Torra fötter

Låt oss prata om ett alltmer förekommande problem för folk, nämligen torra fötter. Det finns flera olika anledningar till att man drabbas av torra fötter och låter man det gå alltför länge kan dina torra fötter leda till obehag och i värsta fall hälsprickor eller sprickor på fötterna.

Det går som tur var att förebygga problemet med torra fötter genom att generellt bibehålla en bra fothygien där det som ofta rekommenderas är att smörja fötterna regelbundet med en bra och återfuktande fotkräm.

Varför blir våra fötter torra? 

Det grundläggande problemet är oftast att huden på dina fötter har för lite fukt vilket innebär att den snabbt förlorar sin mjukhet och spänst. Lägg till belastning och friktion och du har problem som förhårdnader och annat. En del utav oss har lättare för att drabbas av torr hud än andra. Allt från sjukdomar och ärftliga faktorer ligger bakom detta. Dessutom kan torra fötter vara relaterat till diabetes och psoriasis. De flesta människor kan dock få bukt med problemet genom att smörja in sina fötter ordentligt.

Vissa orsaker till torra fötter:

  • För mycket varm vatten och uttorkande tvål
  • Ärftlighet i kombination med olika hudtyper
  • Skrubbning och filning av fötterna alltför ofta
  • Skodesign (öppen häl tex)
  • Dålig användning av tillräckligt bra fotsalva

Utöver de orsaker som vi redan har tagit upp kan vädret faktiskt vara en anledning till dina torra fötter. I och med låg fuktighet under framför allt sommaren och de kyliga vintrarna så kan detta leda upp till att du får torra fötter. I och med den torra luften kan fötter som redan är torra och har tjock hud bli ännu torrare vilket så småningom kan leda till sprickor och annat.

Det finns flera olika anledningar till att man drabbas av torra fötter och låter man det gå alltför länge kan dina torra fötter leda till obehag och i värsta fall sprickor.

- Känns dina fötter torra och frasiga? En bra mjukgörande och återfuktande fotkräm kan göra underverk för dina torra fötter. 


Vem drabbas av torra fötter?

Precis som vi tog med i listan ovan så kan det vara ärftliga faktorer som ligger bakom dina torra fötter. Du har då alltså lättare för att drabbas av torr hud jämför med andra. I mindre vanliga fall är det sjukdomar som psoriasis eller diabetes som ligger bakom. Men i det flesta fall rör det sig om att man inte smörjer sina fötter ordentligt eller överanvändning av tvål.

Hur förebygger jag torra fötter?

Så länge du inte redan har fått hälsprickor och annat så går det att förebygga torra fötter genom att vara medveten om symtom och din egen fothygien och fotvård. Om du använder en viss tvål där hemma som du vet lätt kan torka ut huden, var noga med att inte använda samma tvål alltför frekvent.

En del tror tyvärr att man kan förebygga eller förbättra torra fötter genom att fila bort hud och sprickor. Detta leder tyvärr ofta till att problemet förvärras och kan enkelt irritera huden.

Det blir alltså för mycket friktion genom att du filar vilket kroppen kan svara på genom att bygga upp än mer hud. Du blir då lämnad kvar med förhårdnader och sprickor vilket bara blir eländigt.

Ett tips är att du fuktar huden innan du börjar med någon typ av fotvård, så som att fila huden.

Hur behandlar man torra fötter?

Se till att du ordentligt smörjer in dina fötter med en fotkräm som faktiskt är avsedd för torra fötter och eventuella hälsprickor och som ett resultat ger fukt och har en mjukgörande effekt.

Ett hett tips är att du även ”stänger in” fukten från krämen i huden med hjälp av vaselin eller annan liknande fuktighetskräm. Detta kommer att öka absorberingsförmågan av produkten och hjälper till att hålla fukten kvar inuti huden.

Hjälpmedel & produkter

Fotbad! Börja med att mjuka upp dina fötter där du tar ett fotbad på 20 – 30 minuter med en vattentemperatur på ca 40 grader. Du kan använda enkel antibakteriell lösning i fotbadsvattnet. Detta ser till att ta kål på dålig lukt, fotsvamp och annat obehag. Sedan ser du till att rengöra dina fötter ordentligt så att de blir mjuka och rena.

I och med det varma vattnet och dess verkan på dina fötter kommer det att släppa på eventuella spänningar i dina fötter eller ömheten i trötta fötter.

Fotfil eller fotskrubb

När du väl har tagit ett fotbad och du känner att dina fötter är redo – ta och behandla med fotfil eller fotskrubb. Det är viktigt att du har koll på att efter ett fotbad så är din hud flera gånger mjukare än innan du tog ditt bad och på så vis mycket känsligare.

Vi rekommenderar därför att du är varsam om dina fötter när du använder fotfilen och att du inte filar för mycket. Detta kan i värsta fall ha motsatt effekt och du kan då uppleva smärta i dina fötter.

Återfukta huden

Du kan enkelt smörja in dina fötter med en mjukgörande fotkräm som har återfuktande egenskaper. Ett tips är att du väljer en kräm som har en rikare konsistens då huden på våra fötter ofta är tjockare jämfört med hud på övriga kroppen.

När du applicerar fotkrämen på dina fötter så se till att du försiktigt masserar in fötterna vilket sätter fart på blodcirkulationen och släpper eventuella spänningar i fötterna.

Är det så att du dras med fotsprickor eller liknande besvär så rekommenderas att du behandlar dessa områden på foten mer specifikt. Detta gör du genom att använda en speciell fotkräm för just detta ändamål.

När bör du söka vård?

Om du har problem med torra fötter och du börjar drabbas av fotsvamp eller nagelsvamp eller liknande och du bara känner att all typ av behandling du kan göra i hemmet inte hjälper kan det vara dags att söka professionell vård.

Det kan hända att du behöver använda dig av något receptbelagt läkemedel. Dock skall du alltid kolla detta med din läkare eller annan vårdpersonal.

Tänk även på att du bör söka vård om du har ett barn under en viss ålder där du misstänker fotsvamp eller liknande. Har du diabetes och drabbats av torra fötter som inte vill gå bort eller där du utvecklat fotsvamp, ja då är det även läge att söka vård.

Slutligen

När du behandlar torra fötter, se till att du använder dig av högkvalitativa produkter som har riktiga, verksamma ingredienser och se till att du får in en god rutin med att smörja dina fötter. Det är de små sakerna som på längre sikt kan leda till underverk.

Kämpa på och lycka till!