbud produkter inom skorengöring för alla olika typer av skor och material. Att rengöra skor med ett bra rengöringsskum eller tvättspray är ett skonsammare, snabbare och enklare sätt i jämförelse att slänga skorna i tvättmaskinen, där de ofta förlorar form och karaktär.

Att tvätta dina skor ger flera fördelar

Genom att tvätta dina skor och sneakers regelbundet kan du hålla dem fräscha och snygga längre. Även om utseendet på skon är en mycket viktig faktor finns det så många fler fördelar med att hålla dina skor rena. Genom att tvätta dina skor förlänger du deras livslängd, sparar pengar och förhindrar dålig lukt från dina skor. Det är troligt att du har lagt ner mycket tid, energi och pengar på att köpa dina skor, så du vill säkert att de ska vara fina så länge som möjligt. 

Limmet och materialen i alla skor bryts ner med tiden, men smuts, smuts och fläckar kan påskynda nedbrytningsprocessen. Ju oftare du rengör dina skor, desto mindre chans har smutsen att interagera med limmet och materialen i skorna. När det kommer till fläckar gäller att ju snabbare du rengör en fläck, desto bättre. Ju längre du lämnar en fläck på skorna, desto svårare är det att rengöra den eftersom fläcken börjar sätta sig i materialet. Genom att rengöra dina skor sparar du också massor av pengar. Istället för att slänga de slitna, torra och smutsiga skor kan du använda diverse skorengöring som skonsamt ger skorna ett nytt liv.

Tvätta skor - För att öka livslängd, utseende och hålla skorna fräscha.

- Tvätta skor - När du tvättar dina skor håller de längre. Vi har flera tillbehör för skotvätt och skorengöring.


Hur tvättar jag mina skor?

För att dina skor ska fungera optimalt över tid rekommenderar vi  starkt en korrekt skötsel, skovård och underhåll av dina skor, inklusive rengöring. Du kan hålla dina skor snygga och fräscha med några enkla rengöringssteg. För absolut bästa resultat bör du  utföra en handtvätt på dina skor, med noggrannhet och försiktighet. Åtminstone om du är rädd om skorna. En vanlig fråga är ifall man kan tvätta skor i tvättmaskin. Det kan givetvis fungera, men risken är att de slits ut betydligt fortare än om du genomför en ordentlig handtvätt istället.

 1. Torrborsta dina skor.
  Ta bort smuts från yttersulan, det vill säga på skornas undersida, med en rejäl och grov skoborste. Se till att borsta rent skorna med jämna och rejäla drag med borsten för att smutsen ska försvinna. Borsta även skornas sidor och ovansida genom att använda en mjukare borste med mjukare borst. Sist men inte minst ska du även plocka ur mellansulan ur skorna och rengöra den från ludd, smuts och annat som kan hamna i skorna.

 2. Tvätta skosnören 
  Ta bort skosnörena från skiorna och applicera en liten mängd av en lämplig skorengöringsspray eller skorengöringsskum på en trasa. Massera in skosnörena med rengöringsmedlet, gnugga ordentligt och skölj sedan dina skosnören flera gånger. Sist men inte minst bör du se till att lufttorka dina skosnören innan du knyter tillbaka dem på skorna. .

 3. Tvätta och vädra skosulorna. 
  Applicera skorengöring på en borste med mjuka borst och tvätta yttersulan och mellansulan på skorna noggrant. Torka med en mjuk trasa.

 4. Tvätta och torka skorna
  Använd skorengöringsmedel och en borste med mjuka borstar eller en mjuk trasa för att rengöra överdelen av skorna. Använd sedan en torr mikrofiberhandduk eller en mjuk trasa för att torka bort så mycket fukt och smuts som möjligt. Upprepa vid behov. Låt lufttorka. Lufttorkas i rumstemperatur.

Går det att tvätta skor i tvättmaskin?

Det är inte en dålig ide att rengöra sina sneakers i tvättmaskin om det görs på ett korrekt sätt. Det man ska tänka på är att livslängd, hållbarhet och kvalitet kan påverkas vid maskintvätt. Om du vill hitta en skonsammare lösning till rengöring av sneakers rekommenderas att använda en grov borste med styva strån som kommer åt på djupet, i kombination med ett rengöringsskum anpassat för textil. Att rengöra läderskor eller skor som inte är textilbaserade i tvättmaskin är i högsta grad inte att rekommendera. Dessa skor bör rengöras i kombination med ett lämpligt rengöringsmedel och borste.