Plantar fasciit

Minska smärta i hälen vid plantar fasciit med ett stötdämpande skoinlägg för hälen. Plantar fasciit kan vara mycket smärtsamt och är en av de vanligaste orsakerna till att ha ont i hälen. Det uppstår i regel när den stora senan längst med fotens undersida har skadats eller blivit inflammerad. 


Plantar fasciit

Plantar fasciit är ett fotproblem som brukar arta sig som en smärta i hälen. Ofta härstammar problemet av en skada eller inflammatorisk process på plantar fasciit-senan eller fotvalvssenan som löper längst fotens undersida. Symptomet brukar också kallas för hälsporre och du känner i regel av smärtan på morgonen när du har sovit eller efter en stunds vila. Plantar fasciit brukar arta sig som en smärta vid området strax framför hälen och för att minska smärtan kan du använda dig av ett par mjuka och behagliga hälinlägg i dina skor.

Symptom vid plantar fasciit

Den som har drabbats av Plantar fasciit får i regel väldigt ont i, under och kring hälen. Smärtan brukar vara tydligast precis under hälen, vid hälbenet, eller strax framför hälen där hälsenan fäster i hälbenet.

I stående position hamnar mer än halva kroppsvikten på hälarna och därför tenderar plantar fasciit göra extra ont när du står upp eller när du försöker promenera. I viloläge kan symptomen i det närmsta försvinna medan det smärtar väldigt mycket direkt när du belastar foten. Plantar fasciit kan drabba båda dina fötter på en och samma gång. Men det vanligaste är att man bara får ont i ena hälen.

Under morgonen efter en natts vila är foten som stelast. Därför kan smärtan från plantar fasciit vara som störst på morgonen. Efter någon timme när blodcirkulationen kommer igång kan foten kännas bättre. Många som drabbas av plantar fasciit börjar justera fotnedsättningen genom att gå på tå eller genom att gå mer på utsidan av foten för att på så sätt minska påfrestningen vid hälarna. Detta är dock inte att föredra då kan leda till andra smärtsamma besvär. Därför är det bättre att ta tag i problemet direkt genom att beställa ett mjukt och stötdämpande hälinlägg eller liknande för att minska smärtan från plantar fasciit.

Förebygg hälsmärta från plantar fasciit

Det finns olika grader på smärtan från plantar fasciit beroende på stor skada som har skett eller hur länge överbelastningen av plantar fasciit-senan och hälen har pågått. Symtomen kan variera kraftigt mellan olika personer. Vissa kan ha mindre problem och exempelvis uppleva ett lättare obehag efter en långpromenad, medan andra knappt kan stödja på hälen i när de ställer sig upp.

Genom att använda ett mjukt och stötdämpande skoinlägg med fotvalvsstöd för hålfoten kan du förebygga att få ont i hälen eller att drabbas av plantar fasciit. Långa dagar i platta skor kan skada fötterna på sikt. Därför är det viktigt att du som står eller går mycket under arbetstid eller fritid använder ett par mjuka skoinlägg i dina skor. Att ha ont i hälen begränsar vardagslivet

När man har ont i fötterna blir vardagslivet svårare. 

Sysslor som i normala fall är enkla och självklara att utföra kan förvandlas till omöjliga projekt. Att bara promenera bort till affären för att handla eller att gå upp för en trappa kan kännas omöjligt.

Genom att ge avlastning till hälen får hälen lugn och ro så att skadan kan läka. Att avlasta plantar fasciit kan du antingen göra med hjälp av ett mjukt hälinlägg eller ett par mjuka skoinlägg. Du kan också tejpa foten för att ge extra stöd. Ett tips är att stretcha foten under natten medan du sover för att hälsmärtan ska försvinna snabbare.