Skofett

Om du äger ett par skor i läder, mocka, suede och/eller nubuck är det viktigt att använda skofett för att fetta in materialet med jämna mellanrum. Det bör du göra för att dels öka livslängden på dina skor, men även för att öka och förbättra de skyddande egenskaperna som lädermaterialet redan har. När man fettar in skorna med ett lämpligt skovax eller en fetare skokräm förbättras både utseende, skydd, livslängd och komfort i din sko därför är det väldigt viktigt att fetta in skorna med jämna mellanrum.

Därför behöver du använda skofett

Skor i diverse typer av läder är väldigt stilrena och passar till de flesta tillfällen. Till skillnad från skor i textil så krävs det en annan typ av omvårdnad då läder är ett levande material. Precis som människans hud behöver även läder rengöras och återfuktas för att upprätthålla maximal funktion och glans. Tar du inte hand om dina skor är risken stor att skorna att bli torra och spruckna samt att de tappar sin färg och glans. Även skornas kvalitet och funktion drabbas. Ett par uttorkade läderskor har inte förmågan att avvisa fukt och smuts i samma utsträckning och man upplever att skorna inte bara ser trista ut, utan även att de funktionerar och känns dåligt. Slutligen kommer livslängden på skon att förkortas avsevärt på dina skor om de inte fettas in med ett passande skofett.

- Genom att smörja in skorna med skofett ökar livslängden på dina läderskor. 


Vad är skofett?

Skofett är egentligen ett samlingsnamn för olika typer av produkter du kan använda för att fetta in dina läderskor. Olika typer av krämer och vax benämns ibland helt enkelt som "skofett". Skofett är ofta tillverkat av olika typer av oljor och andra feta ämnen i syfte att ge dina läderskor en mjuk och smidig textur. Risken är stor att dina läderskor torkar ut och spricker om du inte regelbundet smörjer in dina skor med skofett.

Vad för typ av skofett bör användas?

Det finns några olika sätt att fetta in skorna på. Ett sätt är att använda en lämplig skokräm som i de flesta fall räcker i syfte att ge den näring, färg och fett som läderskor behöver. De flesta skokrämer ger även en impregnering till viss grad men optimalt för skydd mot väte är att använda sig av en produkt exklusivt ämnat åt det. Dessutom kommer livslängden öka avsevärt när krämen appliceras. 

En annan typ av lämpligt skofett är skovax. Du får inte samma näring och färg som en skokräm ger men de hårda vaxerna bidrar till en ännu mer skyddande lager som fettar in dina skor i högre grad. Användningen av skovax ger dina skor ett bättre skydd mot väta och mindre stötar samt skråmor än vad skokräm gör. Vid korrekt användning av skofettet får du dessutom en fantastiskt puts på skorna.

Smörja in läderskor - hur ofta?

Om du vill öka livslängden på dina läderskor bör du se till att smörja in dina läderskor med jämna mellanrum. Det är svårt att exakt uppge hur ofta du bör smörja in dina skor med skofett eftersom det varierar från lädertyp och hur ofta du använder skorna. Men en tumregel är att du åtminstone ska smörja in dina läderskor med fett 2-3 gånger per år. Det viktigaste är att du noggrant tittar och känner på dina skor. Om de känns torra eller om du ser att skorna behöver behandlas en extra gång med skofett, är det bara att smörja. Hellre en gång för mycket än en gång för lite!