Skokräm

Ett inköp av ett par nya skor motiveras inte sällan av hur snygga de ser ut i butikshyllan, när de är sådär nya, fräscha och riktigt snygga. Efter ett tag försvinner dessvärre den här härliga känslan. Skorna används utomhus och blir naturligtvis slitna och smutsiga, vilket ganska snabbt leder till att skorna känns trista och inte lika roliga att bära. Att regelbundet utföra skovård för att skydda dina skor är det bästa du kan göra om du vill att de ska hålla sig  fräscha under en långt tid. Genom att smörja in dina skor med skokräm kan du förlänga livstiden på skorna med flera år..

Skokrämer ger dina skor den näring och vård de behöver för att upprätthålla en fantastisk glans. Om du föredrar läderskor och önskar vårda lädret lite extra, gör du det optimalt med en fetare kräm såsom med ett skovax eller ett skofett som det ibland också kallas för. Skokrämer och skovax används till skor i material läder, mocka, nubuck. Våra skokrämer impregnerar till viss del din sko men för optimalt skydd mot väta ska en separat impregneringsspray användas.

Tre anledningar till att använda skokräm

Det kan vara lätt att glömma bort att behandla skorna på ett korrekt sätt. Det du inte får glömma är att precis som människans hud behöver lädret rengöras och återfuktas för att det ska må bra. Här kommer därför tre anledningar till varför det är viktigt med skokräm, vilket gör det enkelt att komma ihåg att smörja in skorna med skokräm framöver.

1. Skokräm bibehåller lädrets egenskaper:
Skokräm bibehåller, eller i bästa fall till och med förbättrar komforten i dina skor. Lädret på dina skor kan med tiden hårdna eller spricka av flera olika anledningar. Genom att smörja in skorna med skokräm återfuktas lädret och bibehåller sin mjuka flexibilitet. Styvt läder kan bli nötande och skapa sprickor i skorna vilka med tiden tenderar att släppa in fukt. En skokräm minskar risken för att lädret spricker. Genom att konsekvent smörja skorna med skokräm blir lädret över tid mjukt och smidigt samt mer formbart för dina fötter.

2. Skokräm förbättrar lädrets utseende. 
Skokräm kommer att förbättra utseendet på dina skor och lämna en härlig mild glans. Läderskor och stövlar kan dessvärre ta ganska mycket stryk av flera olika anledningar. Allt ifrån regniga och våta höstkvällar till soliga och torra sommardagar gör att lädret får mycket belastning. En bra skokräm håller lädrets fuktnivå balanserad och får lädret att se friskt ut. Om du använder en skokräm som innehåller pigment och vax kommer du också att föryngra blekta färger och återigen ta fram den där fräscha och attraktiva känslan av att skorna är nya.

3. Skokräm skyddar skorna. 
Skokräm ger dina läderskor ett väldigt bra skydd. Skor får av naturliga anledningar smällar, stötar och blir skrapade mot asfalt och trottoarer varje dag. Naturligtvis kommer inte en skokräm skydda mot allt det där som en magisk barriär, men en bra skokräm har precis tillräckligt med vax för att hjälpa till att skydda lädret mot lättare stötar, skråmor eller repor.

- Att använda skokräm är viktigare än du tror för att förlänga livstiden på dina favoritskor.


Så använder du skokräm

Innan du applicerar skokräm är det viktigt att ordentligt rengöra skon. Avlägsna skosnörena och borsta sedan av smuts och damm med en bra borste. Är dina läderskor väldigt smutsiga kan det vara bättre att fukta en trasa med ett rengöringsspray ämnat för läder, alternativt kan du fukta med vatten med det är viktigt att låta lädret torka innan du fortsätter.

Fortsätt därefter med att fräscha upp lädret genom att applicera en liten mängd skokräm på en mjuk duk och putsa på i cirkelrörelser. På torra och slitna ställen får du använda lite mer kräm. Låt skorna torka några minuter för att sedan påbörja den huvudsakliga appliceringen av skokräm.

Använd en färg som matchar skorna, helst något ljusare än lädret så att inte skorna får en för mörk ton. Det får givetvis också att använda neutral färg. Testa på en liten yta först för att kunna se hur slutresultatet på hela skon kommer att se ut. Använd sen en putsduk eller skoborste för att applicera skokrämen på skorna. Slutligen gnuggar du snabbt med en mjuk torr duk för att få en fin glans. Vill man uppnå den här bländande putsen som till och med håller för militära visitationer tipsar vi om att slutligen doppa en mjuk trasa i lite vatten och jämnt fördela dropparna på skon. Ta sist, men inte minst, ett par nylonstrumpor eller något annat mjukt nylonmaterial och putsa ordentligt i små cirklar över hela skon.

Historian om skokräm

Sedan medeltiden användes dubbin, en vaxliknande produkt, för att mjuka upp läder och göra lädret vattentätt. Den tillverkades av naturligt vax, olja, natriumkarbonat och talg. När läder med en hög naturlig faner blev populärt på 1700-talet blev det viktigt med en högglansig yta, särskilt på skor och stövlar. I de flesta fall användes hemmagjorda putsmedel för att ge denna finish, ofta med lanolin eller bivax som bas. I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet fanns det många olika former av skokrämer, men de kallades sällan för skokrämer. Istället kallades de ofta för "blacking", särskilt när de blandades med kimrök, eller så kallades det fortfarande för dubbin. Man har alltså genom historien försökt hitta sätt att skydda och vårda lädret för att förbättra kvalitet och användning. I modern tid har det blivit populärt med en härlig glans och för att möta upp efterfrågan utvecklade man skokräm och skovax som ger en glansig yta.