Illaluktande skor

Anledningen till illaluktande skor, är att en kombination av svett och bakterier ansamlas i skorna. Långa dagar med fötterna nedstoppade i trånga och fuktiga skor gör med tiden att skorna börjar lukta illa. För att minska dålig lukt i skorna är det viktigt att hålla strumpor och skor borta från fotsvett. Att undvika fotsvetten är viktigt dels för att minska risken för illaluktande skor men också för att slippa illaluktande fötter.

Genom att vårda skorna minskar du risken för att skorna med tiden ska börja lukta illa. Genom att byta ut sulan mot en sula som absorberar och neutraliserar dålig lukt, slipper du ha illaluktande skor. 

Därför luktar skor illa

Ja, varför börjar egentligen skorna lukta illa efter ett tag? Det korta och mycket enkla svaret är: fotsvett. Precis som på resten av kroppen svettas vi även på fötterna. Men i många fall luktar fotsvetten så mycket värre än all annan typ av svett på kroppen. Det finn två huvudsakliga skäl till det. Den första anledningen är att det finns cirka 250,000 svettkörtlar - på varje fot. Den andra anledningen är dina skor. Långa dagar i trånga skor som stänger in fötterna är som ett himmelrike för bakterier, som med tiden kommer att börja lukta riktigt illa.

Bakterierna trivs, lever och frodas både på dina fötter, i strumporna och i dina skor. Men till skillnad från fötterna och strumporna som du oftast tvättar varje dag så förblir skorna många gånger otvättade i veckor, månader eller till och med år i sträck. Det är därför inte speciellt konstigt att skorna börjar lukta riktigt illa efter ett tag.

- Ett skospray kan fräscha upp illaluktande skor. 


Illaluktande skor är vanligast på sommaren

Sommaren är härlig. Mycket tid spenderas utomhus med promenader, aktiviteter och roliga lekar under sommaren. Men det finns också baksidor med sommaren, annat än myggbett och röd hud - nämligen illaluktande skor, som i värsta fall stinker lång väg och gör att hela huset luktar illa! Det händer i en förutsägbar cykel: Den varma temperaturer leder till svettiga fötter och svettiga fötter lämnar i sin tur efter sig fukt och fotsvett i skor, som så småningom orsakar obehaglig illaluktande skor.

Men de goda nyheterna är att du inte behöver ge upp och kasta dina (eller kanske ännu hellre barnens) favoritskor, även om de har börjat ge ifrån sig en suspekt doft. Om du vill bli av med dålig lukt från familjens skor har du kommit till rätt plats. Här hittar du nämligen alla de olika typer av produkter vi rekommenderar för att neutralisera dålig lukt skorna.

Naturliga lösningar mot dålig lukt i skor

Som fotvårdsexperter är detta en fråga vi ofta får. Vad kan man göra för att slippa illaluktande skor? Det finns i huvudsak två saker du bör göra för att undvika att skorna börjar lukta illa och i förlängningen också öka livslängden på dina skor. Det handlar dels om att i största möjliga mån försöka förhindra att bakterierna får fäste i skorna från början. Men också om att döda bakterierna när de väl dyker upp - för det gör dem förr eller senare.


Så undviker du att skorna börjar lukta illa


  • Håll fötterna och strumpor rena: Att dagligen tvätta och skrubba dina fötter med tvål kommer att minska risken för att fotsvett och bakterier hamnar i skorna. Ett riktigt härligt fotbad dödar inte bara bakterierna på dina fötter. Ett fotbad kan också hjälpa dig att slappna av efter en lång dag i trånga skor på jobbet. Det är dessutom minst lika viktigt att alltid använda rena strumpor. Strumporna ska användas max en dag innan de hamnar i tvättkorgen.

  • Håll fötter och skor torra: Se till att alltid hålla både dina fötter, strumpor och skor torra. Fukt på fötter eller strumpor i trånga skor är en riktig synd. Det är här bakterierna från fotsvett trivs som bäst och det är också detta som tenderar att göra att skorna så småningom börjar stinka av dålig lukt.

  • Torka och vädra skorna: Det är viktigt att alltid låta skorna torka ordentligt efter att du har använt dem. Låt aldrig regnblöta skor hamna i skoskåpet utan att torka och vädra dem först. Annars vågar vi påstå att dina skor kommer börja lukta illa väldigt snart. 

Hjälpmedel mot illaluktande skor

  • Skosulor mot fotsvett: Med hjälp av aktivt kol eliminerar dessa smarta skosulor dålig lukt i dina skor. Sulorna är försedda med ett lager av aktivt kol, vilket eliminerar bakterier och tar bort dålig lukt. Det är just det aktiva kolet som gör att dålig lukt och bakterier försvinner från skorna. Läs mer om skosulor mot fotsvett här.

  • Fot & skodeodorant: En deodorant mot dålig lukt på både fötter och skor. Denna effektiva skodeo hjälper dina fötter att hålla sig torra och luktfria. Spraya dina fötter och skor en gång om dagen i förebyggande syfte och den dåliga luften är som bortblåst. Läs mer om skodeodoranten här.

  • Doftkulor till skorna: Doftkulorna placeras i skorna när du inte använder dem för att ta bort dålig lukt. Doftkulorna har flera syften. Dels att absorbera fukt ur dina skor, men även att ge ifrån sig en fräsch doft som gör att dina skor luktar gott varje dag. Dessutom dödar doftkulorna bakterier. Läs mer om doftkulor till skorna här.

  • Trästavar av kamferträ: Kamferträ har en mycket säregen doft som döljer och tar bort dålig lukt i dina skor. Ett bra tips är att beställa flera trästavar som du placerar i dina favoritskor, eller varför inte i skoskåpet? Trästavarna sprider en frisk doft som inte bara neutraliserar dålig lukt, utan även verkar avvisande mot skadeinsekter. Läs mer om våra trästavar av kamferträ här.