Skräddarknuta

Om du har ont eller känner obehag vid leden där lilltån börjar har du med stor sannolikhet drabbats av skräddarknuta. Vid skräddarknuta är det vanligt att det bildas en tydlig utbuktning av leden och en svullnad kring det drabbade området. Du kan avlasta lilltåleden och få stöd med hjälp av en tåspridare.

Det kan också hända att det bildas en förhårdnad på huden vid utsidan av lilltån samt under leden till följd av det ökade trycket mot tån. Det kan förutom rent kosmetiska bekymmer även leda till smärta eller obehag.

Skräddarknuta

Ifall du har drabbats av skräddarknuta kan lilltån börja vinklas inåt mot de andra tårna. I regel brukar de som drabbas av skräddarknuta även samtidigt även ha problem med hallux valgus, men i vissa fall kan skräddarknuta även förekomma enskilt utan andra besvär.

Så uppstår skräddarknuta

Det kan finnas flera anledningar till att man drabbas av skräddarknuta. Ärftlighet kan vara en anledning. Men skräddarknuta kan också uppstå av att exempelvis gå i för trånga skor under lång tid. Precis som tidigare nämnt kan skräddarknuta också uppstå i samband med andra problem så som exempelvis Hallux valgus eller vid nedsjunken hålfot vilket skapar felbelastningar i fötterna.

Varför är skräddarknuta så smärtsamt?

Skräddarknuta kan göra otroligt ont om man har otur. Vid skräddarknuta uppstår det i regel en inflammation i bursan i lilltåleden. Om man inte gör någonting åt smärtan riskerar smärtan att bli värre och värre. Därför är det otroligt viktigt att använda ett skydd i silikon över lilltån direkt när smärtan börjar krypa sig på.

Så förebygger du skräddarknuta

Det finns några enkla knep som du kan använda för att minska smärtan i skräddarknutan. En lika enkel som genialisk lösning är att köpa en tåspridare i silikon som avlastar trycket på lilltån vid skräddarknuta. Vi har flera olika typer av tåskydd som du kan använda för att minska smärtan och förebygga symptomet.

Om du lider av skräddarknuta bör du aldrig använda trånga skor. Se istället till att alltid använda rymliga skor där dina fötter och tår får ordentligt med plats. Trånga och platta skor så som exempelvis sneakers kan förvärra fotproblemen. Om du verkligen vill använda sneakers kan du givetvis göra det emellanåt. Det är alltid viktigt att vid dessa tillfällen förse dina skor med ett par bekväma och avlastande skoinlägg. Sneakers eller andra typer av skor så som arbetsskor tenderar nämligen att ha en allt för platt skosula vilket gör att fotproblemen kommer som ett brev på posten. Ett par mjuka och stabila skoinlägg kan avlasta fötterna och hålfoten vilket i sin tur kan göra att problem så som exempelvis skräddarknuta aldrig uppstår.