Illaluktande fötter

Problem med illaluktande fötter drabbar de allra flesta med jämna mellanrum. Speciellt vanligt är det under den sena våren eller under sommaren, då den varmare temperaturen i luften gör att fötterna fötterna kan bli fuktiga i varma och trånga skor. Illaluktande fötter beror oftast helt enkelt på fotsvett

Fotsvetten i sig luktar egentligen inte dåligt från början. Men med tiden börjar det bildas bakterier i fotsvetten som kan ge både illaluktande fötter och illaluktande skor.  

Därför får du illaluktande fötter

Ja, varför börjar egentligen fötterna lukta illa? Speciellt eftersom svetten i sig inte har någon doft när den tränger ut ur fötternas svettkörtlar. Trots att fötterna har cirka 250,000 svettkörtlar på varje fot som producerar fotsvett, är det alltså inte fotsvetten i sig som är boven i dramat när det kommer till illaluktande fötter. Vi människor svettas väldigt mycket om fötterna. En vanlig dag kan vi svettas mellan en halv till en hel deciliter fotsvett. Om svetten inte kan avdunsta, sätter den sig i strumpor och skor.

Fotsvetten har ändå en väldigt stor del i att fötterna luktar dåligt. Det är nämligen värmen i skorna eller strumporna, samt fukten från fotsvetten från fötterna, som ihop gör att bakterier trivs och frodas. Bakterierna börjar relativt snabbt att växa till sig - och snart framträder den där karakteristiska unkna, dåliga och sura lukten från fötterna.

- Illaluktande fötter kan vara ett stort vardagsproblem. Se till att hålla dina fötter torra, fräscha och luktfria.

Därför får du illaluktande fötter: 

  1. Du svettas upp mot en deciliter om fötterna varje dag 
  2. Den fuktiga fotsvetten fastnar i strumpor och skor
  3. Det bildas bakterier som fastnar på fötterna
  4. Bakterierna resulterar i sin tur illaluktande fötter

Så slipper du illaluktande fötter

Det finns några enkla knep att ta till för att slippa dålig lukt från fötterna. Som du säkert redan har räknat ut om du har läst ovanstående stycken i texten handlar det i mångt och mycket om att försöka hålla skor, strumpor och fötter så rena och torra som möjligt . Om bakterierna inte får möjlighet att frodas,  kommer de heller inte att ha en möjlighet att växa och i förläggningen inte heller börja lukta illa. 

Se till att skor, strumpor och fötter är torra

Den stora boven i dramat när det kommer till fötter som luktar illa är faktiskt inte fötterna i sig, utan snarare otvättade strumpor och blöta skor. Speciellt vanligt är det att idrottsstrumpor och löparskor börjar lukta riktigt illa, just på grund av att de är svåra att hålla torra. Se därför till att byta strumpor varje dag, eller ännu hellre flera gånger om dagen om du har möjlighet. Så fort strumporna känns fuktiga är det nödvändigt att byta dem.

Se också till att vädra skorna regelbundet. Fuktiga skor kommer garanterat börja lukta dåligt förr eller senare, vilket naturligtvis också kommer resultera i illaluktande fötter.

Tvätta fötterna

Ett tips som är lika enkelt som självklart. Genom att se till att fötterna är rena och fräscha varje dag, slipper du oroa dig för dålig fotdoft. Se till att verkligen skrubba fötterna ordentligt när du duschar. Många är noggranna med att schamponera håret och tvätta resten av kroppen ordentligt med två, men tenderar att glömma bort fötterna. Annars kan du också unna dig ett riktigt härligt fotbad, som inte bara dödar inte bara bakterierna på dina fötter. Ett fotbad kan också hjälpa dig att slappna av efter en lång dag i trånga skor.


Hjälpmedel som motverkar illaluktande fötter

  • Skosulor mot fotsvett: Dessa smarta sulor innehåller aktivt kol, vilket gör att dålig lukt i dina skor försvinner. Det är just det aktiva kolet som gör att dålig lukt och bakterier försvinner från skorna - och när inte skorna längre luktar dåligt, kommer inte dina strumpor göra det. Det leder till att även fötterna håller sig fräscha längre och du slipper illaluktande fötter. Läs mer om skosulor mot fotsvett här.

  • Deodorant mot illaluktande fötter: Tvätta dina fötter med tvål och vatten och torka dem torra. Massera sedan in en fotdeodorant mot illaluktande fötter ordentligt. Du kommer uppleva att dina fötter luktar fräscht, producerar mindre svett och känns mjuka och behagliga hela dagen. Läs mer om deodorant mot fotsvett här.

  • Fotspray som fräschar upp fötterna:En fotspray tar effektivt bort dålig lukt genom att den förhindrar överdriven svettproduktion och dödar bakterier på fötterna som tenderar att börja lukta illa . Dessutom innehåller den ämnen som förebygger fotsvamp. Spraya dina fötter dagligen med fotdeo för att förhindra dålig lukt och överdriven fotsvett. Läs mer om fotsprayen för fötterna här.