Plattfot

Begreppet plattfot betyder att foten är platt mot marken när du står upp. Det kan vara smärtsamt och när plattfot uppstår behöver du i regel använda ett skoinlägg som avlastar och ger stöd åt foten. Risken är annars stor att problem och smärta blir värre med tiden. En annan benämning för plattfot är den mer ortopediskt korrekta termen pronation.

Om du har en fotnedsättning som är helt platt mot marken är du med största sannolikhet plattfotad. Det kan med tiden ge smärta och besvär, speciellt om du står eller går mycket under dagarna. Ett tips för att minska risken för detta är att använda ett hålfotsinlägg.

Plattfot

Begreppet plattfot betyder att foten är platt mot marken när du står upp. Det uppstår när foten är nedsjunken istället för som normalt, ha ett fungerande fotvalv. Fotvalvets funktion är att ge en naturlig stötabsorption när du står eller går. Om du tar ett avtryck av dina fötter och du i princip kan se hela din fotsula i avtrycket, vet du att du är plattfotad. Vissa föds plattfotade medan det för andra kommer med åren. När fotvalvet kollapsar och du får plattfot följer oftas en överpronation med på köpet. Pronation betyder att foten rullar inåt och utsätter ankeln och benen för en överdriven belastning. Fotvalvets allt för låga ställning gör nämligen att belastningen läggs mer på fotens insida när du går. Därmed skapas en felställning för foten.

Plattfot kan ge besvär

Lyckligtvis ger plattfot inte alltid allvarliga besvär. Du kan dock få få ont under foten och i hälen vid överbelastning. Om du får ont under foten kan du behöva använda ett par hålfotsinlägg för att korrigera din fotnedsättning. Obehandlad plattfot kan också ge smärtor i benhinnor, knän och rygg. Om du står eller går mycket under dagarna kan smärtan förvärras väsentligt, särskilt om underlaget är hårt och du använder dåligt dämpande skor.

Plattfot kan förvärras av faktorer som ålder, övervikt eller graviditet. Men genom att använda ett bra skoinlägg med stöd för hålfoten minskar du ofta besvären väldigt enkelt.

Lider du av plattfot? Ett riktigt bra skoinlägg kan hjälpa dig till en korrekt fotnedsättning.- Om dina fötter har ett nedsjunket fotvalv har du troligen en så kallad plattfot. Ett riktigt bra skoinlägg kan korrigera fotnedsättningen.


Så behandlar du plattfot

Om du är plattfotad är det viktigt att använda en avlastande inläggssula eller ett hålfotsstöd. Dels kan ett skoinlägg minska smärta i fötter, anklar, knän och rygg. Dessutom kan ett hålfotsstöd mot plattfot även ge dig bättre hållning. Det finns en mängd olika skoinlägg i flera varianter mot plattfot. Ovan kan du beställa skoinlägg mot plattfot.

Skoinlägg för plattfot

Genom att använda ett par skoinlägg för plattfot kan du avlasta foten och fotleden. En skosula positionerar din fotställning till ett normalläge, vilket ger ett korrekt steg. Skoinlägg för plattfot kan användas i alla typer av skor. Oavsett om du vill använda skosulorna i arbetsskorna, vardagsskorna, löparskorna eller i dina festskor har vi sulor för dig.

Skosulor för idrott vid plattfot

Vid idrott och löpning ökar belastningen på dina fötter markant otroligt mycket. Faktum är att man räknar med en ökad belastning på fötter och ben med ungefär 5-6 gånger kroppsvikten. Det betyder att en tjej som väger omkring 60 kilo belastar sina fötter med ungefär 300 kilo, per steg. Personer som är plattfotade tenderar att få väldigt ont i och under fötterna vid löpning och idrottande. Eftersom den naturligt dämpande pronationen under fötterna inte existerar hos en person med plattfot behövs i regel ett par mjuka och stötdämpande skoskulor. VI har flera olika modeller av sulor för plattfot.