Löparstrumpor

Det finns framförallt två saker som är viktiga att tänka på som löpare. Nämligen att välja rätt skor och att använda ett par riktigt bra löparstrumpor. Ett par ordentliga löparstumpor förbättrar inte bara dina prestationer, de kan samtidigt även bidra till att hålla dina fötter friska och göra att du orkar ta den där sista kilometern i löparspåret. 

Löparstrumpor

En fot består av 28 ben, 56 leder, 38 muskler och fler än 100 ligament. Tillsammans ger dessa foten sin fantastiska förmåga att bära vikt och ta emot stötar. En person som väger 70 kg och promenerar 12 km per dag belastar foten med sammanlagt 700 ton i varje fot vilket är lika mycket som 15 fullastade långtradare.

Vid löpning ökas vikten med 500-600 procent och belastningen med motsvarande siffra. Detta blir en enorm belastning på varje fot och man kan med dessa siffror förstå att varje löpare gör allt för att hjälpa sina ben och fötter att klara av påfrestningen som en längre eller kortare löprunda ger. Dina fötter har 250 000 svettkörtlar under vardera fot. Dessa hjälper fötterna att reglera kroppstemperaturen och är en naturlig del av kroppens termostat. Fötterna är en av de kroppsdelar som svettas mest. De kan producera upp till 0.75 dl svett per dygn och ännu mer vid värme och ansträngning. Med dessa fakta om fotens belastning och om fötternas förmåga att producera svett förstår man att det är nödvändigt att bära ett par bra och avlastande löparstrumpor eller ännu hellre ett par kompressionsstrumpor vid löpning och annan aktivitet som belastar fötter och vader.

Vad är löparstrumpor och kompressionsstrumpor?

Löparstrumpor är ett par stödstrumpor som är tillverkade i ett kompressionsmaterial som stramar åt om benet och vaderna samt minskar friktion och samtidigt hjälper till att hålla fötterna torra. De är anatomiskt utformade och ofta höger och vänstermärkta för att passa din fot perfekt genom en tajt passform och för att inte vecka sig. Löparstrumpor och kompressionsstrumpor är ofta mer storleksanpassade än vanliga vardagsstrumpor. De har en förstärkt häl och trampdyna samt är tunna över fotryggen. Allt för en perfekt passform så du ska slippa skav och obehag.

Dessa strumpor sitter åt över foten för att undvika friktion samt har en god ventilationsförmåga och en enastående förmåga att transportera bort fukt och svett. Löparstrumpor och kompressionsstrumpor är oftast tillverkade i ett syntetiskt material som nylon, polyester eller elastan. Detta material är svalt och transporterar bort fukt mycket bra. Man undviker bomull i dessa typer av strumpor för det är ett material som suger åt sig fukt och som svullnar upp i skon vilket man vill undvika när man tränar.

Varför använda löparstrumpor och kompressionsstrumpor?

Genom att använda en kompressionsstrumpa hjälper man kroppen att förbättra blodcirkulationen i ben och vader. Blodet pumpas snabbare tillbaka till hjärtat från venerna i dina ben med hjälp av kompressionen som strumpan ger. Detta kan förbättra din prestation så att du kanske kan springa eller gå den där extra sträckan. Strumporna stöttar din muskulatur under passet och hjälper dig till en snabbare återhämtning efter löpturen eller arbetspasset. Du blir inte lika trött i ben och vader om du använder kompressionsstrumpor. Risken att få blåsor och skoskav minskar om du använder kompressionsstrumpor. Du får om du använder dessa strumpor mindre ömma fötter och du bidrar till att hålla dina fötter friska och glada.

Olika typer av löparstrumpor

Det finns tunna löpar och kompressionsstrumpor att använda under den varma årstiden. De är tillverkade i nylon, polyester eller elastan. Dessa passar dig som ofta svullnar om fötterna vid varmare väder samt dig som svettas mycket om fötterna. En tunn kompressionsstrumpa kan naturligtvis användas året runt för den som föredrar en smidig och åtsittande löparstrumpa. En så kallad vinterstrumpa är tjockare och oftast tillverkad i ull. Dessa strumpor är utmärkta att användas vid kallt väder samt i våt terräng eller om du ofta fryser om fötterna. Våra kompressions och löparstrumpor har ett ankeltryck på 25-30 mmHg.

Dessa strumpor är tänkta att användas vid löpning och annan träning men kan givetvis användas vid andra tillfällen om man har ett behov av en strumpa som ger stöd och hjälp. Hg står för kvicksilver och mm står för millimeter. För att få fram ett mmHg värde mäter man hur högt kvicksilver stiger i en barometer när lufttrycket ökar, en så kallad tryckmätning. Ju högre mmHg ju högre kompression. Långa kompressionsstrumpor används oftast när man springer längre turer och vid maratonlopp. De kan också användas om man går och står under många timmar i sträck.

Dessa strumpor stöttar muskulaturen under passet och hjälper också till med återhämtningen efter löpturen eller efter arbetspasset. De hjälper även till att minska svullna och trötta underben och fötter genom att blodet pumpas snabbare tillbaka till hjärtat från venerna i dina ben . En lång kompressionsstrumpa kan också hjälpa dig som har problem med trötta och svullna ben och vader efter ett långt arbetspass. En kort kompressionsstrumpa en så kallad ankelstrumpa ger kompression och stöd till fot och fotled. Dessa strumpor går utmärkt att använda vid träning och löpning om man föredrar en kort kompressionsstrumpa men är också en bekväm strumpa för den som går och rör sig mycket både i arbetet och på fritiden.