Skovax

Att använda ett riktigt bra skovax är essentiellt när man pratar om en komplett skovård. Användning utav skovax, eller skofett som det ibland också kallas för, skapar inte bara en fantastiskt glans till dina skor, utan det skapar även en skyddande vax-barriär som kommer naturligt avvisa vatten, skydda mot lättare skrapningar och andra tråkiga märken. Vax ger dock inte den näring och vård som läder behöver vilket många misstar sig för, utan då ska man istället använda sig utav en bra skokräm.

Skovax skiljer sig från skokräm

När det diskuteras skovård är det lätt hänt att de två olika orden skovax och skokräm blandas ihop. Vissa hävdar också att skovax och skokräm är två olika ord för samma typ av produkt - men det stämmer inte alls. För bäst resultat ska du inkludera båda dessa produkter i din skovårdsrutin. Trots att skovaxet och skokrämen har vissa likheter finns det fundamentala skillnader mellan dem. En skokräm är oftast mjukare till konsistensen och innehåller inte lika mycket hårda vaxer som ett skovax gör. Skovaxet är tillskillnad från krämen färgfri och ett skovax kan användas på alla skotyper och färger.  

Skovax innehåller en högre koncentration av hårda vaxer och saknar generellt egenskaper såsom att ge ny färg och näring till skorna, vad det dock bidrar till är att tack vare koncentrationen av hårda vaxer så hjälper det till för att få den riktigt fina putsen på sina skor. Om du polerar dina skor med skovax får du en puts och glans som inte kan jämföras med skokräm, dessutom bildas det en skyddande barriär av vaxet och detta kan skydda din sko mot vissa stötar och märken.

Skovax - Smörj in dina skor med skovax för att öka livslängden på lädret.- Du använder ett skovax till dina skor för att ge glans och extra finish till skornas läder.


Hur använder jag skovax för bästa resultat?

För optimalt resultat bör du inte använda skovax som det enda uteslutande verktyget i din skovårdsrutin. Skovax används primärt inte som ett sätt att rengöra skorna, utan snarare för att skydda och förhöja glansen i skornas läder.

Efter att du har följt våra instruktioner för hur man använder skokräm, bör skon vara redo för applicering utav skovax. Se till att din sko är torr när du med hjälp av en tygtrasa eller lämplig skoborste fördelar ett jämt lager vax på din sko, borsta sedan in det i cirkulära rörelser och ta gärna mer än ett lager. Tänk på att inte applicera mer än maximalt tre lager. Det som då kan hända är att när vaxet torkar på ställen där skon “rynkar” sig vid användning, bildas vita avlagringar av vaxet.

När du har applicerat önskad mängd vax är det bara att borsta av med en lämplig och mjuk borste. Tänk på att det krävs lite mer energi att uppnå den fina putsen när du har applicerat vax jämfört med skokräm. Däremot blir resultatet mycket skinande. Det är inte nödvändigt att använda skovax vid varje skovårdrutin - men beroende på hur ofta dina skor används, kan det vara bra att ge skon det extra varannan eller var tredje gång. 

Vilken typ av skovax ska jag använda?

Du kommer att uppnå ungefär samma resultat oberoende på vilket märke du använder för ditt skovax då de flesta skovax är likvärdiga utan några direkt särskiljande egenskaper. Vissa vax är dock anpassade för olika färger och det är därför viktigt att få tag på något som matchar din sko. I hänseende till hur många olika nyanser utav läder, mocka, nubuck och suede det finns kan det vara svårt att hitta något som passar den exakta  färgen för dina skor. Vi rekommenderar därför att du går en nyans ljusare när du köper skovax och är osäker på färgen. Alternativt går det bra med ett neutralt skovax som inte ger något färg alls.