Skoimpregnering

Genom en skoimpregnering kan du enkelt skydda dina skor från väta, smuts och slitage. Genom att impregnera skorna håller de längre, samtidigt som också komforten i skon bibehålls. Dessutom ser materialet på skorna bättre och fräschare ut i både färg och form efter en ordentlig skoimpregnering.

Skovårdsprodukter så som skokräm eller skovax ger till viss del en impregnerande effekt till dina skor. Men för att uppnå maximalt resultat bör produkterna få samverka ihop. Genom att först rengöra skorna, sedan använda ett skofett och därefter sist men inte minst impregnera skorna, ger du dina skor bästa möjliga förutsättningar för att hålla. Med våra impregneringsspray kan du dels impregnera skor, men du kan likväl också impregnera kläder eller annan utrustning.

Hur ofta bör jag impregnera mina skor?

Vi rekommenderar att du impregnerar skorna med jämna mellanrum för att fräscha upp det befintliga skyddet. När du promenerar utsätts dina skor för böjande och töjande rörelser, vilket med tiden sliter bort det vattentäta skiktet på skon. Med tiden minskar således effekten av det vattentäta på vissa ställen. Man bör komma ihåg att impregneringen endast lägger en ytlig hinna på skons yttersta skikt. Därför rekommenderar vi en regelbunden vattentätning av genom skoimpregnering. Detta är särskilt viktigt under blöta höst och vinterdagar.

Om dina skor har utsatts för en kraftig regnskur eller vått slask, bör du impregnera om dina skor omedelbart efter torkning. Samma logik gäller om du vill impregnera väskor eller kläder. En regelbunden impregnering när utrustningen utsätts för mycket väta gör att både skor och kläder håller längre.

Skoimpregnering med impregneringsspray.

- Genom att impregnera skorna håller de längre. En skoimpregnering är enkel att utföra hemma.


Varför är skoimpregnering viktigt?

Det kan sammanfattas kortfattat: Det är mycket viktigt att impregnera skorna eftersom vattentätning av skor är den absolut viktigaste åtgärden du kan göra för att hålla dina skor i gott skick. Genom att skydda skorna med en impregnering håller de längre. Speciellt på hösten och vintern eller under regniga dagar.

Du bör impregnera alla öppenporiga, fina skoläder, t.ex. mocka (mocka- och nubuckläder), som av naturliga skäl är särskilt känsliga för fukt och smuts. Skoläder impregneras vanligtvis i garverier. Detta är dock inte fallet hos alla tillverkare, därför är det viktigt att impregnera själv. Vattentätningen gör inte bara skons övermaterial vattenavvisande. Det finns också positiva bieffekter: Inte bara fukt, utan även smuts förhindras att tränga in. En annan positiv bieffekt är att vattentätningen bevarar färgen och förlänger skornas hållbarhet.

Impregneringsmetod för bäst resultat

Vill du veta mer om hur man impregnerar skor? Det är väldigt enkelt, speciellt om du använder en riktigt bra produkt så som ett impregneringsspray eller ett impregneringsskum som är speciellt anpassat för att impregnera skor. Följ stegen nedan - och din impregnering kommer gå galant! Oavsett om du vill impregnera läderskor, textilskor eller andra typer av skor.

  1. Avlägsna smuts och damm helt från skorna och låt dem torka för att garantera att de blir helt vattentäta.

  2. Spraya skorna med ett impregneringsspray så jämnt som möjligt på ett avstånd av 20-30 centimeter.

  3. Se till att inte bara spraya lädret och/eller tyget utan även sömmar, kanter och snören.

  4. Upprepa proceduren två till tre gånger. Tänk på att flera tunna lager tätar bättre än ett tjockt lager.

  5.  Efteråt ska skorna hinna torka helt och hållet igen, innan de används.