Kalla fötter

Kalla fötter kan ha flera olika orsaker. Dels kan det bero på dålig blodcirkulation i fötterna, men det kan också bero på naturliga orsaker, som kallt väder helt enkelt. När det är kallt ute har kroppen svårt att på egen hand hålla värmen.

För att motverka kalla fötter och för att hålla värmen under kalla vinterdagar kan du använda ett par fodrade skoinlägg eller ett par varma strumpor. Du kan också smörja in fötterna med värmande fotkrämer som främjar blodcirkulationen i fötterna. Eller varför inte helt enkelt stoppa fötterna i ett par varma innetofflor.

Kalla fötter

När man fryser om fötterna får man ofta känslan av att man fryser i hela kroppen. Kalla fötter kan som sagt ha flera olika orsaker och förklaringar. Om du är en person som ofta känner dig kall kan det bero på att du har dålig blodcirkulation både i fötterna men också i övriga kroppen. En enkel lösning för dig kan i så fall vara att använda stödstrumpor som bidrar till en bättre blodcirkulation. Dessutom hjälper stödstrumpor dig att hålla värmen inte bara om fötterna utan även långt upp på benen.

Att känna sig kall om fötterna kan också ha mer naturliga orsaker så som kallt väder När det är kallt ute har kroppen av självklara orsaker svårt att på egen hand hålla värmen uppe. Hos oss finner du flera typer av produkter som hjälper dig att hålla värmen om dina kalla fötter. Värmande strumpor, fodrade sulor, batteridrivna skoinlägg med en värmande funktion eller massageprodukter som ökar fötternas blodcirkulation är bara några av de produkter mot kalla fötter som du hittar hos oss.  

Så värmer du dina kalla fötter

Det finns några viktiga saker att tänka på för att hålla fötterna varma, även under de allra kallaste av vinterdagar. Egenvård för att värma upp kalla fötter kan bestå i flera olika lösningar, varav vissa kan kombineras med andra för att få bästa möjliga effekt. 

Värmande sulor mot kalla fötter

Värmande och fodrade skosulor eller batteridrivna sulor med en värmande funktion kan hjälpa dig att hålla dina kalla fötter varma under kallare höst och vinterdagar. Våra värmesulor och batteridrivna sulor passar de allra flesta skostorlekar och skomodeller. Ett par varma skosulor passar perfekt till alla sorters vinteraktiviteter så som fjällvandring eller skridskoåkning. 

Använd ett par riktigt varma strumpor

Lösningen är lika enkel som den låter. Använd ett par riktigt varma strumpor. Ett par varma ullsockor kan värma dina kalla fötter även under de allra kallaste januarimorgnarna. I vårt sortiment har vi ett par riktigt effektiva och värmande strumpor som klarar kyla ner till minus trettio grader. 

Öka blodcirkulationen för att slippa kalla fötter

Om du känner att dina fötter känns kalla, även under dagar där vädret faktiskt inte är särskilt kallt, beror det med största sannolikhet på att du har för dålig blodcirkulation i fötterna. Vissa har blodkärl som lättare drar ihop sig än andras. Det leder bland annat till att de fryser därför lättare om fötter och tår när temperaturen sjunker. Se därför till att massera fötterna med jämna mellanrum. Varför inte passa på att använda en fotmassage för bättre blodcirkulation, precis innan du ska sova?  

Fotkräm mot kalla fötter

Ett bra tips är att smörja in fötterna med en värmande fotkräm eller ett värmande balsam under kalla morgnar eller kyliga kvällar för att minska känslan av att fötterna känns kalla. Hos oss kan du beställa flera olika typer av fotkrämer och värmande balsam som ger en varm och behaglig känsla till dina kalla fötter.


Är det farligt att ha kalla fötter?

Nej, i regel är det inte alls farligt att känna sig kall om fötterna. Åtminstone inte om det handlar om att fötterna känns lite kalla på morgonen när man ställer sig på golvet en kall vinterdag. Ofta beror det på naturliga orsaker, så som att det faktiskt är kallt i rummet, eller att du har dålig blodcirkulation i fötterna. Men givetvis kan det vara farligt ifall fötterna blir utsätts för direkt kyla, från att exempelvis gå barfota i snö eller att trampa igenom isen så att fötterna riskerar att få förfrysningsskador. 

Kan man få kalla fötter av att vara gravid?

Ja, det är inte alls ovanligt att kroppstemperaturen förändras under en graviditet och så även fötternas temperatur. Det finns till och med de som hävdar att fötternas temperatur kan avslöja vilket kön barnet har. Det sägs nämligen att om du får extra kalla fötter så väntar du en flicka. Om fötterna tvärt om är varmare än vanligt kommer du få en pojke. Hur mycket sanning det ligger i detta låter vi vara osagt. Men visst är det lite spännande trots allt?

Varför kan man bli blå om fötterna när de är kalla?

Att fötterna blir kalla, bleka eller blåmarmorerade tyder på att de perifera blodkärlen är sammandragna och att blodcirkulationen kan vara påverkad. Besvären med att fötterna blånar blir i regel värre när det är kallt.