Metatarsalgi

Har du ont i framfötterna? Då kan du lida av metatarsalgi. Det är ett vanligt besvär som kan uppstå av allt från överbelastning till dåliga skor. Smärtan sitter då vid trampdynan och det finns olika hjälpmedel och övningar för dig som vill lindra dina besvär. Ett mjukt och stötdämpande framfotsinlägg kan avlasta trycket mot framfoten och ge smärtlindring.

Framfotssmärta kan vara mycket jobbigt, speciellt när den är så kraftig att den påverkar ditt vardagsliv. Se därför till att snabbt börja med avlastning och stärkande övningar för att få bukt med smärtan. Det är viktigt att direkt ta hand om smärtan så att du inte ändrar din gångstil och istället får ont i knän eller höfter på grund av felbelastning.

Varför får man metatarsalgi?

Det vanligaste som orsakar framfotssmärta är överbelastning. Det kan till exempel ske om du står upp mycket under dagarna, går mycket på hårda underlag eller om du löptränar och därmed anstränger fötterna. Du kan även få framfotssmärta om du använder dåliga skor som inte ger dina fötter rätt stöd.

Du kan även få ont i framfoten om du har nedsjunkna fotvalv eller om du är svag i foten. Det är framförallt äldre som drabbas och det är något vanligare hos kvinnor. Generellt sätt kan man dock säga att alla kan drabbas av framfotssmärta och därför är det viktigt att du tar hand om dina fötter.

Det finns många hjälpmedel som kan användas vid metatarsalgi.- Om du har ont i framfoten kan du ha drabbats av metatarsalgi.Symtom på metatarsalgi

Om du lider av metatarsalgi så har du ont i framfoten och smärtan är lokaliserad framför de tre mittersta tårna. Det är också vanligt att smärtan är kombinerad med en värmekänsla i det onda området. Det kan göra ont både i själva foten och under foten vid trampdynan.

Framfotssmärta uppstår när du har belastat framfoten för mycket så att vävnaderna i området har blivit överbelastade. Det kan kännas som om du ”går direkt på benet” eller som att du har en sten under foten, trots att du har skor på dig. Du känner vanligast av smärtan extra mycket mitt i fotsteget när all vikt läggs på framfoten och när du står still och tyngden blir jämnt fördelad. Smärtan kan vara både skarp och molande.

Så behandlas framfotssmärta

Den bästa behandlingen när du har ont i framfoten är att vila. Du bör sitta ner och vila fötterna så att de avlastas. På så sätt får kroppen en chans att läka de överansträngda vävnaderna. Gott om vila är alltid det bästa du kan göra för dina fötter. Se till att dina fötter är helt avslappnade när du vilar dem.

Eftersom det är svårt att sitta ner och vila fötterna dygnet runt, så bör du skydda fötterna så gott du kan på jobbet. Många får lindring av att ha på sig skor med mjuk sula och bra dämpning. Om du har hårda och stela skor bör du därför byta ut dessa när det gör ont i foten. Med nya skor kan du även få en ny belastning av fötterna.

Enkla hemmaövningar för metatarsalgi

Det finns många bra övningar som du själv kan testa om du lider av metatarsalgi. På så sätt kan du försöka lindra smärtan i foten utan att behöva söka vård. Det finns även övningar att göra om du vill förebygga smärta i foten.

Om du har fått en akut, nyuppkommen smärta så bör du göra övningar som främjar blodcirkulationen i foten. När den akuta smärtan har minskat, då är det bra att utföra hemmaövningar som stärker din fot.

Följande övningar är bra vid akut smärta:

  • Spreta med tårna och hålla kvar i några sekunder.
  • Vinkla foten utåt samtidigt som du håller benet rakt.
  • Vinkla fotsulan inåt samtidigt som du håller benet rakt.

 

Alla övningar bör utföras 3-5 gånger per dag. Gör övningarna i 2 set med 20 repetitioner per gång.

Följande övningar är bra vid lindrad smärta:

  • Sträck på tårna. Slappna av i foten och sträck på stortån samtidigt som du böjer ner de andra tårna i några sekunder.
  • Tåböjning med handduk. Placera en handduk under fötterna och arbeta med att dra in den med dina böjda tår. Aktivera hela fötterna så att både fotmusklerna och tårna används.
  • Sätt ner din avslappnade fot i marken med jämn belastning och dra sedan in hålfoten mot hälen utan att tårna böjs.

Alla övningar bör utföras 2-3 gånger per dag. Gör övningarna i 5 set med 5 repetitioner per gång.

Hjälpmedel för dig som lider av metatarsalgi

Det finns många hjälpmedel som kan användas vid metatarsalgi. Ett alternativ är en pelott eller en pelottsula. Om du lägger en pelott i skon så får din framfot och trampdyna stöd vilket minskar trycket på foten. Det är viktigt att placera fotinlägget rätt så att belastningen mot mellanfotsbenets främre del minskar. Med ett nytt belastningsmönster får din fot en chans att vila och läka.

Du kan testa att använda en pelott på egen hand, men många behöver hjälp för att köpa rätt storlek och placera den i rätt position under foten. Testa därför olika placeringar om du inte känner av någon skillnad.

Det finns även ett avlastande skydd för trampdynan som du trär över foten. Det är ett slags elastiskt skydd som har stötdämpande egenskaper för trampdynan. Hjälpmedlet är enkelt att använda och lindrar din smärta när du går och står på foten. Ett exempel på ett sådant skydd är vårat hjälpmedel vid metatarsalgi.

Då ska du söka vård

Om du har smärta i framfoten som inte går över av vila, då kan det vara läge att söka vård. Du bör dock själv testa att vila, avlasta och byta skor innan du söker vård. Om du inte blir hjälp av det, då bör du vända dig till en ortoped eller fysioterapeut som arbetar med fotskador.

Långvariga besvär kan behöva extra hjälp för att läka ut. Du kan till exempel bli hjälpt av fysioterapi och övningar som hjälper dig att stärka upp fotens muskler. Många blir också hjälpta av att använda skoinlägg och bättre skor. Om du söker vård så kan du få hjälp att införskaffa ortopediska skoinlägg eller specialgjutna skoinlägg som passar din fot perfekt.

Testa nya skor vid metatarsalgi

Vid alla sorters fotsmärta kan det vara bra att se över vilka skor du använder. Stela, ostabila och trånga skor kan nämligen vara grundorsaken till olika sorters fotsmärta. Ett byte av skor kan vara ett sätt att snabbt lindra fotsmärta.

Om du har drabbats av metatarsalgi på grund av överansträngning så bör du direkt se över dina skor. Ett exempel är om du arbetar på hårda butiksgolv. Då behöver du skor med bra dämpning som skyddar dina fötter. Vid framfotssmärta behöver du breda skor som har en mjuk, rundad sula där fötterna får gott om utrymme.